Elektronik Ticaretin Etkileri
Elektronik ticaret devrimi, endüstriyel devrimle gelen değişim kadar derindir. Çünkü teknolojinin küresel yapısı, düşük maliyet, milyonlarca insana ulaşabilme yeteneği, etkileşim yeteneği gibi özellikleri örgütlere, bireylere ve topluma çok sayıda potansiyel fayda sağlamaktadır.
Elektronik ticaret ekonomik faaliyetleri etkilemektedir. Bunlardan en önemlileri; pazarlama, tedarik, finansman ve sigorta, ticari işlemler, satış sonrası hizmetler, ortak ürün geliştirme ve ortak çalışmadır. Bunun yanı sıra elektronik ticaretle ekonomiye yeni ürün ve hizmetler de kazandırılmıştır.
Elektronik ticaret, pazar yerini dönüştürür, alım -satımı ve buna bağlı işlemleri hızlandırır, ekonominin işleyiş yoğunluğunu artırır ve gerek teknolojik gerekse düşünsel bakımdan açıklık getirir.
Elektronik ticaretin örgütler için yer sınırsızlığı, kitlesel erişim, maliyet azaltımı, kesintisiz işlem olanağı, rekabetin yaygınlaşması gibi etkileri vardır. Yönetimler açısından ise elektronikleşme, hareketlilik ve çabukluk sağlar.
Elektronik ticaret birçok konuda yarar sağlasa da gerek alıcı ve gerekse satıcı açısından önemli dezavantajları da vardır. Alıcı açısından en önemli sorunlar kalite ve güven konularıdır. Satıcılar için ise ek harcama kalemleri ve tüm dünyaya açık yoğun rekabet ortamında müşteriyi elde tutma zorlukları önemli riskleri beraberinde getirir.
Ödeme sistemlerinin güvenilirliği ve güvenliği de teknik açıdan düşünülmesi gereken dezavantajlardır.
Demografik faktörler de e-ticaret rakamlarına doğrudan ve dolaylı olarak etki etmektedir. Kalabalık nüfus, erişilebilir mevcut ve potansiyel müşteri sayısı anlamına gelmektedir
Kredi kartı, banka kartı gibi ülkemizde daha yoğun kullanılan ödeme yöntemlerinin yanı sıra e -cüzdan, sosyal medya platformlarının ödeme altyapıları gibi alternatif yöntemlerin kullanımı da dünya genelinde e - ticaret içinde artmaktadır.
80 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık 19. ülkesi olan ülkemiz son raporlarda 48 milyonluk internet kullanıcısı ile 17. sırada yer almaktadır.
E-ticaret her ne kadar sınır ötesi işlemlere izin verse de tüketiciler dil, uygunluk, teslimat ve hız gibi konular nedeniyle ülkelerindeki yerleşik işletmeleri tercih etmektedirler.
İnternet yaygınlığı sadece e -ticaret açısından değil aynı zamanda ülkelerin GSMH'lerinde yarattıkları büyüme nedeniyle de önem arz etmektedir. Öyle ki bu değerde %10 oranında bir artış, küresel GSYİH’de %1,8’lik oranda yükseliş sağlamaktadır.
Kredi kartı, banka kartı gibi ülkemizde daha yoğun kullanılan ödeme yöntemlerinin yanı sıra e -cüzdan, sosyal medya platformlarının ödeme altyapıları gibi alternatif yöntemlerin kullanımı da dünya genelinde e - ticaret içinde artmaktadır.
Özel gün ve dönemlerin online alışverişte büyük bir etkisi olduğu gözlemlenmektedir.
Sosyal medya yaygınlığı e-ticaret firmaları için geleneksel bir pazarlama aracı olmaktan çok daha fazlasını sunan ve tüketiciyle doğrudan temas kurmayı sağlayan sosyal medya kanallarının kullanım oranları ile online tüketici sayıları arasında bir paralellik vardır.
Kredi kartları dünyanın her bölgesinde aynı oranda kullanılmamaktadır. Asya-Pasifik’te dijital cüzdan kullanımları ve bazı Batı Avrupa ülkelerinde direkt bankacılık sistemleri kullanımı bu duruma örnek olarak gösterilebilir.