Emlak Komisyoncusu ve Sahip Olması Gereke Özellikler

Emlak Sektöründe Çalışan Meslek Mensupları ve Tanımlar

Türkiye’de kırdan kente doğru yönelen göçlerle birlikte hızlanan kentleşme süreçlerine paralel olarak kişilerin konut ihtiyaçlarının artması emlak sektöründe faaliyet gösteren aracıların da sayısının artmasına neden olmuştur. Sektörde yapılan aracılık faaliyetinin artmasıyla birlikte meslek kendi içinde farklı şekillerde tanımlanmaya başlamıştır. Emlak sektöründe ortaya çıkan bu mesleki adlandırmalardan bir kısmı şu şekildedir: emlak komisyoncusu, emlak danışmanı, emlak müşaviri ve emlak değerleme uzmanı, vb .

Mecburi Standartlar Tebliği

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından emlak sektörüne bir düzen getirmek amacıyla 8 Temmuz 2003 tarihinde 25162 sayılı Mecburi Standartlar Tebliği yayımlanmıştır. Tebliğde emlak komisyoncusunun görevleri, yapacağı iş –işlemler, uyacağı kurallar ve bir emlak ofisinin taşıması gereken özellikler genel hatlarıyla ele alınmıştır.

Mecburi Standartlar Tebliği’nde emlak sektörüne faaliyet gösteren üç aktörden bahsedilmiştir. Bunlar; emlak işletmesinin sahibi olan emlak komisyoncusu ve emlak ofisinde yer alarak emlak komisyoncusuna yardım etmek ile sorumlu olan kişiler yardımcı eleman ve müşteri temsilcisidir.

Mecburi Standartlar Tebliği’nde emlak ofisinde çalışan kişilerle ilgili kurallar ve emlak komisyoncusunun yaptığı iş –işlemler tek tek ele alınmıştır.

Emlak komisyoncusu; Ticaret veya Ticaret Odası veya Sanayi ve Ticaret veya Esnaf Sanatkârlar Odası bünyesinde kurulan Emlâk Meslek Odalarına kayıt olmalı; üyesi olduğu meslek odasınca onaylanmış veya kullanıma sunulmuş olan sözleşmeyi düzenleyerek müşterisine vermeli ve emlak komisyonculuğu dışında herhangi bir iş yapmamalıdır.

Emlak komisyoncusu bürosunda, yeterli sayıda eleman bulunmalıdır. Bu elemanlar mal sahipleri ile müşterileri bir araya getirdiklerinde, onlara hukuki yönden yeterli bilgi verebilmeli ve mevzuatın gerektirdiği işlemlerde yardımcı olabilmelidir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 05.06.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile birlikte taşınmaz ticaretini meslek olarak seçmiş emlak komisyoncularının mesleğe giriş koşulları, faaliyetlerine ilişkin yükümlülükleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Böylece taşınmazların alım – satım işlemlerine aracılık yapan emlak komisyoncularının uymakla yükümlü oldukları mesleki kuralların genel çerçevesi çizilmiştir. Yönetmelik ile birlikte taşınmaz ticaretini bir meslek olarak yapabilecek kişilerle ilgili ilk defa ayrıntılı bir yasal düzenleme yapılmıştır. Yönetmeliğe göre taşınmaz ticareti, kendisine ait işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler veya esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılmalıdır. Burada önemli olan taşınmaz ticaretini kendi işletmesi adına yapacak kişinin mutlaka yetki belgesi sahibi olması gerekmektedir.

Böylece Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak komisyonculuğu mesleğini yapabilmenin temel şartlarından birisi olarak, mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak kuralı getirilmiştir. Bu yasal düzenleme ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bünyesindeki Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından koordine edilerek her aşaması denetlenen sınav ve belgelendirme sürecinden geçen kişiler mesleki yeterlilik belgelerine sahip olabileceklerdir.

Emlak Komisyoncusunun Sahip Olması Gereken Mesleki ve Kişisel Özellikler

Emlak sektöründe hizmet veren aracılar olarak emlak komisyoncularının mesleklerini daha iyi bir şekilde ifa edebilmeleri ve daha fazla kazanç sağlayabilmeleri için sahip olmaları gereken birtakım özellikler bulunmaktadır. Sahip olmaları gereken bu özellikle iki grupta incelenebilir.

  • Mesleki bilgiler ve donanımlar
  • Kişisel özellikler

Mesleki Bilgiler ve Donanımlar

Emlak komisyoncularının yapacakları iş ve işlemler sayılırken bunların arasında en önemlilerinden birinin de emlakın pazarlaması olduğunu belirtmek gerekmektedir. Emlak komisyoncusu, emlak konusundaki tarafları (satıcı, alıcı, kiralayan) bir araya getirerek, emlaka pazar yaratmak ve müşteri bulmak işinden sorumludurlar.

Kişisel Özellikler

Bir emlak komisyoncusunun mesleğinde başarılı olabilmesi için ekonomi, hukuk, yapı bilgisi, sosyoloji, kent analizi, yerel yönetimler ve imar mezuatı, vb. konular hakkında formal düzeyde bilgi alarak emlakla ilgili her konuda teknik bilgilere sahip olmak yanında kişisel özellikleri önemli bir yere sahiptir. Uzun vadede başarılı bir emlak komisyoncusu olabilmek için sahip olunması gereken kişisel özelliklerden bir kısmı şu şekilde sıralabilir: dürüst olmak, sır tutabilme özelliğine sahip olmak, ikna kabiliyetine sahip olmak, iyi ve temiz giyimli olmak,mesleki etik kurallara uygun davranmak, vb.