Fotoğraf Projesi Geliştirme I
Fotoğraf Projesi Geliştirme Çalışmasında Kapsam
Bu ünite kapsamında temel düzeyde fotoğraf çekmeyi bilen öğrencileri, stüdyo ortamında dikkat etmeleri gereken ve temel düzeyde stüdyo ortamındaki malzemeler hakkında bilinçlendirme amaçlanmıştır. Bu bağlamda teknik ekipman tanıtımı, olası sorun ve çözüm önerileri, tecrübe ettikçe geliştirecekleri ancak başlangıç düzeyinde dikkat etmeleri gereken başlıca püf noktalarına değinilmiştir.
Bu eğitimin temel amacı öğrenciye vizyoner yaklaşım sunmaktır. Bir başka düzeyde tarif edilirse amacımız arabanın tüm parçalarını ezberletmektense, güvenli sürüş ve arıza durumunda en doğru teşhisi koyma becerisini geliştirmek olmaktadır. Bu ünitede, detaylı ve boğucu bilgilerden çok uygulamaya teşvik edici bir rol biçilmiştir. Tarafımızca bu çalışma kendimize yazılmış kontrol çizelgesi anlamı taşır. Böylece yoğun gündem ve yorgunlukta, elimizde bir yol haritası olsa nasıl olurdu yaklaşımı önceliğimizdir.
Oturmuş bir düzen ve devasa kurulu bir stüdyo ortamında da çekim yapsanız, gelecek işlerin yapısı itibarıyla, zaman zaman gerekli ışık ve yardımcı aksesuarları çekim yapacak ortamlara götürmeniz gerekir. Burada tekraren kurmanız toplamanız gereken malzemeler ve bunlarla ilgili geliştirmeniz gereken fiziksel beceriler vardır. Tüm bunların da önünde işinizle ilgili belli başlı prensipler geliştirmeniz gerekir. Teknik ekipmanın ışık kısmını kimseye taşıtmama veya montaj/demontajının üçüncü kişilere yaptırmaması gibi.
Elbette ki teknik ekipman için yer yer destek almanız gerekecektir ve fiziksel durumunuza göre tüm ekipmana hâkimiyete sahip olamayabilirisiniz. Gerekli kontroller, taşıma protokolleri ve iş ciddiyeti yük gibi gelsede işini yaptığınız paydaşlarca sorumluluk olarak algılanacaktır. Ayrıca çekimlerinizi arşivleme, güvenliğini sağlamak için azami dikkat etmeniz, güven tahsis edecektir. Modellerinin seri üretimine başlamamış tekstilci için sizin güvenirliğiniz becerinizden bir adım önde olacaktır. İş hacminiz bilginizle yükselse de karekteriniz kalıcılığınızı artıracak en önemli husustur.
Bu çalışmada başlıca teknik anlatılar şunlardır;
Softbox, octabox, şemsiye; softboxlar paraflaşların önünde ışıkların yumuşatılması ve ortamda ışık dolgunluğunu sağlamak için kullanılır. Şemsiye sistemi bunu iç bölgesine yansıtma olarak yapar, ışık daha sert gelir.
Senkron kablosu, tetikleyici; senkron kablosu fotoğraf makinesi ile paraflaş arasında bağlantıyı sağlar. Bunu kablosuz olarak yapan sistemleri de tetikleyici olarak tanımlıyoruz. İngilizce de slave olarak geçer.
Stillife masa ve sonsuz fon: Fotoğraf çekimlerinde çevreden çekilen objeyi soyutlamak ve ön plana çıkarmak için kullanılan hazır düzenektir.
Petek; seffaf , cam ve sıvı ürünlerde yansımaları engellemek için kullanılan bir aksesuardır.
Autopole; Tripoddan farklı olarak zeminle tavan veya yan duvarlar arasında sıkıştırılarak kullanılan ışık ve fotoğraf makinesi takılan unsurdur.
Flaşmetre: Çekilecek obcelerin üzerine düşen ışık değerlerine göre en ideal enstantene ve diyafram değerlerini belirlememizi sağlayan ışık ölçer. Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte anlık görüntü kalitesini görebildiğimizden önemi azalmış gözüksede faydalı bir aksesuardır.
Monopod :Tek ayaklı vefotoğraf makinesi için dizayn edilmiş bir aksesuardır .Yürüyüş veuzun beklemeli çekimler için idealdir .Denge için fotoğrafçının desteğine ihtiyaç vardır .
Süper Clamp: Kendi belli yüzeylere sabitlenen ve/veya üzerine de ışık ve fotoğraf makinesi takılabilen bir aksesuardır.
Sadece ışık kaynakları değil bu ışık kaynaklarının, güneş dâhil, ürettiği ışığı yansıtarak çekilecek objeyeye yönlendirmemizi sağlayan aksesuarların genel adıdır.