C# ile Görsel Programlama
C#, Microsoft firması tarafından oluşturulan görsel programlama dillerinden bir tanesidir.
C# yazılım dünyasında en çok kullanılan görsel programlama dilleri arasındadır.
Visual Studio programının birçok sürümü bulunmaktadır. Günümüzdeki en son sürümü 2019’dur ve 2022 yılında yeni sürüm çıkarılması planlanmaktadır.
Günümüzde MacOS işletim sisteminde çalışan Visual Studio sürümleri bulunmaktadır.
Visual Studio bireysel ve öğrencilerin kullanımı için ücretsiz indirilebilirken ticari amaçlar için kullanımı ücretlidir.
Visual Studio IDE’sini ücretsiz indirmek https://visualstudio.microsoft.com/tr/downloads/ adresini ziyaret etmeniz gerekmektedir.
Visual Studio kullanılarak web, masaüstü ve mobil uygulamalar geliştirilebilmektedir.
Visual Studio indirme yöneticisinin “Dil paketleri” sekmesinde Visual Studio programı için dil seçenekleri bulunmaktadır. Buradan birden fazla dil seçilebilir ve Visual Studio yüklendikten sonra yüklenen diller arasında geçiş yapılabilir.
Visual Studio indirme yöneticisinin “Yükleme konumları” sekmesinde ise programın yükleneceği konum bilgisi verilmektedir. İstenirse programı yükleneceği konum değiştirilebilmektedir.
Visual Studio karşılama ekranın sol tarafında daha önceden oluşturduğunuz veya açtığınız proje, dosya veya klasörler listelenmektedir
Karşılama ekranının sağ tarafında ise; “Depoyu klonla”, “Bir projeyi veya çözümü aç”, “Yerel bir klasör aç”, “Yeni bir proje oluştur” ve “Kodsuz olarak devam et” seçenekleri bulunmaktadır.
Karşılama ekranından “Yeni bir proje oluştur” seçeneği tıklandıktan sonra karşınıza yeni proje oluşturma sihirbazı gelmektedir.
Visual Studio ana pencerenin üst kısmında menü, sol kısmında “Araç Kutusu”, sağ kısmında “Çözüm gezgini” ve “Özellikler” penceresi, orta kısmında ise açılan projenin tasarım görüntüsü bulunmaktadır.
Visual Studio menü sayesinde projenizi kaydedebilir, projenizi kapatabilir, proje içerisinde arama yapabilir ve projenizi çalıştırmak dahil birçok işlem yapabilirsiniz.
Araç kutusunda projedeki formlara eklenebilecek nesneler bulunmaktadır.
Araç kutusundaki nesneler tut sürükle bırak yöntemi ile forma eklenebilmektedir.
Projeye eklenebilecek bütün nesneler “All Windows Forms” grubunun içerisinde bulunmaktadır.
C#'da en çok kullanılan form nesnelerinden bazıları; Button,CheckBox, RadioButton, ComboBox,DateTimePicker, TextBox, RichTextBox,Label, ListBox,PictureBox dır.
Çözüm gezgini Visual Studio açılan bütün projeleri yönetmek için kullanılmaktadır.
Çözüm gezginini “Görünüm” menüsü altında “Çözüm gezginine” tıklanarak açılabilir.
Çözüm gezgininde projedeki öğeler hiyerarşik şekilde listelenmektir. Çözüm gezgini kullanılarak projeye yeni öğeler de eklenebilmektedir.
Yeni öğe eklemek için çözüm gezgininde gösterilen projenin üzerine farenin sağ tuşuna tıklayarak açılan menüden “Ekle” sekmesini tıklanmalıdır.
Özellikler penceresi sayesinde projede bulunan formun veya forma eklenen nesnelerin özelliklerini görüp değiştirebilmektedir.
Özellikler penceresi bilgiler seçilen nesneye göre değişiklik göstermektedir.
Özellikler penceresinin sol tarafında özellik adı, sağ tarafında ise özelliğin değeri bulunmaktadır.
Özellikler penceresinde bulunan en çok kullanılan özelliklerden bazıları; Name, Size (Width, Height), Text, TextAlign, Visible, Image, Location, Font (Name, Size), BackColor dur.
Olay, kullanıcı tarafından veya kodsal olarak tetiklenen eylemleri temsil etmektedir.
Olaylar listesinde en sık kullanılanlardan bazıları; Click, DoubleClick, KeyPress, KeyDown dur.