Grafik Tasarım Programları ve Photoshop CC Kurulumu

Grafik tasarımı programları resim veya çizim oluşturmaya, düzenlemeye, farklı dijital biçimlerde kaydetmeye ya da farklı baskı ortamlarına göndermeye yarayan yazılımlardır. Bu programların en büyük özelliği grafikerlerin veya profesyonellerin yaratıcılık, verimlilik ve denetim ihtiyaçlarına yönelik çeşitli özelliklere sahip olmasıdır.

Önceleri sayıların oldukça az olan grafik tasarımı pragmalarının sayısı, artan talep sonrasında son 10 yılda hızla artmıştır. Bu talepte en büyük rol sıradan insanların kullandığı bilgisayar veya mobil cihazlar ile resim ve video çekme olanaklarının çok artmasıdır. Aynı zamanda artan İnternet hızı ile yerini dijital ortamlara bırakan basılı yayın ve içerik sayısı da hızla artmaktadır.

Hem sıradan hem de profesyonel ihtiyaçlara cevap veren birçok grafik yazlımı mevcuttur. Yaklaşık 30 yıldır piyasada olan ve gelişmelere paralel olarak kendini yenileyerek kullanıcı kitlesini koruyabilen belli başlı grafik tasarımı programlarından başlıcaları şunlardır.

  • Adobe Photoshop
  • Corel Draw
  • Adobe Illustrator
  • Adobe InDesign
  • GIMP

Bu yazılımlar piksel tabanlı veya vektör tabanlı grafiklerin oluşturulması ve düzenlenmesinde oldukça başarılı ve kendi diğerleri ile rakip uygulamalardır.

GIMP haricinde tümü ücretsiz olan bu yazılımların kullanıcılarına sundukları özellikler ve kullanım deneyimi tercih edilmelerindeki en önemli unsurlardır.

Kitapta tercih edilen Adobe Photoshop CC 2018 (PS) yazılımı, en çok tercih edilen grafik tasarım programıdır. Önceki sürümleri standart satın ama adımları içerirken, 2014te çıkan CC sürüm ile birlikte artık satın almak yerine sadece aylık ya da yıllık baza kiralanarak kullanılabilmektedir.

Buna karşın ön değerlendirme yapabilmeleri için kullanıcılarına 30 günlük deneme süresi veren Adobe, bu süre sonunda programın kiralanmasını istemekte, aksi takdirde program açılmamaktadır.

Adobe Photoshop sayesinde kendi dosya biçimi olan PSD haricinde, diğer standard resim ve doküman biçimi olan JPG, GIF, PNG, TIFF, PDF, BMP gibi bir çok biçimdeki dosyalar ile çalışabilmektedir.

Profesyonellerin ihtiyacı olan çok sayıdaki dosya üzerinde aynı işlemleri yapmak (batch process) veya yapılan işlemleri daha sonra tekrar aynen yapmak üzere kaydedebilmek (scripts) PS ile mümkündür.

Resim ve grafiklerin kullanılacağı ortama yönelik farklı biçimlerde ve kalite seçenekleri ile kaydedilmesi konusunda PS'nin birçok aracı mevcuttur.