Acil Durum Yönetimi
Acil Durum Yönetimi
Acil durum bir iş yerinin tamamında veya bir kısmında acil müdahale ve mücadele gerektiren olaylardır. Acil durumlar ile baş edebilmek için etkin bir acil durum yönetimine ihtiyaç vardır. Acil durum yönetimi, acil durum oluşturan olayın ortaya çıkması ile gerçekleşir. Acil durum öncesi yapılan planlama ve hazırlıklar acil durumunda olası tehlikelerle baş edebilmek için önemlidir. Bu açıdan acil durum, acil durumu oluşturan olay öncesi durum ile yakından ilişkilidir.
Acil duruma hazırlık, plan ve risk değerlendirmesi acil durum öncesinde alınması gereken tedbirlerdir. Acil durum olayından sonra yapılan müdahale, mücadele, tahliye ve iyileştirme aşamaları ise acil durum esnasında yapılan aşamalardır. Etkin bir acil durum yönetimi ile can ve mal kaybı başta olmak üzere birçok olumsuz zararın önüne geçilir. Acil durum yönetimi dinamik bir süreç olduğundan bir acil durum olayında modern, kapsamlı, bütüncül bir acil durum yönetimi, iş yerinin iyileştirme sürecine de hız kazandırır. Acil durum yönetiminde acil durum oluşturan olaylara müdahale, mücadele, arama, kurtarma, tahliye, iyileştirme gibi aşamalar izlenerek etkin tedbirler alınır.
Türkiye’de Acil Durum Yönetimi
4 sayılı CBK ile İçişleri Bakanlığına bağlı “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı” ile Başkanlığın taşra teşkilatı olarak valiye bağlı “İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri” kurulmuştur.
İllerde bütünleşik afet ve acil durum yönetiminin tüm unsurlarını içerecek şekilde, Başkanlığın taşra teşkilatı olarak valiye bağlı il afet ve acil durum müdürlükleri kurulmuştur. Müdürlüğün sevk ve idaresinden, ildeki afet ve acil durum faaliyetlerinin yönetiminden birincil derecede vali sorumludur. İl afet ve acil durum müdürleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan veya atamaya yetkili amirler tarafından atanır (3 sayılı CBK, m. 2).
Acil Durum Yönetim Ekibi
Acil durum yönetiminde etkin bir acil durum ekibi oluşturularak süreç gereği gibi kontrol edilir. Bu kontrolde hem gerekli tedbirler alınır hem de sağlıklı bilgi dolaşımı, kamuouyunun bilgilendirilmesi sağlanır. Acil durum yönetim ekibi; ekip başı, haberci, müdahaleci ve yardımcıları, kurtarıcı, koruyucu, ilk yardımcı, yangınla mücadeleci, ulaştırmacı, tahliyeci, teknik destekçi gibi kişilerden oluşur.
Etkin bir acil durum yönetimi için gerekli olan acil durum yönetim merkezinin belirlenmesi gerekir.
Acil Durum Yönetim Merkezi
Acil acil durumlarda müdahalenin koordine edildiği, 24 saat esasına göre çalışan, kesintisiz ve güvenli bilgi işlem ve haberleşme sistemleri ile donatılan merkeze acil durum yönetim merkezi denir.
Ayrıca acil durum müdahale prosedürlerinin oluşturulması, acil durum planlarının hazırlanması, acil durum müdahale aşamalarının belirlenmesi acil durumla mücadele konusunda önemli hususlardır.
Acil Durum Yönetim Aşamaları
Acil durum yönetimi şu aşamalardan oluşur: Acil durumların belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, uyarı ve bildirim, kontrol, haberleşme ve koordinasyon, kamuyu bilgilendirme, güvenliğin sağlanması ve tahliyenin yapılması, kayıtların korunması, faaliyetlerin durdurulması veya tesisin kapatılması.
Acil durumlarda faaliyetlerin durdurulması veya iş yerinin kapatılması en son seçenek olarak düşünülebilir.