Elektronik Ticaretin Araçları - I

Elektronik ticaretin gerçekleşmesi birçok teknolojik gelişme ile mümkün olmuştur. Bu teknolojik icatların temel amacı aslında iletişim ve haberleşmedir. Ancak bu amaç uzaktaki kişiye erişmekle kalmamış uzaktaki verilere ve hatta uzaktaki mal ve hizmetlere erişim imkânı da sağlamıştır. Elektronik ticarete de altyapı oluşturan bu iletişim araçları telefon, faks, televizyon, EDI, intranet, extranet ve internettir.

Telefon ve fax, elektronik ticaret araçları içerisinde ilk akla gelenidir ve çok yaygın bir şekilde kullanılması nedeniyle önemli bir araç konumundadır. Çünkü elektronik ticaret hangi araçlarla gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin telefon yine de birçok sorunu aşmada ilk başvurulan araçtır.

Elektronik veri değişimi (Electronic Data Interchange -EDI), ticaret yapan kurumlar arasında iş bilgilerinin ve dokümanlarının tüm taraflar tarafından kullanılabilecek şekilde elektronik iletişim araçlarıyla iletilmesini sağlayan bir araçtır.

Elektronik veri değişimi (Electronic Data Interchange -EDI), ticaret yapan kurumlar arasında iş bilgilerinin ve dokümanlarının tüm taraflar tarafından kullanılabilecek şekilde elektronik iletişim araçlarıyla iletilmesini sağlayan bir araçtır. Sağladığı ekonomik avantajları nedeniyle özellikle firma -firma türünde elektronik ticarette kabul görmüştür.

EDI uygulamaları tüketicilerin satıcılarla kolaylıkla iletişimine ve iş yapmasına olanak vermez ve genellikle pek çok yapısal protokol, önceden belirlenmiş düzenlemeler ve kendine has iki yönlü bilgi değişimleri gerektirir.

Tek taraflı televizyon yayınları ile reklam, tanıtım, tele alışveriş (televizyon ve telefon) ve bilgilendirme gibi elektronik ticaret faaliyetleri yapılabilmektedir. İnteraktif (İki yönlü) dijital yayınlar ise finansal işlemler dâhil tüm elektronik ticaret işlemlerinde kullanılabilir.

Kablo TV , başlangıçta analog televizyon yayınların kesintisiz ve kaliteli bir şekilde izleyicilere ulaştırılması amacıyla geliştirilmesine rağmen, daha sonra gelişen fiber kablolar ve geniş bant kapasitesi sayesinde hızlı internet bağlantısı gerçekleştirilmesinin önemli araçlarından biri hâline gelmiştir.

E-ticaret araçlarından biri olarak da düşünebileceğimiz Smart TV sistemi, farklı bir televizyon teknolojisi değil, sahip olduğu işletim sistemi sayesinde ekstra özelliklerin kullanılabilmesine olanak sağlayan bir görüntüleme sistemi olarak teknoloji dünyasındaki yerini almıştır.

İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Aynı zamanda, insanların her geçen gün gittikçe artan “üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma” istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla insanlar, değişik alanlardaki bilgilere kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir.

İnternetin dünya üzerinde herhangi bir yerden her an kullanılabilmesi gerek tüketicilerin gerekse işletmelerin ticari amaçla internet ortamına gelmesine neden olmuştur. Bugün neredeyse fiziki ortamda yer alan hemen her şey internet ortamına taşınmıştır.

Bütün bu hızlı gelişimine rağmen, internet ile ilgili gelişmelerin sonuna gelindiğinin söylenmesi mümkün değildir. İnternetin verimli bir pazar ortamı olabilmesi için önünde daha birçok engeller mevcuttur. Bağlantı hızlarının artırılması, internete yönelik güvenin oluşturulması, işletme ve tüketicilerin internet ortamına adaptasyonları gibi birçok alanda çalışmalar hızla devam etmektedir.