Güvenlik Politikalarında Stratejik Yönetim ve Yönetişim
Yönetişim kavramı ve modeli 1990’lı yıllarda başlayıp 2000’li yıllarla birlikte hızlanmaya başlayan değişim sürecinde devletin işlevlerinin yeniden tanımlandığı sürece damgasını vuran en temel kuramsal yeniliklerden birini oluşturmaktadır. Bu yaklaşım ekonomik gelişme modeliyle sınırlı kalmayıp devletin fonksiyonlarını yerine getirmek üzere oluşturulacak yeni kurumları, demokrasi anlayışını,sosyal programları ve girişimcilik kültürünü de etkilemektedir.
Yönetişimle birlikte küreselleşme ve ulus devletin yeniden yapılandırılması popülerlik kazanmıştır. Yönetme eyleminin artık sadece ulus devletlerle sınırlı kalmayacağı, ulustan yerele, ulusaldan uluslararası kuruluşlara, kamu ve özelsektörden sivil toplum kuruluşlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede olan yönetim anlayışı doğmuştur.
Bu anlayış, ekonomik, güvenlik ve toplumsal ilişkilerin yönetiminde ulus-merkezi devlet olgusunun önceliğini kabul eden bir yönetim anlayışı yerine, kamusal, yarı kamusal ve sivil toplum kuruluşları arasında ortaklık kurulması gerekliliği anlayışını öne çıkarmıştır. Dolayısıyla ulusal devletin varlık nedeni, uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli ağlar içinde alınan kararların koordinasyonu ve güvencesi olmakla sınırlandırılmaktadır.