Turizm Çeşitleri ve Şekilleri

Turizm faaliyetlerinin nasıl sınıflandırıldığını anlatmak amacıyla hazırlanan bu bölümde, turizm faaliyetlerinin ortak noktaları ve farklılıkları göz önüne alınarak iki ayrı grupta incelenecektir. Bu bağlamda söz konusu faaliyetleri, “Turizm Çeşitleri” ve “Turizm Şekilleri” olarak isimlendirmek mümkündür.

Turizm çeşitleri, bir turistik tüketicinin bulunduğu yerden ayrılırken başka herhangi bir kriteri göz önünde bulundurmadan yalnızca hangi amaçla seyahate başladığını ifade etmektedir.

Turizm çeşitlerini av turizmi, deniz turizmi, gastronomi turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, kültür turizmi, mağara turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi ve yayla turizmi olarak sınıflandırmak mümkündür.

Av turizmi: Avcıların, yaşadıkları yerden farklı bir yere avlanmak, dinlenmek ve spor yapmak amacıyla yaptıkları seyahatlerden oluşur.

Deniz turizmi: Deniz turizmi denince akla ilk gelen deniz-kum-güneş üçlüsüdür.

Gastronomi turizmi: Özel ve farklı bir yemek çeşidini tatmak, pişirilişini görmek gibi sebeplerle kişilerin, yemek festivallerini, restoranları veya özel bölgeleri ziyaret etmeleridir.

İnanç turizmi: Dince kutsal sayılan yerleri ziyaret etmek, dinsel toplantı ve törenlere katılmak veya bunları izlemek, hac gibi dinî görevleri yerine getirmek, kutsal ve ünlü mabetleri görmek amaçlı yapılan seyahatlerin ve konaklamaların oluşturduğu turizm çeşididir.

Kongre turizmi: İnsanların, ortak bir konu çerçevesinde bilgi alışverişi temel amacıyla bir araya gelmeleri sonucu ortaya çıkan olaylar ve ilişkiler bütünüdür.

Kültür turizmi: Tarihî yapıları, yerel mimariyi ve eski eserleri görmek, festivallere ve fuarlara katılmak, yerel mutfakları tecrübe etmek ve dinî seyahatlerde bulunmak amacıyla gerçekleşen turizm çeşididir.

Sağlık turizmi: Ruh ve beden sağlığını korumak veya iyileştirmek için kişilerin bulundukları yerden başka bir yere gerçekleştirdiği organize seyahatler olup medikal turizm ve termal turizm olarak iki grupta incelenir.

Spor turizmi: Kişilerin belli spor dallarını gerçekleştirmek, izlemek, boş zamanlarını spor faaliyetleriyle değerlendirmek amacıyla seyahat etmeleridir.

Turizm şekilleri ise seyahati gerçekleştiren turiste göre sınıflandırılmaktadır.

Turizm şekillerini turistin geldiği yere göre turizm, turist sayısına göre turizm, seçilen mevsime göre turizm, katılımın süresine göre turizm, katılanların yaşlarına göre turizm, katılanların gelir düzeyine göre turizm, kullanılan ulaşım aracına göre turizm olarak sıralamak mümkündür.

Turistin geldiği yere göre turizm: Turizm faaliyetleri turistin geldiği yere göre, iç turizm ve dış turizm olarak ikiye ayrılır.

Turist sayısına göre turizm: Bireysel, kolektif ve kitle turizmi olarak üçe ayrılır.

Seçilen mevsime göre turizm: Seyahat ve konaklama için yılın hangi mevsiminin seçildiğine bakılarak yaz ve kış turizmi şeklinde sınıflandırılır.

Katılımın süresine göre turizm: Kısa ve uzun süreli turizm olmak üzere iki ana başlıkta incelenir.

Katılanların yaşlarına göre turizm: Turistin yaşına göre gençlik turizmi, orta yaş turizmi ve üçüncü yaş turizmi olarak üçe ayrılır.

Katılanların gelir düzeyine göre turizm: Sosyal turizm ve lüks turizm olarak ikiye ayrılır.

Kullanılan ulaşım aracına göre turizm: Turistlerin tercih ettiği ulaşım aracına göre karavan turizmi, gemi turizmi, yat turizmi ve demir yolu turizmi olarak dört gruba ayrılır.