Proje Geliştirme / Planlama

Proje geliştirmede amaç, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasıyla kişiye, kuruma ve hatta topluma yarar sağlayan uygulanabilir bir plan ortaya koymaktır.

Proje Kavramı

Proje; emek, sermaye, zaman ve bilgi gibi kaynakların kullanılmasıyla meydana gelen ve hitap ettiği kişi ya da kurumların ihtiyaçlarını karşılayan ürün veya hizmettir.

Proje Yönetimi

Yönetimin amacı, insanlar aracılığıyla iş görme ve belirlenen hedeflere ulaşmadır. Yönetim, esas olarak, bir planlama, organizasyon, yöneltme, kontrol ve geliştirme sürecidir.

Proje Yöneticisi: Proje yönetimi, üçüncü kişiler aracılığıyla iş yaptırmayı içerir. Proje takımının en önemli üyesi proje yöneticisidir.

Proje Yönetim Araçları: Proje yönetim aracı olarak çoğunlukla SWOT (GZFT), Yarar - Maliyet, Risk, Q - sort ve Senaryo analizleri ile arama konferansı ve Delphi Tekniği kullanılır.

Proje Zaman Yönetimi: Faaliyetlerin tanımlanması, sıralanması, faaliyet kaynaklarının tahmin edilmesi, faaliyet sürelerinin tahmin edilmesi, zaman çizelgesinin geliştirilmesi ve zaman çizelgesinin kontrolü alt süreçlerini içerir.

Proje Maliyet Yönetimi: Projenin bütçesi, sadece projenin bütünü için değil her aşama için ayrı ayrı hazırlanır ve oluşturulacak bütçe ile gerçekleştirilecek sonuçların eşlemesi yapılır. Bir projeyi aşamalarına göre bütçelemek, o projenin kolaylıkla izlenmesini, zaman farklılıklarını ve yanlış hesaplamaların ortaya çıkarılmasını sağlar.

Proje İnsan Kaynakları Yönetimi: Genellikle her proje ekibi teknik ve idari görevler üstlenen iki alt ekipten oluşur. Teknik ekip, projenin teknik amaçlarına yönelik; tasarım, yazılım, üretim, montaj, teknik bakım türü görevleri yerine getirir. İdari işleri yürüten alt ekip ise insan kaynaklarından lojistik destek hizmetlerine kadar değişen idari görevleri üstlenir.

Proje Risk Yönetimi: Risk, projeye olumsuz etkileri olan olaylar olarak ifade edilir. Riskleri belirlemek için harcanan süre, proje sürecinde öngörülemeyen bir sürü potansiyel problemin elimine edilmesine de imkân verir.

Proje Geliştirme

Proje geliştirme, proje fikri oluşturulmasıyla başlayan ve projenin uygulanabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli kaynakları bir araya getirip koordinasyonunu sağlayacak bir dizi planlamayla devam eden bir süreçtir.

Proje Fikri Geliştirme: Proje fikirleri geliştirebilmek için öncelikle içinde bulunulan iş koluna ve sektöre dair derinlemesine bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun için de, gelişmeleri yakından izlemek, uzmanlarla görüşmek, fuarlara, konferanslara, zirvelere ve düşünce kuruluşlarına katılmak gerekir.

Projenin Başlatılması: Proje yöneticisi, ekip elemanları ve sponsorlarla birlikte, projenin hedeflerinin tam olarak anlaşıldığından emin olmak için bir başlangıç toplantısı düzenlemelidir.

Projenin Tanımlanması: Tanımlama aşaması ile farklı beklenti ve yönelişleri olan kişilerin aynı yöne kanalize edilmeleri mümkün olur.

Proje Organizasyon Tablosu: Proje ile ilgili herkesin iletişim bilgilerinin ve öz geçmişlerinin olduğu bir dosya hazırlanmalıdır.

Proje Fizibilite Etüdü: Fizibilite etüdü, projenin hazırlanmasından önce yapılan ve projenin teknik, ticari, finansal, ekonomik, sosyal ve kurumsal fizibilitesini analiz eden kapsamlı bir çalışmadır.