Grupla Çalışmanın Tanımı ve Tarihçesi

Grup Çalışması

Tanım:Basit anlamıyla grup kelimesi en az 2 kişiden oluşan insan topluluğudur, grup çalışması ise bireylerin psiko-sosyal gereksinimlerini karşılayarak kendi kişisel, aile, grup ve toplum sorunlarıyla baş etme kapasitelerini artırmayı sağlayan amaca yönelik faaliyetlerin küçük gruplar aracılığıyla gerçekleştirildiği sosyal hizmet yöntemidir. Sosyal hizmetin diğer yöntemlerinde olduğu gibi, grup çalışmasında da "bireyi çevre içinde ele alma" söz konusudur. Toplumda bazı değişikliklerin yaratılması için grupların kullanılması da grup çalışmasının amaçları içinde yer almaktadır.

İlkeler ve Özellikleri

Grup çalışmasında temel ilke kendi kendine yardımdır.

Temel amaç bireyleri korumak, geliştirmek, değiştirmek, uyum sağlamasına yardım etmek ve tedavi etmektir.

Grup çalışmasında da "çevresi içinde birey" anlayışı vardır.

Grup çalışmasında temel hedef bireylerin kendisi olabileceği gibi bir grup veya grubun çevresi olabilir.Grup üyelerinin bireysel hedeflerinin grup hedefleriyle uyum içerisinde olması gerekir.

Grup çalışmasında kişiler arası etkileşim önemlidir ve kişiler arası ilişkiler amaca ulaşmak için bir araç olarak kullanılır.

Grup çalışmasında bireyler anında geri bildirim alabilirler.

Grup çalışmasında grup üyeleri seans/oturum zamanlarında bir araya gelir sonrasında dağılır.

Grup çalışmalarında iki türlü etkileşim vardır: birey-birey etkileşimi, bireylider etkileşimi.

Sosyal hizmette yapılan grup çalışmalarında, liderinin özel kullandığı tekniklerin yanı sıra grubun kendisi de değişimi sağlayan bir araçtır.

Grup Çalışmanın Tarihçesi

Grup çalışmasının özünü anlayabilmek ve grup yararına kullanabilmek için grup çalışmasının hangi evrelerden geçtiğini, tarihsel gelişimini ve bu gelişim sürecinde toplumun yapısını bilmek yararlı olacaktır

İlk yıllar

Gruplarla sosyal hizmet" konusu sosyal hizmet eğitimine ilk defa 1920'lerde girmiştir.

Grup çalışması uygulaması profesyonel olarak sunulan sosyal hizmetin bir parçasıdır. Sosyal hizmette grup çalışması ilk olarak kurumlarda uygulanmıştır. "Gruplarla sosyal hizmet" konusu sosyal hizmet eğitimine ilk defa 1920'lerde girmiştir ve birçok sosyal hizmet kurumlarında uygulanmaya başlanmıştır. Bundan sonraki aşamada grup çalışmasının yapıldığı dönem Amerika'nın Avrupa'dan göç aldığı döneme dek gelmiştir. Bu çalışmalar yerleşim evlerinde yapılmıştır. Bu çalışmaya önderlik eden ilk kişi Jane Adams olmuştur.

Bilimsel Bilginin Gelişimi

1926 'da Wilber Newstetter grup çalışmasının bilimsel bilgisinin gelişimiyle ilgilendiği için Wawokiye Kampında Mark Feldstein ve Theodore Newcomb ile birlikte bir proje başlattılar. Bu proje sonucunda bilimsel bilginin temelleri oluşmaya başlamıştır.

Uygulama Alanına Geçiş

1950'li yılların ortalarından itibaren çoğu profesyonel grup çalışması yapmıştır. Grup çalışması ile ilgili oluşan literatürün ardından birçok sosyal hizmet uzmanı uygulamaya geçmiş ve bununla ilgili kitap ve makaleler yazmışlarıdr.

Grup Türleri

Amaçlarına göre grup türleri; görev grupları, eğitim grupları, danışmanlık grupları, psikoterapi grupları olmak üzere 4'e ayrılır.

Görev Grupları

Görev grupları genellikle kurum ve kuruluşlarda, organizasyonlarda, derneklerde, toplumda vs. herhangi bir görevi yerine getirmek amacıyla kurulur.

Eğitim Grupları

Eğitim grupları, belirli bir alanda bilgi ve beceri eksiği olan ve bu eksikliğin yaşamını olumsuz etkileyen bireyler üzerinde yapılır.

Danışmanlık Grupları

Danışmanlık gruplarında eğitim, kariyer, kişisel, sosyal ve gelişimsel konulara daha çok vurgu yapılır.

Psikoterapi Grupları

Grupta üyelerin psikolojik sorunlarına ve yaşadıkları kişiler arası ilişkilerdeki problemlere çare bulmalarına yardımcı olur.