Oyunların Hareket Gelişimine Etkisi
Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişiminin sağlanmasında en önemli unsurlardan görülen hareket gelişimi süreçleri motor beceriler yardımıyla değişimin yaşandığı alan olarak görülmektedir. Bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar daha çok çocukların motor performansı ile fiziksel gelişiminin farklı yaş kategorilerindeki özelliklerinde yoğunlaşmaktadır (Özer ve Özer, 2009). Genel olarak bu çalışmalarda uygulanan hareket eğitimi uygulamalarının çocukların antropometrik nitelikleri ile vücut kompozisyonları üzerindeki değişimleri incelemektedir. Çalışmalarda özellikle hareketlilik seviyesi yüksek olan çocukların vücut kompozisyon değerlerinin ve performans unsurlarının diğer çocuklardan belirgin düzeyde yüksek olduğu sonucu ortaya konmuştur .
Oyun, çocuklar için eğlenceli ve heyecan verici bir aktivitedir. Oyun oynamak bir ihtiyaçtır, dolayısıyla oyun çocukların dünyasıdır .Oyun, çocuklara başkalarına ve çevreye uyum sağlama fırsatı sağlamanın yanında çocukların motor gelişimlerini, düşünme becerilerini ve problem çözme becerilerini olumlu şekilde etkiler (Ray, 2019) .
Keyifli oyun oynamak çocukları mutlu eder ve aynı aktiviteyi tekrar etmeye istek oluşturur .Bu nedenle çocuklar oyun esnasında hareket için kaslarını çalıştırdıklarını hissetmezler. Oyun, bazı insanlar için bir zorunluluktur. Çünkü karşılaştıkları çeşitli sorunlardan kurtulmayı sağlayabilir.
Hedefe yönelik oyun, kasfonksiyonlarını uyaran vücut kaslarını çalıştırmayı gerektiren aktif bir oyundur .Hedefe yönelik oyun etkinliklerinin çocukluk döneminde motor becerileri geliştirdiği belirlenmiştir. Hedefe yönelik oyun, sürekli olarak bir görevden diğerine hareket eden etkinliklerle gerçekleştirilen bir oyun biçimidir. Sırayla gerçekleştirilmesi gereken farklı faaliyet türlerini içerir.
Büyüme ve gelişme aşamasında olan çocuklar için oyun, onların dış dünyayı anlamalarına ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine ve teşvik etmelerine yardımcı olur. Bu durum da onların bu yaşam zorluklarını anlamalarını artırır.
Dokunmatik ekran (akıllı telefonlarında) gibi yalnızca pasif olarak oynanan oyunlar çocukların motor becerilerinde bir azalmaya neden olur (Cristia ve Seidl, 2015 ).Bu nedenle çocukların fiziksel olarak aktif olacakları ve motor becerilerini geliştirebilecekleri oyunlarla gelişimlerinin sağlanması hedeflenmelidir. Motor becerilerin gelişimi günlük yaşamda önemli bir rol oynar. Bu nedenle seçilen oyunların hedeflerinde motor becerilerin gelişimi önemli bir kriter olmalıdır. Aktif oyun, çocukların daha güçlü, daha hızlı ve daha çevik olabilmeleri, daha iyi hareket kontrolüne sahip olabilmeleri ve kaslarını güçlendirmeleri için bir eğitim aracıdır (Coker, 2017) .
Aktif olarak oynamak, başkalarına ve çevreye uyum sağlama ve kasları güçlendirme fırsatı sağlar. Aktif oyun, dikkat süresini artırma, düşünme ve problem çözme verimliliğini artırma gibi paradoksal bir etkiye sahiptir. Günde iki saat aktif oyun, dikkat eksikliğini ve hiperaktiviteyi azaltmaya yardımcı olabilir (Goldstein, 2012) .
Oyun yoluyla çocuklar, yer değiştirme, manipulatif ve denge yeteneklerini geliştirirler.