Görsel İletişim ve Grafik Tasarım
Afiş, kitap, dergi, broşür, gazete, kurumsal kimlik gibi birçok tasarım ile basılı alanlar yanında; telefon, internet, televizyon, sinema gibi kitle iletişim araçları grafik tasarımın çalışma alanlarıdır. Günümüzde internette, televizyonda, telefonda, sokakta hemen hemen her yerde görseller veya görsel tasarımlarla karşılaşmaktayız. Özellikle ticari kaygısı olan kuruluşlar, bu ortamlarda kendini göstermek ve tanıtmak için uzman grafik tasarımcılarla çalışmaktadırlar.
Grafik Tasarım
Grafik sözcüğü sanat çalışmalarında çok geniş bir kullanıma sahip olduğu için sonuna "graf ' eklenen tüm alanlar grafik sanatlarını tanımlar. Grafik sözcüğü yazmak, çizmek, görüntülemek ve çoğaltmak, anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Sembol (Simge), İşaret ve Amblem - Logo
Sözel ve yazılı olarak anlatamayacağımız birçok iletişimsel ihtiyacımızı görsel anlatım sayesinde aktarabiliriz.
Sembol (Simge), bilincin kültürel birikim doğrultusunda algıladığı somut şekil veya işaretlerden meydana gelmektedir.
İşaret; Sembol gibi farklı anlamlara sahip olmayan, genel olarak aynı anlamlarda kabul görmüş simgeler olan işaret ile ilgili olarak anlamlı imge, iz veya gösterge diyebiliriz.
Logo; Günümüzde, kişi veya bir kurumu simgeleyen yazılı ve görsel ögelerin bütününe genel olarak “logo” denilmektedir.
Logotype; Bir yazı, harf veya karakter üzerinden yapılan oynamalar veya eklemelerle oluşturulan tipografik unsurları içinde barındırır.
Amblem, soyut veya somut şekillerde, harf veya resim şeklinde, illüstratif veya optik yapılarda çeşitlilik gösteren tasarımsal çeşitliliğe sahiptir.
Yazı ve Tipografi
Yazı; kağıdın icadı ile birlikte ortaya çıkan yazı, baskı teknolojilerinin de gelişimi ile birlikte kendine özgü karakteristik özellik ve çeşitlilikte ilerlemiştir.
Grafik Tasarım Elemanları
Nokta; Bir tasarımın en küçük parçası ve en küçük birimi olarak tanımlanabilir.
Çizgi; En basit tanımıyla, iki nokta arasındaki bağlantıyı birleştiren yoldur. Bir çizgi sonsuz nokta dizisinden oluşur.
Form; tasarımı oluşturan ögelerin genel görünümü, bir mekan içinde kapladığı alanın hacimsel sınırları olarak tanımlanabilir.
Biçim; forma göre daha hareketli şekillerdir.
Renk; görsel değerlerin oluşum sürecinde temsili anlamı oluştururken yapısal bir dinamik yaratan ifade aracıdır.
Doku; Bir nesnenin dokunma duyusuyla algılanan yüzeyindeki girintili veya düz hissidir.
Ölçü; Tasarımda kullanılan ögelerin küçük ve büyük şeklinde kullanılması, farkındalık yaratmada ve hiyerarşi oluşturmada önemli bir araçtır.
Tipografi; Tasarımı oluşturan ögelerin dışında birimlerin harf olarak ele alındığı, görsel düzenlemelerin anlamlı bir bütün oluşturmasıdır.
Grafik Tasarım İlkeleri
Grafik tasarım ilkeleri, kompozisyon oluşturmada ve tasarlamada en temel esasları içinde barındırır.
Birlik; kompozisyonun bütüncül olarak görsel unsurlarının birleşerek bir araya getirme algısıdır.
Denge; Estetik açıdan göze hoş gelen kompozisyonlar yaratabildiğimiz bir tasarım prensibidir.
Hiyerarşi; Gruplama ve vurgu ile yakından ilişkili olan bir tasarım prensibidir.
Oran ve Ölçek; Oran, boyut ve boyutlar arasındaki ilişkiyi ifade eder.
Vurgu; Gözlerimizin yazarın belirttiği kelime sırasını takip ettiği metnin aksine, grafik tasarımda sabit bir yol yoktur.
Basitlik /Sadelik; Seyircinin veya tüketicinin görmesi gereken görsel veri miktarını sınırlamak anlamına gelir.
Benzerlik / Zıtlık; Bir kompozisyonda bütünlüğü yakalamak için uyumlu ve benzer yapıların tasarımsal birliği gerekmektedir.
Tasarım Süreçleri
1. Problemi tanımlamak; Bir tasarım probleminin çözümündeki ilk aşama, problemin ne olduğunu tanımlamaktır.
2. Araştırma ve Bilgi Toplama; Yapılacak tasarımda bir hareket noktası bulabilmenin tek yolu, problem hakkında mümkün oldukça çok bilgi toplaya bilmektir.
3. Eskiz ve Layout (taslak); Tasarımcı konu ile ilgili araştırmalar yapıp gerekli bilgi ve verileri toplamışsa ve bunları değerlendirebiliyorsa yaratıcılığa ulaşılabilir.
4. Fikir Bulma ve Çözümleme; Yaratıcılık ve buluş süreci, problemin ortaya konması ve olasılıkların araştırılmasına yönelik çalışmaları içerir.
5. Uygulama ve Sonuçlandırma; Tüm aşamalardan geçmiş olan tasarımın hazır hâle getirilmesi ve sonuçlandırılması işlemidir.