Grafik Tasarımıyla İlgili Temel Kavramlar

Grafik tasarımında ihtiyacınız ister profesyonel ister temel bir tasarım olsun tüm programlardan bağımsız grafik tasarımında kullanılan bazı temel kavramların bilinmesi gerekmektedir. Böylece karşılaşılan tüm programlara ve terminolojilerine kolaylıkla adapte olabilmek mümkün olacaktır.

Temel Kavramlar

Piksel (Bitmap) grafik

Grafik tasarım yazılımlarında görüntüler yan yana ve üst üste dizilen renk kutucuklarından oluşur. Bu renk kutucuklarına piksel denir. Dijital görüntülerin kalitesi, ayrıntısı ve sürekliliği boyut ve piksel sayısına bağlıdır.

Vektör grafik

Vektör görüntü çözünürlükten bağımsızdır, piksel gibi yan yana gelen kutucuklardan oluşmak ve detay kaybetmeden yeniden ölçeklendirilebilir.

Bitmap ve vektör karşılaştırması

Piksel % 100'de görüntüde, vektör ile hemen hemen aynı görünmektedir. Ancak görüntü ölçeklendiğinde, kenardaki pikseller görünmeye başlar ve kenarlar artık düzgün görünmez.

Vektör görüntü, noktaları ve eğrileri tanımlayarak oluşturulur. Vektör grafikleri ölçeklendiğinde, kenarlar boyutundan bağımsız olarak net ve keskin kalır.

Çözünürlük

Bir görüntünün çözünürlüğü bize piksellerin (noktaların) birbirine ne kadar yakın olduğunu ifade eder. Dpi olarak ifade edilir. Yüksek çözünürlüklü görüntüler net ve keskin görünürler. Düşük çözünürlüklü görüntüler ise pütürlü, benekli ve bulanık görünürler.

Renk

Işık, bir spektrum denilen grupta bir araya getirilen enerji dalgalarından oluşur. Renk, ışığın bir nesneye çarpıp göze geri yansıdığında, değişik dalga boylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır.

Renk modları

Renk modu, görüntüdeki diğer tüm renkleri oluşturmak için çeşitli miktarlarda birleştirilen renkler kümesine verilen isimdir. RGB veya Kırmızı (Red), Yeşil (Green) ve Mavi (Blue) artırıcı renkleridir. CMYK veya Camgöbeği (Cyan), Macenta (Magenta), Sarı (Yellow) ve Siyah (Black) eksiltici renklerdir. Gri Tonlama, görünür renk olmadan grinin farklı tonlarının bir dizisidir.

Renk derinliği

Bir pikselin alabileceği toplam renk sayısı renk derinliğini belirler. Piksel başına daha fazla bit, daha yüksek renk çeşidi ve daha kaliteli görüntü demektir.

Ton- Doygunluk-Parlaklık-Kontrast-Bulanıklık/Keskinlik

Ton, renge baktığımızda en saf haliyle gördüğümüz bir renk boyutunu tanımlar. Doygunluk rengin yopunluğu veya saflığıdır. Parlaklık ya da kontrast, bir ekrandan gelen ışığın algılanan yoğunluğu, açıklığı veya rengin koyuluğudur. Keskinlik, görüntü kontrastını artırmaktır. Bulanıklık görüntüdeki keskin kenarları yumuşatmak ya da ayrıntıları azaltmak demektir

Dijital Resim İle İlgili Kavramlar

Dosya-resim boyutu, bir görüntüyü saklamak ve / veya işlemek için gereken bellek miktarıdır. Sıkıştırma, dosya boyutunu küçültmek için görüntü verisini daha verimli bir şekilde düzenleyen bir sistemdir.

Dosya-resim biçimi

Dosya-resim biçimi dijital görüntünün yazıldığı “dil”dir. JPEG, en çok kullanılan resim biçimidir. Renkli resimlerde görüntü kalitesi iyidir, “kayıplı” sıkıştırma sunar. GIF, belirli sayıdaki renkten oluşan bir palet ile kaydedilir. Renk sayısı 256’dan fazla ise kayıp yaşanır. TIFF, kayıpsız sıkıştırma özelliği sunabilir, böylece görüntü kalitesi daha iyi kalır, ancak görüntüyü de çok fazla sıkıştırmaz. PNG, JPG kalitesinde olup GIF gibi saydamlık ve şeffaflık özelliği bulunur. Web için geliştirilmiştir. BMP, Microsoft firmasına ait hiç sıkıştırılmamış bir biçimdir. Kalitelidir, ancak çok büyük yer tutar. PSD, Photoshop'ta kullanılan katmanlı bir görüntü dosyasıdır ve sadece bu programda açılır.

Grafik Tasarımında Sıklıkla Kullanılan Kavramlar

Kırpma

Kırpma çoğunlukla gizlemek, resmin belirli bir noktasına odaklanmak, vurgulayarak görüntüyü güçlendirmek ya da istenmeyen kısımları kaldırmak amacıyla resmin belirli bölümlerini çıkarma işlemidir.

Yeniden Boyutlandırma

Kırpmadan farklı olarak görüntüyü korur, yalnızca boyutunu değiştirir.

Döndürme

Bir seçimin, bir katmanın veya bir görüntünün (resim tuvalinin) yönünü değiştirmek için kullanılır.

Çevirme

Bir resmin yatay ya da dikey olarak çevrilmesidir.

Saydamlık

Alpha 0 iken piksel tamamen saydam (görünmez), 255 iken tamamen opak (renkli) görünümdedir.

Titretme

Titreme, üçüncü bir rengin görünümünü vermek için farklı renklerin bitişik piksellerini kullanmak demektir. Sürekli tonların benzerleri üretilir.