İşletme Kuruluşu
İşletme kuruluşu, bu bir küçük işletme de olsa, belli bir süreci gerektirmektedir. Bu süreç, yapılması planlanan işin ne kadar rasyonel olduğundan, pazarın durumu, işin maliyeti, rekabet koşulları ve yatırımın geri dönüşüm süresi gibi hesaplamaların yapıldığı, bunun yanında kur uluş yerinin tam olarak neresi olacağı konusunda karar verildiği, bir incele me, değerlendirme ve karar verme sürecidir.
İşletmenin kuruluş sürecinin ilk aşaması, yatırım projesi düşü ncesinin oluşmasıdır. Girişimci, yatırım konusunda önce bazı alternatifleri gözden geçirir ve yapacağı araştırmalar dan sonra, bu alternatiflerden en ekonomik olanını seçer ve bunu uygulayarak işletmecilik faaliyetlerine başlar.
Fizibilite çalışması, yatırım kararından önce, başta hukuki, teknik, ekonomik ve finansal analizler olmak üzere, kârlılık, vergi vb. verileri içeren, yatırım fikrinin rasyonel olup olmadığı konusunda bilgi veren kapsamlı bir çalışmadır.
Fizibilite etüdü ekonomik, teknik, hukuki ve mali dört temel çalışmayı kapsar. Etütler sonunda ortaya çıkan fizibilite raporu olumsuz ise söz konusu yatırım düşüncesinden vazgeçilir.
Fizibilite çalışmaları sonucunda hazırlanan rapor, yatırımın gerçekleştirilmesi yönünde ise yatırım kararı verilir. Yatırım kararından sonra yatırım projesi hazırlanır ve fiziki yapının oluşturulmasına başlanır.
Bir girişimcinin yeni bir işe başlarken verdiği ilk kararlarda n biri yeni işletmenin tek sahiplik, ortaklık , şahıs şirketi veya sermaye şirketi gibi sahiplik şeklinin seçimidir. Genellikle girişimciler, bu konuya çok az önem verir ve kendilerine pek uygun olmayan yaygın sahiplik şeklini seçerler. Sahiplik şeklinin işletme kurulduktan sonra değiştirilmesi zor olacağından doğru kararın başlangıçta verilmesi çok önemlidir. Bazı sahipli k şekillerinin seçimi diğerlerine göre daha maliyetlidir. Girişimciler, seçecekleri belirli sahiplik şekillerinin fayda ve maliyetlerini hesaplamalıdırlar.
Girişimci için başlıca yeni iş fikri kaynakları ise tüketiciler, mevcut firmalar, dağıtım kanalları, devlet kurumları ve araştırma geliştirme faaliyetleridir.
Ürün planlama ve geliştirme sürecinde ise işletme sahiplik şek linin seçimi, vergi, yükümlülük, başlangıçtaki ve gelecekteki sermaye ihtiyacı, kontrol, idari yetenek, işletme amaçları ve kuruluş maliyetleri dikkate alınmalıdır.
İşletme kuruluş sürecinin en önemli çalışmalarından biri de iş planı hazırlamaktır. İş planı, girişimci ile ilgili genel bilgiler, girişimci ve ortakların özellikleri, pazar bilgileri‐pazar lama planı, üretim planı, yön etim planı ve finansal plan bölümlerinden oluş maktadır. Bütün bölümler uygun bir şekilde tamamlandığında iş planı hazırlanmış olur.
İyi bir pazarlama planı firma içi ve dış çevrenizdeki durumu incelemekle başlar. Daha sonra zaman, para, personel, yetenek, bağlantılar, müşteriler, imaj, ekipman, tedarikçiler, ürün veya hizmetler gibi sahip olduğunuz kaynakları yani silahlarınızı kontrol edersiniz.
Üretim planı, mal ve hizmetlerinizin tasarımı ve sizin yetenek ve etkinlik seviyeniz genellikle sizin hayatta kalıp kalamayacağınızı belirler. Planın denetlediği ve kontrol ettiği şey sizin tasarımınız ve etkinliğinizdir .Dikkatli bir planlama olmaksızın bugünün hızlı makineleri bir anda kötü ürün üreten birer canavara dönerler. Üretim planı, mal ve hizmetlerinizin ta sarımı ve sizin yetenek ve etkinlik seviyeniz gen ellikle sizin hayatta kalıp kalamayacağınızı belirler.