Mimari Fotoğraf
Mimari fotoğrafçılık, yapıları farklı amaç ve yaklaşımlar doğrultusunda belli estetik değerlere göre fotoğraf karesine aktarmaktır. Barınmak, korunmak, çalışmak, ulaşım, dinlence, eğlence vb. amaçlarla imar ettiğimiz her ögenin ön planda olduğu fotoğraflar bu türe aittir. Dolayısıyla mimari fotoğraflar üçüncü ünitenin konusu olan doğa fotoğraflarının tam tersidir. Mimari fotoğraflar, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar tarafından değişik amaçlarla en fazla rağbet gören türlerden biridir. Çünkü ünlü bir mimarın dediği gibi bir yapıyı ayakta tutan şey, insan nefesidir. Her yapı insanın, tarihin, kültürün, yaşanmışlıkların, duyuş ve düşünüşün vb. bileşkesidir. Bu nedenle fotoğraf karesinde görünenden çok daha fazlasını ifade eden mimari fotoğraflar her kesimden insanı cezbetmektedir.
Bir mimari fotoğrafın çekilme amacı, yapının fotoğraflanma sebebine bağlı olarak değişim gösterebilir. Çünkü bir yapının kendisini anlatmak için yapılan çekim ile onun işlevlerini anlatmak için yapılan çekimler birbirinden farklıdır. Dolayısıyla fotoğrafçının çekim öncesi yapacağı çalışma, konuya nasıl yaklaşacağını saptaması yönünde olmalıdır.
Yapılacak ön çalışma, mimari fotoğraftaki çeşitli yaklaşımlardan hangisinin o çekim için uygun olacağının saptanması açısından yararlı olacaktır. Çünkü iyi bir mimari fotoğraf yalnızca mimariyi ilginç bir şekilde anlatmamalı, aynı zamanda mimarinin içerdiği bakış açısını da yansıtmalıdır. Çünkü her yapı, yer ve konstrüksiyon açısından belli bir düzenleme gerektirir. Burada düzenlemeden kastedilen, çevresi ile olan ilişkisinin sorgulanması ve fotoğraf makinesinin konumunun ona göre saptanmasıdır. Dolayısıyla mimari fotoğrafın esas amacı da bu mimari anlatımın ardındaki sebepleri fotoğrafik olarak ifade etmektir. Bu yüzden fotoğrafçı, bir mimarın yapıda dile gelen bakış açısını dikkatle inceleyerek çekimleri için gerekli koşulları analiz edebilir. Böylece bu gereklilikleri önceden tespit ederek müşterisinin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar. Dolayısıyla yapılar genel olarak belli amaçlar doğrultusunda fotoğraflanır.
Yapının Kendisini Anlatan Mimari Fotoğraflar
Genelde bu tip fotoğraflar sadece yapıyı içine alan ve onu tüm özellikleriyle anlatan fotoğraf çekimleridir. Çünkü bir yapı, görünen yönü ile biçimsel bir kompozisyondur. Bu yapıyı oluşturan hacimler, kitleler, kitlesel ayrıntılar, pencereler, saçaklar, çıkmalar, bacalar gibi mimari detayları ve bu detayların yapı ile olan ilişkisini fotoğrafa aktarmak gerekebilir. Ayrıca yapının çevresi de onu değerlendirmede önemli rol oynar. Çünkü yapı, değişik bir coğrafi veya topografik ortamda olabilir. Bu nedenle tiplerinde değişiklikler olur.
Yapının Çevresiyle Olan İlişkisini Anlatan Mimari Fotoğraflar
Bazı özel durumlarda fotoğraf yapıyı, oturduğu topografya veya çevresi ile birlikte tanımlamakta etkin bir rol oynar. Bazen bir ağaç, bir tarihi eser ya da başka bir yapının bulunduğu ortam, çekilecek yapı hakkında bilgi verir ve onu tanımlamada yardımcı olur. Böyle durumlarda fotoğrafçının görevi, yalnızca yapıyı değil, çevresini de iyi etüt ederek yapıyı çevresi ile birlikte fotoğrafa aktarmaktır.
Yapının Aşamalarını Belgelemek İçin Çekilen Fotoğraflar
Bu çalışma, yapının tüm oluşum sürecini belgelemek için yapılır. Çoğunlukla inşaat firmalarının yapının aşamasına göre aldıkları hak edişler için çekilir. Çünkü işveren, inşaatın hangi aşamada olduğu konusunda bilgi sahibi olmak ister ve ona göre ödemede bulunur. Bu sistem, devlet tarafından yaptırılan yapılarda da uygulanır. Yüklenici firma ile kamu kurumu arasındaki bilgi akışını güçlendirir.
Tanıtım Amaçlı ve Firma İçin Çekilen Mimari Fotoğraflar
Genellikle turizm ve tanıtım amacıyla yapılan çekimler, yapının hedef kitle tarafından algılanması için yapılır. Bu çekimlerde yapı, işverenin isteği doğrultusunda gerek dışarıdan gerekse içeriden fotoğraflanarak tüm yönleri ile tanıtılmaya çalışılır.