Güvenlik Yönetiminde İnsan Kaynakları Yönetimi

Teknolojik oluşumlar ve küreselleşmenin dinamikleri, örgütlerin faaliyet gösterdiği ortam unsurlarında birbirini etkileyen değişimlere neden olmaktadır. Bu değişim ve dönüşüm dalgası içerisinde kalan günümüz işletmeleri, yoğun bir rekabet içerisinde kendilerini bulmaktadırlar. İşletmeler, değişimin ve belirsizliğin yüksek olduğu böyle bir ortamda varlıklarını sürdürebilmek, kendilerini geliştirebilmek ve piyasada üstünlüğü ele geçirebilmek için büyük bir çaba içerisindedirler.

Bu çabayı sergilemede ise en önemli etken, örgütü rakiplerinden farklılaştıracak olan insan kaynağıdır. İnsan kaynağının iyi bir şekilde değerlendirilmesi, örgüt içerisindeki bütün faktörlerin üzerinde olumlu bir etki bırakacak ve örgütün stratejik amaçları açısından önemli bir gelişme sağlayacaktır.

Bu kaynak ne kadar güçlendirilir ve tatmin edilirse örgüt de o doğrultuda amaçlarına hızlı bir şekilde ulaşacak ve piyasada sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu yüzden insan kaynağının günümüz örgütlerinde doğru bir şekilde yönetilmesi hayati bir önem taşımaktadır.

Güvenlik ihtiyacı, insanların en önemli ihtiyaçları arasındadır. Bu yüzden örgütler, insan kaynağının dış tehlikelerden emin bir şekilde çalışmasını sağlamakla yükümlüdür. Örgüt faaliyetlerinde bu hizmeti güvenlik yönetimi gerçekleştirir. Güvenlik yönetimlerinin etkin bir hizmet sağlaması, insan kaynağı yönetimi hakkında bilgi sahibi olmaları ve insan kaynağı yönetimi uygulamalarını doğru bir şekilde yerine getirmeleri ile gerçekleşir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Kavramı

İnsan kaynağı, günümüz örgütlerinde bir maliyet unsuru olmaktan çıkmış önem verilmesi ve geliştirilmesi gerekli olan bir kaynak hâlini almıştır. Gelişen teknoloji ve küreselleşmenin etkisi ile iş dünyası belirsiz bir hâl almıştır. Bu belirsizlik içerisinde ise örgütsel başarıya, doğru bir şekilde yönetilen insan kaynağı sayesinde ulaşılacaktır. Örgüt içerisinde ise insan kaynağının yönetilmesi insan kaynakları yönetiminin görevidir.

İnsan kaynağı yönetimi, işgörenin tedarik, seçim, işe yerleştirilmesi, eğitim verilip geliştirilmesi, performansının değerlendirilerek ücretinin belirlenmesi gibi birçok faaliyeti kapsayan bir kavramdır. Bu kavram, güvenlik yönetiminde gerekli nitelikte ve sayıda işgörenin örgüt amaçları doğrultusunda faaliyetlerinin yönetilmesini sağlar.

İnsan Kaynakları Yönetiminde Temel İlkeler

Güvenlik yönetimlerinde işleyişin doğru ve tutarlı bir şekilde yürütülmesini ve bu organizasyonlar içerisinde insan kaynağının başarısını etkileyecek olan birçok insan kaynağı yönetimi ilkesi vardır. Bunlar; verimlilik, eşitlik, yeterlilik, güvence, kariyer, gizlilik ve açıklık ilkesidir.

İnsan kaynakları yönetimleri, faaliyetlerinin etkiliğini ve verimliliğini sağlamak amacıyla; insan kaynakları planlaması, işgören tedariki, oryantasyon, iş analizi ve tasarımı, performans değerlendirme, eğitim, geliştirme ve ücret yönetimi gibi birçok fonksiyonu doğru bir şekilde yerine getirmelidir.

İnsan Kaynakları Yönetimini Etkileyen Çevresel Faktörler

Çevre, insanların ve diğer canlıların tüm hayatları boyunca karşılıklı ilişkilerini sürdürdükleri ve etkileşim hâlinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortam olarak tanımlanmaktadır. Çevrenin örgütsel açıdan tanımı ise örgütün hayat ve gelişimine etki eden tüm iç ve dış faktörler ve etkiler bütünü şeklinde yapılabilir.

Tüm örgütler kendisine fırsat ve tehdit sunan bir çevre içerisinde faaliyetlerini yerine getirir. İnsan kaynakları yönetimleri de bulunmuş oldukları çevresel koşullardan etkilenir ve işleyişlerini çevreye göre şekillendirirler. Örgütlerin devamlılığı üzerinde büyük etkisi olan çevre genel olarak iki kısımda incelenmektedir. Bunlar iç çevre ve dış çevredir .

İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları

İnsan kaynakları yönetiminin ana fonksiyonları aşağıdaki gibi sıralanabilir ;

  • İnsan Kaynaklarının Planlanması
  • İşgören Tedariki
  • Oryantasyon
  • İş Analizi ve İş Tanımı
  • Performans Değerlendirme
  • Eğitim ve Geliştirme
  • Ücret Yönetimi

Güvenlik yönetimleri, insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarını örgütsel amaçlara etkin ve verimli bir şekilde ulaşabilmek için eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Bu fonksiyonların doğru olarak yönetilememesi örgütün geleceğini risk altına atabilir. Çünkü güvenlik yönetiminde insan kaynağı odak noktadadır ve bu fonksiyonlar insan kaynağının yönetilmesinde yöneticiye ve örgüte hayati destek sağlamaktadır.