Ölçü Sınıflandırma İşlemleri
Ölçü Sınıflandırma Sistemi
Boy-Beden Numarası ve Drop Sistemine Göre Sınıflandırma: Avrupa orijinli sınıflandırma sistemidir. Çocuklarda boya, yetişkinlerde ise göğüs ve kalça çevresi ölçüsü kullanılarak oluşturulan droplara dayanan ölçü dizileriyle giysi uyumu sağlanmaktadır.
Göğüs Çevresi ve Vücut Tipine göre Beden Numarası Sınıflandırma: Amerika menşeili giysi boyut sınıflandırmasında dikkate alınmaktadır. Burada, genç kız, genç kadın, minyon kadın gibi gruplamalar temelinde göğüs çevresi ölçüsü temel alınmaktadır. Ölçü tabloları vücut tipi ve şekillerine göre düzenlenerek giysi uyumunun oranı yükseltilmeye çalışılmaktadır.
Giysi Ölçülendirmede Kullanılan Başlıca Kavramlar
Standart ölçüler
Hazır giyim üretimi hedeflenen kitlenin vücut ölçülerinin ortalamalarını belirtmektedir. Bu ölçüler, uzun sürede ve ayrıntılı ölçümlerle elde edilen verilerin çeşitli istatistiksel ortalamalarıyla bulunmaktadır.
Vücut Ölçüleri
Beden üzerinden alınan temel uzunluk, genişlik ve çevresel ölçülerden oluşmaktadır.
Mamul/Ürün Ölçüsü
Pazarlamaya hazır bitmiş bir giysinin bölümleri üzerinden alınan tüm sayısal ölçüleri ifade eder.
Beden Numarası
Yetişkin giyiminde; boy ve çevre; çocuklarda yaş veya boy olmak üzere iki farklı boyuttan elde edilen ölçünün belirli bir formüle uygulanmasıyla bulunmuş sayısal veya harf olarak sınıflandırma değeridir.
Ölçü Dizisi
Temel alınan özelliğe bağlı olarak hazırlanan beden numaralarının oluşturduğu sistemli sıralamadır.
Serileme
Giysinin iki boyutlu şekli üzerinde gerçekleştirilen bir dizi sayısal büyültme veya küçültme işlemleridir.
Drop
Aynı beden numarasına sahip “ farklı vücut şekli özelliklerindeki” bireylerin giysi uyumunu kolaylaştırmak için kullanılan alt sınıflandırma değeridir.
Erkek Giyiminde Drop Belirleme
Basitçe ifade etmek gerekirse, erkek giyiminde “ üst giyimde: göğüs çevresi ve bel çevresi ölçüsü arasındaki farktır. Alt giyimde ise kalça ve bel arasındaki farkı ifade etmektedir.
Kadın Giyiminde Drop Belirleme
Türkiye’de kullanılan Alman giysi numaralama sistemine göre “ Aynı boy ve göğüs çevresi ölçüsü” ne bağlı kalınarak; “ ½ göğüs çevresi ile ½ kalça çevresi” arasındaki ölçü farklarının formüle dayalı olarak sınıflandırılmasıyla elde edilen sıra numarası veya harf değeridir.
Ölçü Sınıflandırmada Dikkate Alınan Ölçütler
Ölçünün sınıflandırma ve kullanım amacına bağlı olarak ölçü sınıflandırma siteminin kurgusu ve seçiminde dikkate alınan özellikler değişmektedir. Bu özellikler şöyle sıralanabilir.
Cinsiyete Göre : Kadın ve erkek,
Gelişim Gruplarına Göre: Bebek, çocuk, önergen, ergen/genç, yetişkin ve yaşlı olarak sınıflandırılmaktadır.
Boy Mesafe Uzunluğuna Göre: Avrupa standartlarına göre uzun, normal ve kısa boylar olarak aşağıda verilen üç gruba ayrılmaktadır.
Vücut Tipine Göre: Minyon /Küçük beden, Normal beden ve Büyük beden şeklinde gruplandırılırlar.
Beden Numarasına Göre: Vücut ölçüleri hedef kitlenin boy sabit tutulmak koşuluyla, üst giysilerde göğüs çevresi, alt giysilerde kalça çevresi ölçülerinin ortalama değerlerine göre elde edilmektedir. Ölçüm yapılan hedef kitlenin en fazla yoğunlaştığı çevresel ölçüye göre “temel beden numarası” belirlenmektedir. İnsanların çevresel ölçüleri genişlediği veya daraldığında boy sabit kalmaktadır. Alınan kiloların neden olduğu çevresel ölçülerdeki genişleme, giysi boyutlarına doğrudan yansımaktadır. Bu yansımalara bağlı olarak; koltuk derinliği/yüksekliği, göğüs düşüklüğü, kalça düşüklüğü, oturuş yüksekliği gibi “yükseklik ölçülerindeki sarkmalar nedeniyle” normalden daha fazla uzunluk değişimi gerekli görülmektedir.
Uluslararası Düzeyde Beden Sınıflandırma
Uluslararası kadın beden numaralama sistemi, Amerika ve Avrupa ülkeleri olarak iki gruba, Avrupa ülkeleri ise kendi aralarında ayrılmaktadır.
Belçika, İspanya ve Portekiz Fransız beden numaralama sistemini, Avustralya, Yeni Zelanda İngiliz sistemini, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç Alman sistemini kullanmaktadırlar. Amerikan standartlarına göre beden numarası 10, İngiliz standartlarında 14’e, İtalya’da 46’ya Japonya’da 15’e karşılık gelmektedir.
Erkek giysi üretiminde beden numaralama sistemi 4 başlıkta toplanabilir. Bunlar, Amerikan, Avrupa, Japonya ve Kore’dir. Erkek beden numaralama sisteminde Avrupa ülkeleri kadın giyiminde olduğu kadar bölünmemektedir. İtalya, Fransa, İspanya, Almanya ve Portekiz ve Rusya aynı sistemi kullanmaktadırlar. Avusturalya, İngiltere ve Amerika ise aynı sistemi tercih etmektedirler.
Amerika, İngiltere ve Avustralya çocuk bedenleri yaşa göre, Avrupa çocuk beden sınıflandırması ise boy uzunluğuna dayanmaktadır.
Markalar Düzeyinde Müşteri Ölçülerini Sınıflandırma
Küresel veya yerel boyutlu markalar, rekabet edebilmek, pazar paylarını ellerinde tutmak ya da pazar paylarını genişletmek için ürün konumlandırma ve ürün farklılaştırma stratejileri oluştururlar. Bu stratejilere göre belirledikleri her bir müşteri grubuna ayrı ayrı özelliklerde ürün koleksiyonları hazırlarlar. Yani aynı markanın altında hazırlanan her koleksiyonun hitap ettiği her bir kitlenin vücut ölçüleri ve vücut şekilleri bir diğerinden farklıdır.
Yayınlar, dünyanın birçok bölgesine satış yapan ünlü markaların ürettiği aynı ürünün boyutları arasında, ülkelere ve niş grup denilen müşteri kitlelerine göre bilinçli oluşturulmuş farklılıkların olduğunu göstermektedir.