Elektronik Ticaretin Araçları -III

90’lı yıllara kadar yalnız analog teknolojiye dayalı sistemler uygulamaya konulmuş iken bu yıllarda ilk dijital sistemlerin dizaynı yapılarak, mevcut analog mobil telefon sistemlerini tamamlayıcı mahiyette ve abonelere farklı seçenekleri sunabilmek üzere işletmeye alınmışlardır.

Dünya ülkelerindeki analog mobil telefon sistemleri incelendiğinde hemen her ülkenin diğerlerinden farklı standartlar uyguladıkları görülmektedir.

Hız ve mesafe esas alınarak değerlendirildiğinde kablosuz kişisel alan ağları ve kablosuz ağlarda kullanılan teknolojilerden sonra kablosuz yerel alan ağları, kablosuz şehir alan ağları ve son olarak da GSM’nin odağında olduğu kablosuz geniş alan ağları gelmektedir.

GSM, basit olarak devre anahtarlamalı dijital ve analog veri bağlantısı hizmetleri sunan bir sistemdir. Mobil istasyon, anahtarlama sistemi, baz istasyonu ve destek sistemi olmak üzere dört bileşenden oluşur.

1998 yılında, veri iletim hızını artırmak amacıyla devre anahtarlamalı veri kapasitesine sahip mevcut 2G GSM ağlarının gelişmiş bir uygulaması olan HSCSD yapısı oluşturulmuştur.

2,5G olarak bilinen ve paket anahtarlamalı veri iletişimi sağlayan GPRS ve EDGE teknolojileri ile mobil iletişim yüksek hızlara ulaşmıştır.

GPRS, devre -anahtarlamalı veri iletim metodun kullanılmadığı, bunun yerine paket- anahtarlamalı bir iletim platformunun birden çok kullanıcıya paylaştırıldığı ve iletişim hızının 171.2 Kbps’e kadar çıktığı bir teknolojidir.

GPRS ile W -CDMA teknolojileri arasında bir geçiş olan EDGE, GSM için radyo bağlantısı üzerinde veri oranlarını artırmayı amaçlayan bir metottur ve 2002 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

3G, telekomünikasyon tarihindeki üç dönüm noktasından biri olarak gösterilir. Birinci dönüm noktası, gerçek zamanlı ve iki yönlü iletişime imkân sağlayan telefonun icadı, diğeri ise hareket h âlindeki kullanıcılara iletişim imkânı sunan mobil teknolojilerin geliştirilmesidir.

4G mobil teknoloji, ultra yüksek bant genişliği sağlayan mobil iletişim alanının en yeni ve şu andaki son aşamasıdır. 4G’de amaç sabit veri iletim hızı olan 100Mbps’a ulaşmak, uçtan uca hizmet sunmak ve zaman -mekân sınırlaması olmaksızın kesintisiz haberleşmeyi sağlamaktır.

5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek olan bir sistemdir. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacağı gibi İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecektir.

Bluetooth standardı taşınabilir bilgisayarlar, kişisel bilgisayarlar, mobil telefonlar, çevre birimleri ve diğer aygıtların birbiriyle etkileşimine olanak sağlayan kısa mesafeli bir kablosuz iletişim endüstri standardıdır. Bu teknoloji kullanılarak büyük bir ağ altyapısına gerek duyulmadan m - ticaret işlemlerini yapmak mümkündür.

Kablosuz iletişimde yerini alan bir teknoloji de Wi- Fi (Wireless Fidelity - Kablosuz Bağlantı) teknolojisidir. Evde iş yerinde, okul kampüslerinde, havaalanlarında kafeteryalarda ve diğer halka açık alanlarda kullanılabilecek bir sistemdir.

Wi-Fi 6, daha sıkışık ağların bulunduğu alanlarda etkili olacak ve özellikle Nesnelerin İnternetinin (IoT -Internet of Things) gelişimine katkıda bulunacak bir yeni nesil teknolojidir.