Turizme Giriş
Turizm, ekonomi içerisinde yer alan birçok sektörün iş yapış şekillerinin ve iş hacmini etkileyen, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel girdilere gereksinim duyan çok yönlü aktiviteler bütünüdür. Bu aktiviteler o kadar çeşitli ve bütünleşik bir hal almıştır ki geleneksel üretim fonksiyonları ve fiziksel üretim çıktılarından farklı bir üretim sürecine sahip olan turizm, yaratmış olduğu ekonomik etkileşimin büyüklüğü nedeniyle günümüzde birçok akademisyen ve ekonomist tarafından “endüstri ya da sistem” olarak adlandırılmaktadır.
Turizm İle İlgili Genel Kavramlar
Turizm kelimesi, günümüzde birçok insan için eğlence seyahatleri ve tatil kavramlarını çağrıştırmaktadır. Ancak turizm kelimesinin farklı dillerden nasıl türeyip bugünkü halini aldığı incelendiğinde, durumun oldukça farklı olduğu görülmektedir. Turizm kelimesinin “tour”,"tornus" ve "torah” sözcüklerinden türetildiği belirtilir.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2013 yılında turizm tanımını güncelleyerek, turizm tanımının içinden geceleme yapma ve 24 saat asgari seyahat süresi gibi şartları kaldırmıştır. Buna göre turizm; insanların kişisel, iş veya meslekleriyle ilgili amaçlarla genelde yaşadıkları çevre dışındaki ülke veya alanlara olan akımlarından kaynaklanan sosyal, ekonomik ve kültürel olayların bütünüdür.
Dolayısıyla Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne göre turist: “Yaşadığı bölge içinde veya bölge dışında kişisel, iş veya meslekleriyle ilgili amaçlarla seyahatler gerçekleştiren, sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetler içerisinde bulunarak turizm aktivitelerine katılan ve turizm harcaması yapan kişilerdir.”
Turizmin Özellikleri
Turizmin ulusal ve uluslararası düzeyde yarattığı ekonomik katkılar, diğer endüstrilerin ticaret hacimlerine sağladığı katkılar, yarattığı istihdam olanakları ve ödemeler dengesine yaptığı katkılar, turizmi hizmetler endüstrisinin en önemli parçası haline getirmektedir.
Turizm sadece bir tatil aktivitesi değil, insanların iş ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayan faaliyetler bileşkesidir. Gelir elde etme amacıyla turizm hareketinde bulunanlar ziyaretçi olarak sınıflandırılamaz.
Diğer endüstri ürünlerine göre oldukça heterojen olan turizm ürünü, hizmetler endüstrisinin de bir parçası olması nedeniyle kendine has bir dizi özellik taşır. Turistik ürün sadece satılan mal ve hizmetlerle sınırlı olmayıp ziyaretçilere deneyim ve hatıra da sunar.
Turizm, yüksek maliyetli yatırımlar gerektiren, hizmet ağırlıklı, 365 gün 24 saat hizmet veren, kalite kontrol sorunu olan, arz esnekliği kısa dönemde sıfır olan, buna karşın tüketici talep esnekliği çok yüksek olan, bulunduğu coğrafyanın sosyal, kültürel ve çevresel değerlerine bağımlı ve ziyaretçilerin tüm ihtiyaç ve isteklerini karşılama potansiyeli olan bir endüstridir.
Turizm ve Diğer Bilim Dalları Arasındaki İlişki
Bilim insanları turizmin çok karmaşık bir yapısı olduğunu ve tam anlamıyla anlaşılabilmesi için çoklu disiplinler bağlamında araştırılması gerektiğini ifade etmektedir. Turizmin doğrudan ve dolaylı olarak ilişkide olduğu başlıca disiplinler; ekonomi, coğrafya, işletmecilik, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, tarih, arkeoloji, hukuk, mühendislik, mimarlık, sisyasal bilimler ve tıp olarak sayılabilir.