Uluslararası Art Nouveau Hareketi

1890’ların ortalarında renkli litografinin yaygın olarak grafik ürünlerde kullanılması, diğer ülkelerdeki sanatçıları etkilemiştir.

Uluslararası modern tasarım hareketi Art Nouveau, farklı dillerde, farklı kimliklerde, farklı ülkelerde kendini göstermiştir.

Almanya’da “Jugendstil” (Gençlik tarzı), Avusturya’da “Secession” (Ayrılıkçılık), İtalya’da “Stile Liberty”, İspanya’da “Modernista”, Hollanda’da “Nieuwe Kunst” olarak adlandırılmıştır.

İngiliz Art Nouveau Hareketi

İngiltere’de grafik tasarım ve illüstrasyon alanlarında geniş boyutlarıyla etkili olan Art Nouveau hareketinde, en ünlü sanatçılardan biri Aubrey Beardsley’dir.

Aubrey Beardsley, o dönemin önemli dergisi “The Yellow Book” (sarı kitap) adlı derginin kurucuları arasındaydı ve kendi grafik düşüncelerini bu dergi sayesince kitlelere ulaştırmıştır.

“The Yellow Book” dergisinden sonra “The Savoy” adlı yeni bir dergi çıkmaya başlamıştır.

̇İngiltere’de, önemli rol oynayan, yeni dergilere ilham kaynağı olan diğer bir dergi, “The Studio” (stüdyo) 1893’te Londra’da yayımlanmaya başlamıştır.

Charles Renni Mackintosh, Herbert McNair ve Margaret ve Frances Macdonald’ı içeren “Glasgow Dörtlüsü” olarak adlandırılan tasarımcılar ise kendi bireyselci tarzlarını güçlendirmek amacıyla, Japon ve Keltik motiflerinden etkilenmişlerdir.

İngiliz Hareketi’nin temsilcileri ve üslûpsal birliğin önemli dergileri

Aubrey Beardsley, o dönemin önemli dergisi “The Yellow Book” (sarı kitap) adlı derginin kurucuları arasındaydır.

Aubrey Beardsley’i özel yapan eşsiz yeteneği ve stilistik mükemmelliğidir.

“The Yellow Book” dergisinden sonra “The Savoy” adlı yeni bir dergi çıkmaya başlamıştır, sonraki yıllarda, “The Studio” (stüdyo) 1893’te Londra’da yayımlanmaya başlamıştır.

Glasgow dörtlüsü olarak adlandırılan tasarımcılar; Charles Renni Mackintosh, Herbert McNair, Margaret ve Frances Macdonald eklektik tasarım anlayışını ön plana çıkarmış ve Fransız afiş tasarımcılarının işlerine üslupsal olarak daha az bağlı kalmışlardır.

Almanya Jugendstı̇l Hareketi

Almanya’nın Münih kenti, ‘gençlik tarzı’ anlamına gelen Jugendstil’in başkentiydi.

Jugendstil’i farklı kılan şey, kullanılan tipografidir.

Tipik olarak harf, imgenin birliği açıktır ve kitap kapakları, reklamlar ve sergi afişlerinde etkin bir şekilde yer almıştır.

Almanya’da Jugendstil; Pan (1895, Berlin), Jugend (1896, Münih), Simplizissimus (1896, Münih), Ver Sacrum (1898, Viyana), Die Insel (1899, Leipzig) ve Sturm (1910, Berlin) gibi avangart dergilerin desteğiyle yeni düşünce ve yeni üslup yayılmaya başlamıştır.

Bu dergiler; Thomas Theodar Heine, Oskar Kokoschka, Koloman Moser gibi sanatçıları cesaretlendirmiştir.

Jugendstı̇l temsilcileri ve üslûpsal birliğin önemli dergileri

Jugendstil, orijinal olarak adını 1896’da Georg Hirth tarafından kurulan ve 1940 yılına kadar yayınına devam eden, haftalık kültür ve resimli dergi “Jugend” dergisinden almıştır.

Almanya’da yayımlanan diğer bir dergi “Pan”ın grafik tasarımını, Hamburg’lu Otto Eckmann yapmaktaydı.

Çiçek ve hayvan motiflerini stilize ederek; onların zarafetini kusursuz çizgisel süslemecilikle birleştirmiştir.

Pan, kitleselleşemeyerek zengin dergi ortaklarından dolayı burjuva kesimine hitap etmekteydi ve bu nedenle ideallerini yerine getirememiştir.

1896 yılında Simplizissimus dergisi; Albert Langen ile Thomas Theodor Heine tarafından Münih’te kurulmuştur.

Simplizissimus’un mizahı, özellikle otoriteleri hedef alan hicivi de içermekteydi.

Münih’te ortaya çıkan üçüncü dergi olan “Insel”; Alfred Walter Heymel ve Rudolf Alexander Schröder tarafından çıkartılmaktaydı.

Avusturya Secessı̇on Hareketı̇

1897’de Viyana’da kurulan ‘Secession’ (Ayrılıkçılık), tüm eski, fazlaca tutkun olunan standartları ortadan kaldırmış ve ‘sanatsal yaratının yeniden doğuşu’nu ortaya çıkarmıştır.

Secessı̇on Hareketı̇’nin temsilcileri ve üslûpsal birliğin önemli dergileri

Secession Hareketi’nin temsilcileri; Alfred Roller, Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann ve Joseph Maria Olbrich’den oluşmaktaydı.

Geliştirdikleri görsel anlatım diliyle Fransız Art Nouveau’sundaki çiçeksi süsleme yaklaşımını reddederek, kompozisyonlarında sadeliği ve düz şekilleri tercih etmişlerdi.

Josef Hoffmann, Josef Maria Olbrich, Koloman Moser, Alfred Roller, Egon Schiele, Gustav Klimt ve Kokoschka, yarattıkları afişler sayesince “gösterişsiz süsleme”lerden, düz bir yüzeyden ve minimum renk tonlarıyla “sonsuz renklilik”den meydana gelen yeni Avusturya üslubunu yaratmışlardır.

Kokoschka ve Egon Schiele, Art Nouveau ve Avusturya Dışavurumculuğu arasında bir köprü kurmuşlardır.

Amerikan Art Nouveau Hareketı̇

Fransa ve İngiltere, Amerika’ya afiş sanatının girmesine ve benimsenmesine yardım etmiştir.

Louis John Rhead'in afişleri, Kuzey Amerika’da sanatsal afişler için yönlendirici olmuştur.

Amerikan stili temsilcileri ve üslûpsal birliğin önemli dergileri

Amerikan Art Nouveau hareketinin en ünlü temsilcilerinden William H. Bradley, sadece bir afiş sanatçısı olarak çalışmamıştır, o aynı zamanda bir tipografi sanatçısı, kitap tasarımcısı ve illüstratör olarak gerçek önemini kazanmıştır.

1896 ve 1898 yılları arasında editörü, yazarı, sanat yönetmeni ve baskıcısı olduğu “Bradley dergisi”yle yeni standartlar yaratmıştır.

19. yüzyılın sonlarında Amerika’da yayımlanan en etkileyici dergilerden “The Inland Printer” dergisi, tüm popüler sanatları etkileyen yeni düşünceleri ve teknolojiyi destekleyerek, 1890’dan 1940’a kadar Amerikan illüstrasyon döneminin odak noktası olmuştur.

Bu dergi, her yayınında kapağını değiştiren ilk Amerikan dergisidir.