Müşteri Özellikleri

Demografik Özellikler

Milliyet, Etnik köken

İnsanların vücut tip ve şekillerinde etnik kökenleri önemli rol oynamaktadır. Uzak doğudan Orta Asya’ya, Avrupa’dan, Amerika’ya uzanan insan vücudu formlarındaki çeşitlilik özellikle küresel boyutlu üretim yapan markaların giysi boyutlarını farklı düzeylerde sınıflandırmalarında önemli bir etkendir.

Yaş

Yaş, üreticilerin dikkate aldığı etkenlerdendir. TÜİK (2020)’in düşük senaryoya dayalı Türkiye nüfusu projeksiyonlarına göre 2040 yılında: 0-14 yaş grubu nüfus oranının: %18,4; 15- 64 yaş grubu nüfus oranının: %64,9; 65+ yaş grubu nüfus oranının: %16,7 olması beklenmektedir.

Cinsiyet

Çocukluk ve ön ergenlik dönemiyle beraber cinsiyetin getirdiği vücut tipi ve şekli üzerindeki hem boyutsal hem cinsiyete özgü fiziki farklar, ölçülerin dikkatli şekilde sınıflandırmasını gerekli kılmaktadır.

Fiziksel Gelişim

Gelişim dönemlerine göre insan bedenleri: bebek, çocuk, önergen, ergen, genç erişkin, orta yaş ve yaşlı olarak ayrı ayrı sınıflandırılmaktadır. En hızlı değişimler; 0 -2 yaş ile 12- 18 yaşlar arasındaki gelişim dönemlerindedir.

Eğitim Düzeyi

Entelektüel birikimli ve üst düzey eğitimli kişiler, marka tercihlerinden, giysi tasarım, üretim ve pazarlama türlerine kadar tüm süreçlerde farklı beklentilere sahiptirler.

Gelir düzeyi

Giysi sektöründe, malın müşteri tarafından beğenilmesi ve satın alınması temelinde işleyen bir üretim sistemi söz konusudur. Üretim çarklarının dönebilmesi için arz ve talep dengesinin doğru kurgulanması gerekmektedir. Üretici açısından hedef, potansiyel müşterinin giysi için harcayabileceği miktardır.

Göç Hareketleri

Yapılan araştırmalar, 3 milyona yakın gerçekleşecek olan gelişmiş ülkelere doğru göçün, nüfus oranlarını değiştireceğini; böylece tüketici tabanının genişlemesi, çok kültürlülük ve çok çeşitliliği ile gelişmiş ülke pazarlarındaki tüketici yaşam tarzlarını ve alışkanlıklarını etkileyeceğini öngörmektedir.

Dini inançlar

Hedef müşteri grubunun mahremiyet özellikleri seçtikleri giysilerin konstrüksiyonundan beklentileriyle doğru orantılı olarak değişmektedir.

Mekân

Türkiye’de kentlerde yaşayanların nüfusu gün geçtikçe de artış göstermekte, buna bağlı olarak markalar ve üreticiler, daha fazla kentli nüfusun giysi ihtiyaçlarına yönelmektedir.

Meslek

Meslek, giyinme stili üzerinde önemli bir faktördür. Çalışanların giysi tercihleri birbirinden farklı özellikler taşımaktadır.

Medeni Durum

Özellikle geleneksel toplumlarda insanların içinde bulunduğu sosyo -kültürel yapıya bağlı olarak giysi tercihlerini ve stillerini belirlemektedir. Bekâr kişilere hazırlanan giysilerde tasarımdaki yaratıcılık daha esnek, çok seçeneklidir.

Sosyo-Ekonomik Gruplar ve Özellikler

Kültürlere bağlı olarak değişen sosyal hareketlik, aile yapısı, sağlık durumu, sosyal değerleri, teknolojiyi kullanma, yaşamsal ihtiyaçlarını belirleme ve karşılama gibi çok değişken beslemektedir. Bu değişkenler, kültürü oluşturmakta, bireylerin giyinme stiline de doğrudan yansımaktadır.

Sosyal Statü

Üst düzey sosyal statüdeki müşterilere exclusive class ürünler, ekonomi düzeyin üstündeki müşterilere “inclusive class” ürünler ile sosyal statüye bağlı pazarlama grupları yaratılmaktadır.

Niş Gruplar

Postür problemliler, engelliler, dezavantajlılar, hamileler, yaşlılar, ergenler gibi alt gruplar, giysi üreticilerinin markalarını öne çıkarma ve yaygınlaştırma stratejileri arasındadır.

Tutum ve Davranış Özellikleri

Bireylerin, marka sadakati, üründen çok yönlü beklentilerini, ürün kullanım, saklama, koruma ve temizleme özelliklerini içermektedir. Her marka müşteri profilindeki bireylerin sadakatini hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmak için müşterinin satın aldığı ürünü hangi amaçla, nerede ve nasıl kullandığına yönelik araştırmalar yapılmakta, verilere göre müşteriye öneriler ve hizmetler sunulmaktadır.