Mezopotamya, Mısır, Doğu Akdeniz ve Uzak Doğu Uygarlıkları

Mezopotamya Uygarlığı başlığında, Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirlerinin arasındaki bereketli topraklarıyla Sümer, Akad, Babil ve Asur gibi uygarlıkların köklenip geliştikleri coğrafyada yerleşim yerleri, mimari eserleri ve sanat eserleri hakkında bilgi verilmiştir. . Mezopotamya’nın ilkönemli kültür halkı Sümerlerdir. Günümüz Uygarlığının temeli olan ve insanlık tarihinin ilk yazısı, Çivi Yazısını MÖ 3500 de Sümerler bulmuştur. Sümerler tarafından icat edilen çivi yazısı, komşu bölge halkları tarafından Akadlar, Babiller ve Asurlar tarafından da tanınmış ve kullanılmaya başlanmıştır.

Mısır Sanatı başlığı altında, Antik Çağ'daki en büyük medeniyetlerden olan Mısır mimarisinin anıtsal örneklerini mastabalar, piramitler, tapınaklar, saraylar ve dikilitaş örneklerinde görebilmek mümkündür. Mısır resmi, yazının resim, resmin de yazı olduğu bir sanattır. Mısır piramitlerin en büyüğü Keops Piramidi olup Dünyanın Yedi Harikası arasında tek ayakta kalan yapıdır. Keops Piramidi, günümüzde Mısır’ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize'yi çevreleyen antik “Gize mezar kenti”nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır.

Doğu Akdeniz Uygarlıkları başlığında, Fenikeliler, Akdeniz’in doğu kıyılarında MÖ 2800-550 yılları arasında varlık göstermiş olan Fenikeliler ve İbraniler hakkında bilgi verilmiştir. Fenikeliler, ticarette çok ileri olduklarını, gemilerinin de gelişmiş olduğunu anlamaktayız. Fenikeliler'den günümüze küçük kullanım eşyaları ve mezar anıtları kalmıştır. Geçmişte, günümüz Suriye ve Mısır'ından Kuveyt'e kadar olan topraklarda yaşamış kadim bir halk olan İbraniler, Sami kökenli olup, önceleri Yukarı Mezopotamya ve Suriye’de göçebe olarak yaşıyorlardı. MÖ 1200 yıllarında bugünkü Filistin’e yerleşmişler.

Uzak Doğu Sanatı başlığında, Çin, Japon ve Hint sanatını, mimarisini, resim saanatı hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Çin sanatı, Çin kültürüyle birlikte gelişip olgunlaşarak estetiğin yanı sıra derin kültürel anlamlar taşıyan, başlangıçtan 19. yüzyılın ortalarına kadar olan sürecine verilen isimdir.Çin sanatı dünyanın en eski sürekli geleneğine sahiptir. Çin sanatında dekoratif sanatları oldukça önemli bir rol oynamıştır. Batı sanat dünyasıyla irtibatların 19. yüzyıldan itibaren gittikçe daha önemli olmasıyla Çin, son yıllarda gittikçe yükselen bir başarı oranıyla çağdaş sanat dünyasına katılmıştır. Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır.

Japon tarihi, Çin uygarlığı kadar gerilere uzanmaz. Ancak Japon kültürü de çevre kültürlerin özellikle Çin sanatı etkisinden kurtarıp, zaman içerisinde giderek kendine özgü bir sanat zenginliğine ulaşmıştır.Japon mimarisinin en karakteristik örneklerini saraylar, tapınaklar ve evler oluştururlar.

Hint sanatı resim, heykel, çömlekçilik ve dokuma ipek gibi tekstil sanatlarını içeren çeşitli sanat formlarından oluşur. Güçlü bir tasarım duygusu Hint sanatının karakteristiğidir. Hint sanatının kökeni MÖ 3. binyılda tarih öncesi yerleşimlere kadar uzanabilir.