Görsel Programlamaya Giriş
Görsel programlama genel itibarıyla grafiksel kullanıcı arayüzlü bir yapıya sahiptir.
Grafiksel kullanıcı arayüzü, kullanıcının bilgisayar ekranındaki küçük resimlerle bir işaretleme aygıtı (fare veya kalem gibi) kullanarak etkileşime girmesine olanak tanımaktadır.
Görsel programlar komut satırından komut girilen console programlarından çok farklıdır. Console programları daha önceden geliştirilen kodları sırasıyla gerçekleştirerek programı sonlandırırlar. Ancak görsel programlarda kullanıcılara simgeler kullanılarak oluşturulan bir arayüz bulunmaktadır.
Görsel programlamada en büyük özelliği olaylardır. GUI’de yazılım sürekli olarak kullanıcıyı takip etmesi ve kullanıcının yaptığı işleme göre gerekli kodları çalıştırması gerekir.
Grafiksel arayüzünün en büyük avantajı, son kullanıcılar (end user) için yazılımların kullanımını oldukça kolaylaştırmasıdır.
Görsel programlanın doğuşu 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından farenin icadı ile başlamıştır.
Xerox 1970 yılında Palo Alto Araştırma Merkezi (Palo Alto Research Center) diğer adıyla PARC’ı kurdu.
Smalltalk hem bir yazılım dili hem de yazılım geliştirme ortamıdır.
Smalltalk programı önceden oluşturulan nesnelerin tekrar tekrar kodlanmaya gerek kalmadan kullanıldığı ilk görsel programlama dillerinden birisidir.
Smalltalk dilinde bellek yönetimi gibi zor işlemleri otomatik olarak gerçekleştirmekteydi.
GUI’nun öncülerinden hatta en önemlilerinden biriside Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından 1976 yılında kurulan Apple adlı şirkettir.
Birçok yönden Visi On, zamanına göre çok ileriydi. Grafiksel pencereler, kullanıcı arabirimi kontrolleri, özel bir dosyalama sistemi, taşınabilir bir sanal makine, entegre bir ofis paketi ve uygulama geliştirme özelliklerine sahipti.
VisiOn ile çok büyük başarı elde edilemedi. Ancak VisiOn’un tanıtımını duyan Bill Gates’e ilham kaynağı olmuş Windows’un ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Günümüzde çok sayıda görsel programlama dili ve bu dilleri geliştirebilecek çok daha fazla ortam bulunmaktadır.
En çok ullanılan görsel programlama dillerinden bazıları; C/C++, Delphi, Java, Objective-C, Visual Basic, C#, Python dur.
C++ dili Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmıştır.
C++ dili aslında C dilinin geliştirilmiş halidir.
Delphi günümüzde kullanılmaya devam edilen görsel programlama dillerinden birisidir. Köken olarak Pascal diline dayanmaktadır.
Java ortaya çıkış amacı aslında interaktif televizyonlar için yazılımı üretmektir.
Objective-C dilinin ilk sürümü 1980’li yıllarında başında geliştirildi. Geçmişte NeXTSTEP işletim sistemi için ana programlama dili olarak seçilmiştir.
Visual Basic olaylara dayalı üçüncü nesil görsel programlama dillerinden bir tanesidir. Basic dilinin geliştirilmiş halidir.
C# günümüzde en çok kullanılan diller arasındadır. Microsoft tarafından 2002 yılında piyasaya sürülmüştür.
Python Guido Van Rossum tarafından geliştirildi. Çeşitli programlama stillerini desteklemek ve kullanımı kolaylaştırmak için oluşturulmuş genel amaçlı, üst düzey bir programlama dilidir.
Python dili yapay zeka, makine öğrenmesi veya bulanık mantık gibi alanlarda çok sayıda açık kaynak kodlu kütüphaneye sahiptir. Bundan dolayı Python dili bilimsel projelerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Görsel programlamaları (C#, Delphi veya Python gibi) geliştirmek için bilgisayarınıza bir geliştirme ortamı yani IDE yüklemeniz gerekmektedir.
NetBeans başta Java olmak üzere C++, PHP gibi farklı yazılım dillerinin geliştirmek için kullanılmaktadır.
Xcode MacOs, iOS ve tvOS gibi Apple ortamlarına yazılım geliştirilmek için kullanılan bir IDE’dir.
Eclipse tipkı Netbeans gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım geliştirme platformudur. Eclipse projesi 2001 yılında IBM tarafından başlatılmıştır.
Visual Studio IDE’si Microsoft firması tarafından geliştirilmiştir. Visual Studio’nun asıl amacı Microsoft yazılım dillerinde (C# veya Visual Basic gibi) geliştirme yapılabilecek ortamlar sağlamaktadır. Ancak günümüzde Python veya Ruby gibi farklı dilleri de desteklemektedir.