Elektronik Ticaretin Araçları - II
İnternet, açık mimarili ağ adı verilen teknik bir fikre dayanır. Bu yaklaşıma göre herhangi bir ağ teknolojisinin seçimi, özel bir ağ mimarisi ile sınırlanmamalı, sağlayıcılar tarafından serbestçe seçilebilmeli ve meta düzey bir mimariyle diğer teknolojilerle birlikte çalışabilir bir duruma getirilmelidir.
İnternete bağlı her bilgisayarın kendine özgü bir adresi vardır. Alan Adı Sistemi (Domain Name System -DNS) olarak adlandırılan hiyerarşik bir isimlendirme sistemi ile internet’e bağlı bilgisayarlara ve bilgisayar sistemlerine isimler verilir.
Her hostun (bilgisayar) kendine özgü bir IP adresi vardır. Bu adresler hostları tanımlar ve böylece bilginin doğru adrese ulaşmasını sağlar.
Her internet adresinin ilk kısmı bulunduğu etki alanının (domain) ağ adresini, son kısmı ise hostun numarasını verecek şekilde düzenlenmiştir.
Türkiye’deki alan adı sistemi 1990 yılında Güney California Üniversitesi Enformasyon Sistemleri Enstitüsü bünyesinde var olan IANA’dan alınan delegasyon ile ODTÜ tarafından kuruldu.
IPv4 olarak da isimlendirilen mevcut IP sistemi 32 bitlik bir sistem olduğu için kabaca 4.2 milyar adres desteklenebilmektedir. Ancak bu adreslerin tamamı da çeşitli nedenlerle kullanılmamaktadır.
İstatistiklere göre tüm dünyadaki IP adreslerinin yüzde 75’i Amerika kökenlidir.
Yeni 128 bitlik IPv6 adresleme sisteminde ise IP sıkıntısı hiçbir zaman olmayacaktır. Çünkü Bu sistemde trilyonlarca IP adresi tanımlanması mümkündür.
Hiper Metin Transfer Protokolü (Hyper Text Transfer Protokol -HTTP) adı verilir.
Web sayfalarını kullanabilmek için tarayıcı (browser) denilen arayüzler kullanılır.
FTP, internete bağlı bir bilgisayardan diğerine iki yönlü olarak dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarının adıdır.
Dosya Aktarım Protokolü (File Transfer Protokol -FTP), internete bağlı bir bilgisayardan diğerine iki yönlü olarak dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır. Bilgisayar ağlarının oluşturulma nedenlerinden biri, kişilerin, bir yerden diğerine (hızlı ve güvenli bir şekilde) elektronik ortamda mektup gönderme ve haberleşme isteğidir. Elektronik Posta ya da kısaca e -posta, bu amaçla kullanılan servislere verilen genel addır.
İnternet üzerinde TCP/IP protokollerinin bir parçası olan SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) protokolüne dayalı e -posta sistemleri kullanılmaktadır.
Post Office Protocol (POP), e -postanın sunucudan alınabilmesini sağlar. POP, sunucudaki e -postanın tam olarak yönetimini sağlamak için tasarlanmıştır.
İntranet, internet teknolojisini kullanan ve yapısının tamamının tek bir organizasyona ait olduğu bir yerel alan ağı (LAN) ya da geniş alan ağıdır (WAN). Daha değişik bir ifadeyle, intranet, bir firmanın kendi içindeki interneti olarak tanımlanabilir. Extranet, ya da bir diğer adıyla gelişmiş intranet, farklı yerlerdeki intranetleri TCP/IP protokolleri ile bağlayan ağlardır.
Sosyal medya ya da bir başka deyişle sosyal paylaşım ağları, İnternet aracılığıyla kişilerin paylaşım yaptığı toplu grupların bulunduğu alanlardır.
Sosyal ağların çok büyük ilgi görmesi ve kullanıcı sayılarının hızla artmasıyla birlikte e -ticaret büyük ölçüde sosyal ağlara kaymaya başlamıştır.