Arts and Crafts Hareketi
Makineleşmenin, buharlı iş makinelerinin ve iletişim teknolojisinin sıralamada birinci sırayı alması, emeğin ucuzlaması ve üretimin fiziksel ihtiyaçları gidermeyi ana amaç olarak belirlemesi yüzünden, üretilen mallar estetikten yoksun, çirkin bir hâl almıştır. 1860’ larda kapitalist sistemin ortaya çıktığı İngiltere ’de, sosyalist düşüncenin ışığında estetik bir duyarlılık yakalamak adına ‘Arts and Crafts ’ hareketi ortaya çıkmıştır.
Arts and Crafts Hareketi ’nin Misyonu
İngiliz Arts and Crafts hareketi, yapısı gereği dekoratif ve doğaya öykünen, stilistik ve artistik yönünün yanı sıra; toplumsal bir misyon da edinmiştir. Bu misyon endüstri devrimi ile baş gösteren, istenmeyen sonuçları düzeltmeyi amaçlamıştır. Arts and Crafts Hareketi ’nin estetik anlayışı temel olarak, endüstriyel üretimin sıradanlığına bir tepkidir. Hareketin ana temsilcileri, John Ruskin ( 1819- 1900) ve William Morris ( 1834- 1896) idi. Diğer üyeler, A.W.N. Pugin, Walter Crane, T.J. Cobden -San-derson, Charles R. Ashbee ’den meydana gelmekteydi.
Arts and Crafts Hareketi ’nin Felsefesi
Arts and Crafts Hareketi ’nin felsefesi, John Ruskin’ in “Estetik ” ve William Morris ’in “Kapitalizmin Gölgesi Altında Sanatın Eleştirisi ” adlı eserleri temel alınarak yapılandırılmıştır. Arts and Crafts hareketinin ilk dönemlerdeki felsefesi, endüstrileşmenin yaşama dair güzel duyguları ve doğallığı yok ettiği inanışını yansıtmayı ana amaç edinmişti. İleriyi görebilen bu sanatçılar, sözde mekanik ilerlemenin insan duygularına ne kadar zararlı olduğunu açığa çıkarmışlardır. Bu yaklaşımın onay görmesi, önceden kabul görmüş tasarım süreci açıklamalarının yeniden yorumuna ya da reddine neden olmuştur.
Arts and Crafts Hareketi ’nin Dört İlkesi
İngiliz Arts and Crafts hareketi, “malzemeye saygı, üretilen objenin kullanımına saygı, emeğe saygı ve araç gerece saygıyı ” içeren dört ilkeyi önemseyerek benimsemiş tir.
Malzemeye Saygı
Hareketin ilk ilkesi, malzemenin önemli olduğunu ve tasarımcıların, kaliteli ürünleri yaratmak için malzemeyi tanımaları gerektiğini ileri sürer.
Üretilen Objenin Kullanımına Saygı
İ̇kinci ilkeye göre hareketin önderleri, bir objenin biçimi, tasarımı ve süslemesinin kullanım aşamasında zarar görmemesi gerektiğine inanmışlardır. Yani, bir objenin biçimi, tasarımı ve süslemesi kullanıma uygun olmalıdır. Aynı zamanda, formun işlevselliği önemlidir.
Emeğe Saygı
Üçüncü ilke, bir objenin yapısının onun güzelliğinin kaynağını yansıtması gerektiğini
Araç ve Gerece Saygı
Araç ve gereç le çalışmanın dinamik bir anlatımı yansıtmak zorunda olduğunu savunur.
Arts and Crafts Hareketi ’nin Önemli Temsilcileri
John Ruskin ( 1819- 1900 )
Ruskin estetiğinin felsefesinde; nesnenin kendisi kadar, o nesnenin ortaya çıktığı sosyal koşullar da önemlidir. . Ruskin ’in inancına göre orta çağ üretim sistemi, tasarlayan ve üreten zanaatkarların bireysel ifadesine izin verir. On dokuzuncu yüzyıla gelindiğinde “sanayileşme ” bu ifadeyi ve ahlakı yok eder.
William Morris ( 1834- 1896 )
Hareketin ideallerini John Ruskin oluşturmuş ancak bu idealler William Morris tarafından kullanıma sunulmuş ve pratiğe dökülmüştür. Morris, Edward Burre- Jones ile beraber, “Modern Üslup”ta ilk olarak tipografik anlayışla tasarımlanmış ve resimlenmiş kitapları yaratmıştır. Morris ’in kitap tasarımıyla ilgili düşünceleri, Kelmscott Press kitapları için kuramsal alt yapıyı biçimlendirmiştir. Eski yazı karakterlerinin tekrar ele alınışı, bu karakterlerle sayfada sağladığı estetik ve görsel bütünlük, metnin ve illüstrasyonun görsel birliği oluşturmadaki ince ayrıntısı, kitap tasarımında önemli geliş melerdir ve sonraki kuşaklar için öncü bir rol ve görev üstlenmişlerdir.
A.W.N. Pugin ( 1812 –1852)
Düz bir yüzeyin dekorasyonunda kullanılacak malzemenin tasarımının da düz olması gerektiğine inanır. Pugin'e göre, en küçük detayın bir anlamı olmalı veya bir amaca hizmet etmelidir; hatta yapının kendisi bile kullanılan malzemeye göre değişiklik göstermeli ve tasarımlar uygulandıkları malzemeye göre uyarlanmalıdır.
Walter Crane ( 1845- 1915 )
William Morris'ten büyük ölçüde etkilenen Walter Crane, Arts and Crafts Hareketi ’nin birçok alanında çalışma üretmesinin sebebi, hangi sosyal sınıftan olursa olsun insanın sanatla temasa geçmesinin dönüştürücü gücüne tutkuyla inanmasıdır. Çift sayfa mizanpajında yarattı ğı metin ve illüstrasyonun görsel birlikteliğ inden dolayı ilk illüstratörlerden biri olarak anılır.
T.J. Cobden -Sanderson ( 1840- 1922)
Doves Press, Kutsal Kitabı ’nın basılmasıyla, kaliteli malzemeler ve sağlam ciltleme uygulamaları konusundaki ısrarı ile modern ciltçilik üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Metin bloğunun tüm satırlarından sayfa boyunca aşağıya inen uzun bir inisiyalin yer aldığı kitabın ilk sayfası ticari bir marka olmuştur.
Charles Robert Ashbee ( 1863 –1942)
Ashbee'nin tasarımları sadeliği sebebiyle beğeni toplamıştır ve sanatçının ölçülü estetik anlayışı sadece Britanya'da değil, aynı zamanda Avrupa ve Amerika'da da çağdaş gümüş tasarımı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur.