Fiziksel Uygunlukta Kas Kuvveti ve Kassal Dayanıklılığın Önemi ve Tespiti

Kuvvet Antrenmanlarının Yararları

Kas kuvveti ve dayanıklılığı sağlıkla ilgili fiziksel uygunluğun bileşenidir. Bu kavram kassal uygunluk olarak da bilinir.

Uygulanan direnç (kuvvet) antrenman programları ile kas kuvveti ve dayanıklılığı geliştirilebilir veya bulunduğu düzey korunabilir. Bunun yanında, düzenli kuvvet antrenmanları vücut kompozisyonu, sağlık ve yaşam kalitesinde üzerinde olumlu değişiklikler yaratabilir. Örneğin amaca uygun kuvvet antrenman programı, bel ağrısının görülme sıklığını, eklemlere binen yükü ve yaralanmaları azaltabilir, kemiğin kuvvetlenmesini sağlayarak osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Fonksiyonel Kapasiteyi İyileştirir

İyi planlanmış bir kuvvet antrenmanı programı, kas kuvveti ve dayanıklılığında yani kassal uygunlukta gelişim sağlar. Kassal uygunluk, oturma, yürüme, koşma, nesneleri kaldırma ve taşıma, ev işi yapma ve eğlence etkinliklerine katılabilme gibi günlük yaşam aktivitelerinin aşırı yorgunluk meydana gelmeden yapılabilmesi için önemlidir.

Genel Sağlığı İyileştirir

İnsülin duyarlılığını artırır, bu tip 2 diyabetin önlenmesinde aerobik egzersiz kadar etkilidir. İyi bir kassal uygunluk, yaralanma riskini azaltır, kronik bel ağrısını azaltır, eklemler üzerindeki baskıyı azaltır, çocuk doğurmaya yardımcı olur.

Dinlenik Metabolik Hız ve Kas Kütlesini Artırır Vücut Kompozisyonunu İyileştirir

Kuvvet antrenmanları dinlenik metabolik hızı arttırabilir. Dinlenik metabolik hız (dinlenme sırasında enerji harcaması olarak da adlandırılır), kalp ve solunum kaslarını çalıştırmak ve vücut dokularını korumak için gereken enerjiyi içerir. Metabolik hızın artması vücudun gün boyunca daha fazla kalori yakmasını sağlarken, daha düşük bir metabolik hız daha az kalori yakmaya ve böylece kilo alımına yol açabilir

Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur.

Yaşlandıkça Yaşam Kalitesini Artırır

Kas Kasılma Türleri; Temel olarak iki ana kas kasılma tipi vardır: statik ve dinamik. Statik bir kasılma sırasında eklemde hareket ve kasın boyunda değişim olmaz, ancak kasın gerimi artar ve kas kuvvet üretir. Hareketsiz bir nesneyi itmeyi, çekmeyi veya bir nesneyi yerinde tutmayı içerebilir. Bunlara izometrik (“iso” eşit ve metrik uzunluk anlamına gelen) kasılmalar da denir, çünkü bu tür kasılmalar sırasında kasın uzunluğu değişmez.

Dinamik kasılmalar sırasında eklemde hareket vardır ve kasın boyunda kısalma yada uzama söz konusudur, bir nesneyi hareket ettirmek için kuvvet oluştururlar.

Kassal Uygunluğun Tespit edilmesi; Kassal uygunluğun tespiti kas kuvveti ve dayanıklılığın belirlenmesini gerektirir. Farklı kasılma türlerinin oluşu ve uygulamada faklı dirençlerin (serbest ağırlıklar, makineler, dambıllar vücut ağırlığı, lastikler bandlar.

Kuvvet Ölçümleri

Kuvvet daha önce maksimal bir çaba sonucu ortaya konan en büyük ağırlık olarak tanımlanmıştı. Bu açıdan kuvvet ölçümleri statik (izometrik) ve dinamik olarak belirlenebilmektedir.

Statik Kuvvet Ölçümü; Statik kuvvet, dinamometre yardımı ile tespit edilebilir. Dinamometreler en yaygın olarak gerçekleştirilen statik kuvvet testi, kavrama dinamometresi kullanılarak el kavrama kuvvetinin ölçülmesidir. El kavrama kuvvetinin ölçümünde farklı protokoller vardır. Son zamanlarda kullanılan bir diğer test ise statik sırt ve bacak kuvvetinin değerlendirilmesidir.

Dinamik Kuvvet Ölçümü; Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk programlarında en fazla kullanılan dinamik kasılma türü konsantrik kasılmalardır. Nedeni ise serbest ağırlıklar ve makinelerin konsantrik kasılmaya göze dizayn edilmiş olmasıdır.

Kassal Dayanıklılık

Kas dayanıklılığı tipik olarak, bir bireyin maksimum altı bir dirence karşı gerçekleştirebileceği tekrar sayısı veya belirli bir kasılmanın sürdürülebileceği süre ile belirlenir. Kassal dayanıklılık yine izometrik ve dinamik olarak tespit edilebilir.

İzometrik Kassal Dayanıklılık Tespiti; İzometrik olarak kassal dayanıklılığın tespitinde dinamometre kullanıldığı gibi sabit bir bara asılarak da ölçüm yapılabilinir.

Dinamik Yöntemler

Kassal dayanıklılığı dinamik açıdan ele aldığımız zaman, kas çalışmalarını tekrarlı bir şekilde uygulayabilme yada 1TM nin belli bir yüzdesinde, bir süre boyunca tekrarlanan kas hareketlerini gerçekleştirme yeteneğidir diye tanımlayabiliriz. Kassal dayanıklılık ölçümünde kullanılan pek çok yöntem vardır bunlardan bazıları şınav, mekik gibi vücut ağırlığını kullanılarak yapılan testler olduğu gibi maksimal kuvvetin belli bir yüzdesinde yapılabilen tekrar sayısı da kullanılabilir.