Dramada Spor Rekreasyon ve Dans
Rekreasyon en basit hali ile çalışma dışı zamanda yer alan yani “boş zaman” içinde yapılan aktivitelerdir. Herhangi bir maddi kazanç veya menfaat amacı ve devam zorunluğu gibi kurallar olmadan, katılımcının içinde bulunduğu çevre ile etkileşimini artırmayı hedefleyen bir serbest zaman toplantıları bütündür. Rekreasyon kavramının içerisinde bulunan hoşça vakit geçirme ilkesi bu bütünlükten hareketle dramayı, dansı ve sporu da kapsamaktadır. Gönüllü katılımcılık esastır.
İhtiyaçlara hizmet eden rekreatif etkinlikler ile birey, isterse bireysel isterse grup çalışmaları ile bu iyileşme sürecini zevk ve haz alarak gerçekleştirebilecektir. Yaşam kalitesini arttıracaktır.
Önemli bir rekreasyon alanı olan drama; oyun, spor ve dans gibi disiplinlerden faydalanarak bütünlüklü bir yapı oluşturur ve katılımcıyı hem spor hem sanat hem de sağlık açısından sağaltır.
Drama ve Dans İlişkisi
Dans, bir anlamda insan psikolojisinin beden içindeki hapsoluşundan kurtulup bedenine dışarıdan bakabilmesi ve aynı zamanda dışarıdaki bedenselliği fark etme sürecidir. Dans, insanın bedeni aracılığıyla gerçekleştirdiği gündelik hareketleri fark edip, bu hareketleri duygu ve düşünceleri aracılığıyla geliştirerek sanatsal bir form içinde yeniden keşfetmesi ile oluşur.
Dramada tercih edilen oyunların hemen hepsinde devinim söz konusudur. Bu bağlamda devinim, oyun kavramının önemli bir ögesini oluşturur.
Kişi, devinim esnasında endorfin denen mutluluk hormonunu salgıladığı için kendini daha iyi ve zinde hisseder.
Özgür bedene sahip birey, sahip olduğu özgür bakış açısıyla içinde yaşadığı topluma yaklaşabilir; onu değiştirmeye ve dönüştürmeye başlayabilir. Hem bireysel hem de toplumsal bir iyileşme, yenilenme yaşanır.
Dramada dans ile şu kazanımlar gerçekleşir;
- Basit ve karmaşık hareket etme becerisinin kazanılır,
- Sinir -kas sistemi geliştirilir,
- Fiziksel uygunluk gelişir,
- Algısal motor gelişimi sağlanır,
- Öğrenme kapasitesi arttırılır,
- Serbest özgün zamanları uygun kullanma bilinci ve alışkanlığı kazandırılır,
- Mesleki hayatında hareketi aktif kullanması sağlanır,
- Doğaçlama yoluyla kişinin yaratıcılığı geliştirilir,
- Grup ve birey arasındaki dinamikleri ve bunların hareket ile ilişkileri deneyimlenir,
- Sosyal -duyuşsal gelişim (Aldemir s.5) sağlanır.
Düzenli yapılması ile psikolojik olarak da olumlu yanıtların alınması sağlanır. Sporun bir rekreatif etkinlik olarak tercih edildiği ve düzenli yapıldığı durumlarda özellikle stresle başa çıkma kolaylaşmaktadır.
Drama ve spor ilişkisi bağlamında gerçekleştirilen oyunlar bireye bilişsel, duyuşsal ve fiziksel katkılarda bulunur.
Tüm bu etkinlikler kapsamında kişi hareket farlındalığı kazanır, konsantrasyonu yükselir, statik ve mekanik beden mekaniğini kavrar. Ayrıca kişisel yaratıcılığını geliştirerek ifade etme ve sosyalleşerek aktif ve sağlıklı yaşam becerileri kazanır. Boş zamanının eğlenceli ve dolu geçmesini sağlamanın yanında estetik deneyimlere açık hale gelerek bakış açısını yenileme fırsatı bulur. Bu da bireyselden toplumsala doğru bir yenilenme süreci başlatır.