Fiziksel Uygunluk ve Temel Kavramlar

Metabolik Eşitlik, vücudun fiziksel aktivite sırasında kullandığı oksijen miktarını hesaplamamıza yarayan bir birimdir.

Hipokinetik Hastalıklar, Hareketsizlik, hareket azlığı ya da eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklardır.

Kardiyovasiküler Uygunluk, Solunum sisteminin, devam eden fiziksel aktivite süresince sisteme oksijen verebilme yeteneğidir.

Kalori, Fiziki olarak 1 gr suyun sıcaklığını 14.5 dereceden 15.5 dereceye çıkartmak için gereken enerji miktarıdır.

Hız, bir hareketin en kısa sürede gerçekleştirilebilmesi yeteneğidir.

Güç, birim zamanda yapılan iştir. Kısa zaman içinde maksimum efor yeteneğidir.

Postür, vücudun her bölümünün, kendisine bitişik diğer segmente ve ayrıca bütün vücuda oranla en uygun şekilde yerleştirilmesidir.

Wellness, bir insanın sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak kendisini iyi hissetmesi için yaptığı çalışmaların bütünüdür.

Max Vo2, yoğun egzersiz sırasında ulaşılan kullanılan maximum oksijen tüketim kapasitesidir.

Maksimal Kalp Atım Sayısı, kalbin dakikada yapabileceği maksimum atım sayısıdır.

Kuvvet, Bir direnç ile karşı karşıya kalan kasların kasılabilme ya da bu direnç karşısında belirli bir ölçüde dayanabilme yeteneğidir.

Koordinasyon, amaca yönelik bir harekette, iskelet kasları ile merkezi sinir sisteminin uyum içerisinde çalışması ve etkileşimidir

Sürat, İnsanın motorik aksiyonlarını en kısa zaman diliminde, en yoğun biçimde uygulamasıdır

Reaksiyon zamanı, uyarıların alınması ile harekete geçme zamanı arasındaki süredir.

Reaksiyon, belli maddeler arası kimyasal olay, karşılık verme, tepki.

Yaşam kalitesi, İyi olma durumunu tüm yönleriyle kapsanmasıdır.

Metabolik uygunluk, Metabolik sistemlerin ve diyabet, kardiovasiküler hastalıklar gibi sorunların sorunları oluşturan parametrelerin durumunu ifade eder.

Zindelik, sağlıkla ilgili olumlu durumdur.

Yağ, kemik, kas hücreleri, diğer organik maddeler ve hücre dışı sıvıların orantılı bir şekilde bir araya gelmesine vücut kompozisyonu denir.

Fiziksel uygunluğa katkıda bulunmak amacıyla serbest zaman aktivitesi olarak yapılan fiziksel faaliyetlerin bütününe egzersiz adı verilir.

Fiziksel Uygunluk, Günlük işleri canlı ve uyanık yorgunluk duymaksızın, boş zamanlarını neşeli uğraşlarla geçirebilecek gerekli enerjiye sahip ve beklenmeyen tehlikeleri karşılayabilecek yeterliliğe sahip olmaktır.

Yenme ve üstün olma gibi, insan içgüdüsünü tatminini amaç edinen, belirli kurallar içerisinde yapılan, rekabete dayalı sosyalleştirici, bütünleştirici, fiziki, zihni ve ruhi faaliyetlerin bütününe spor adı verilir.

Refleks, Çevreden gelen herhangi bir uyaran karşısında bilincin, istemin herhangi bir etkisi olmadan meydana gelen, aynı uyaran karşısında aynı şekilde beliren hareketlerdir.

Performans, kişinin uyguladığı spor dallarında ortaya koyduğu icra gücü veya düzeyidir.

Bazal Metabolizma, dinlenme anında vücudun hayati işlevleri için (solunum, dolaşım, sindirim) harcadığı zorunlu enerjidir.

Çeviklik, vücudu spor biçimine uydurmak, olanaklı düzeyde ve ekonomik koşullara göre çabuk hareket etmektir.

Fiziksel Yeterlilik, Kişinin bütün fiziksel uygunluk parametreleri için sahip olduğu kendine ait değerlendirmelerin tümüdür.

Fiziksel Aktivite, Enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesidir.

Esneklik, sporcunun hareketlerini eklemlerin müsaade ettiği oranda, geniş bir açıda ve değişik yönlere uygulayabilme yeteneğidir.

Denge, belirli bir yerde bir konumu devam ettirmektir

Dayanıklılık, uzun süreli spor çalışmaları sırasında organizmanın yorulmaya karşı gösterdiği yüksek direnç yeteneğidir.

Bazal Nabız, istirahat kalp atım sayısı olarak da tanımlanır.

Beceri, Kişinin bedensel ya da düşünsel bir çaba ile bir işi kolaylıkla yapabilme yeteneğidir.

Antrenman, bedensel ve moral gücün, teknik ve taktik becerilerin organik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik bir eğitim sürecidir.

Anaerobik Egzersiz, kas kasılmaları ile hareketin gerçekleştirilebilmesi için üretilecek olan enerjinin oksijen kullanılmadan ya da çok az miktarda oksijen kullanılarak ortaya çıkarıldığı orta üstü ve yüksek şiddetteki egzersizlerdir.

Aerobik Egzersiz, hareketin gerçekleştirilebilmesi için gereken kassal aktivite enerjisinin, sistem tarafından oksijen kullanılarak üretildiği, düşük yoğunluklu egzersizlerdir.