Grup Dinamikleri
Grup dinamikleri grubun oluşumu ve grup süresince üyelerin birbirleriyle etkileşimini şekillendiren güçleri ifade eder.
Grup Oluşumu
Grubun oluşum aşaması grup dinamiğinin şekillendiği aşamadır. Grup sürecine başlamadan önce grup lideri olarak sosyal hizmet uzmanlarının iyi bir planlama yapmaları gerekir. Grup çalışmasına başlamadan önce ihtiyacın belirlenmesi gerekir.
İhtiyacın Belirlenmesi
Grup çalışmasına başlamadan önce ihtiyaç olup olmadığının ya da hangi konuda ihtiyaç olduğunun belirlenmesi gerekir.
Üyelerin Seçimi
Üye seçimi grup çalışması için önemli konulardan biridir. Gruba üye seçiminde üyelerin yaş, cinsiyet, kişilik özellikleri, sosyoekonomik düzeyleri gibi değişkenlerin yanı sıra grubun amaçları gibi kriterler dikkate alınır.
Grubun Duyurulması
Grubun oluşturulma biçimine telefon, e mail, mektup, afiş, yazılı duyuru, yüzyüze görüşme vb. yollarla duyurusu yapılır.
Grup Kompozisyonu
Grup büyüklüğü grup dinamiklerinin önemli bir değişkenidir. Benimsenen yaklaşıma ve çalışılan kişilerin özelliklerine göre grubu oluşturan üye sayısı değişiklik gösterir.
Oturumların Sıklığı, Uzunluğu Ve Süresi
Grubun türüne, üyelerin özelliklerine (yaş, cinsiyet vb.), grubun ortamına göre farklılık gösterir.
Açık-Kapalı Gruplar
Kapalı gruplarda gruba yeni üye alınmaz. Açık gruplarda üyeler değişebilir. Gönüllü üyeler kendi istekleri ile gruba katıldıkları için grup sürecinden daha fazla yarar sağlar.
Homojen-Heterojen Gruplar
Grup lideri olarak sosyal hizmet uzmanı gruptaki homojenliğin ya da heterojenliğin derecesine karar vermelidir.
Grubun Fiziki Ortamı
Grup çalışmasının yapılacağı fiziksel koşullar özellikle grubun başlangıç aşamasında üyelerin kendilerini rahat hissetmesi açısından amaca uygun olarak düzenlenmelidir.
Üyelerde Zor Davranışlar
Grupla çalışmada süreci aksatan üyeler olabilir. Grup oturumlarını yöneten liderlerin üyeleri olası zor davranışlara hazırlıklı olması gerekir.
Gruplarda Transferans (Aktarım)
Grup üyelerinin geçmişte kendisini olumlu ya da olumsuz etkileyen bir kişiye karşı hissettiklerini başka bir üyeye ya da lidere aktarmasıdır. Karşıt transferans (karşıt aktarım) grup liderinin kendi yaşantısında yer alan ve kendisini olumlu ya da olumsuz etkileyen birine karşı hissettiklerini gruptaki bir üyeye ya da üyelere aktarmasıdır.
Grup Kültürü, Normları, Güç Yapısı
Gurup kültürü, grup üyelerinin açıkça anladığı ve paylaştığı ortak değerler, inançlar, gelenekler ve görenekler. Grup normları düzenli grup davranışlarını belirleyen kurallar sistemidir. Güç, diğer insanları etkileme yeteneğini ifade eder. Gruplarda güç meselesi her zaman görülmektedir.
Grup Rolleri
Roller bireyin grup içinde nasıl davranması gerektiğini belirleyen, grup üyelerince ortaklaşa paylaşılan beklentilerdir. Roller grubun varlığına düzen getirme işlevine sahiptirler.
Gruplarda Karar verme
Grup dinamiğinin en önemli unsurlarından biri de karar verme sürecidir. Karar verme süreci ya da sonucu grubun üstlendiği görev ve ulaşmaya çalıştığı amaçtan etkilenir.
Grupta Direnç ve Çatışma
Grupta direnç görülmesi doğal bir süreçtir. Güven ve güvensizlik ortamı direnç gelişmesi ya da gelişmemesini belirler. Direncin göstergeleri arasında abartılı davranışlar, tekelleştirme, ya çok konuşma ya da hiç konuşmama, sorunlarla ilgili konuşmaktan kaçınma, savunucu davranış geliştirme vb. yer alır.
Grupta Liderlik
Bir liderin grup üyelerini etkileyerek belli amaçlara ulaşmaya çalışması sürecine “liderlik” denir.
Grup Liderinin Kişilik Özellikleri ve İşlevleri
Grup liderinin özellikleri gruba yansır. Liderden beklenen kişilik özellikleri arasında sıcaklık, empati, kabul edici tutum, saygı, esnek olabilme, motive edici, mizah becerisi, kolaylaştırma yer alır.
Liderlik Tarzları
Liderlik tarzları arasında otoriter liderlik, demokrat liderlik, serbest liderlik yer alır.
Eş Lidelik ve Yardımcı Liderlik
Eş liderlik bir ya da daha fazla liderin grup sürecini yönettiği liderlik türüdür ve özellikle yeni başlayanlar için avantajlı olabilir. Yardımcı lider ise grup liderine yardımcı pozisyondadır.