Rekreasyonal Bir Etkinlik: Sokak Oyunları

Rekreasyon, Spor ve Oyun

Çeşitli faaliyetlere katılma amacıyla ortaya çıkan ve bir deneyim yaşatan oyun rekreasyonun önemli bileşenlerinden biridir. Rekreatif bir eylem olan spor ise cazipliği ve çeşitliliği ile önem arz eder. Rekreasyon faaliyetlerinde izleyici ve uygulayıcı olarak katılıma imkan sağlayan spor aynı zamanda oyun oynayarak kişilerin boş zamanlarını değerlendirmede ön sıralardadır. Spor, oyun ve rekreasyon birbirini etkileyerek herkes için hem yapılması hem de oynaması öğretici ve eğlendiricidir.

Bireylerin yaşam kalitesini artırma ve aynı zamanda rutini kırma anlamında oyunlar oynayarak faaliyetlerde bulunma hem bireysel gelişim ve ilerleme, hem de insanların yaşamla olan mücadelelerinde boş zaman aktivitesinin bir gerçeği olarak görülmelidir.

Kendini bir başkasının yerine koymak, başka bir insanı anlamak, farkındalığı geliştirmek için oyun en iyi yollardan biridir. Spor da aslında oyunun ve oyun yoluyla öğrenmenin en temel araçlarından biri olarak görülmelidir. Takım sporları ya da bir takımla beraber oynanan oyunlar bu anlamda oynayan kişiye iş birliği yapma yetisini kazandırır. Bir takımla birlikte çalışma takım arkadaşlarını anlama, diğerleri tarafından kabul görme, düşüncelerinin onaylanmadığında ikinci plana atılması, yapılan işi bitirebilme çabasını gösterme ve kişinin kendisinin de bu işi bitirmede katkısının olması gibi pek çok duyguyu açığa çıkarır ve öğretir. Böylece kişi eğelenirken işbirliği yapmayı da beraberinde öğrenir.

Oynayarak / yaşayarak, kendini tanıyarak, grup dinamiğinden hız alarak, eleştirerek, tartışarak yapılan bir öğrenme metodu; birbiri üzerine yığılan bir öğrenme biçimini aşar. Öğretmenin tek yönlü bilgi vermesinden çok, öğrencinin çok boyutlu eğitimi, derslerde aktiflik, bireyler arası iletişim, yaratıcılık ve kişilik eğitimi gibi pek çok boyut, doğal bir öğrenme ortamında gerçekleşebilir. Bu ortamın gerçekleştirilmesi, liderin / öğretmenin neyi neden yapması gerektiğini bilmesiyle doğru orantılıdır. Spor alanlarında sadece fiziksel aktivitenin yapıldığını değil aynı zamanda oyunlar oynatarak da bu aktivitenin ömür boyu bir kazanım olması için de çaba safredilir. Bu da sadece yaptırılan egzersizi anlatmak değil aynı zamanda deneyimleterek öğrenmeyi aktif kılmaktır.

Spor ve rekreasyon karşılıklı olarak birbirlerini etkilerler. Spor insanların rekreatif gereksinimlerini karşılamada önemli bir hareket alanı sağlarken rekreasyon da sporun toplumsal yaygınlaşmasında ve sportif başarılar elde edilmesinde önemli roller üstlenmiştir. Oyunla sporu birleştirmek bu anlamıyla büyükten küçüğe her çeşit insanın katılımını sağlar. Küçük yaştakiler için öğrenmenin etkili bir yöntemi olarak görülürken yetişkinler için de yaşadığı monoton hayatın dışına çıkması olarak görülür.

Sosyalleştirici, toplumsal birliği sağlayıcı, sağlık kazandırıcı etkinlikleri sağlayan rekreasyon alanları bir anlamda da oyunla bağlantılandırıldığında sanatsal ve folklorik değerleri de ortaya çıkarmış olur.

Rekreasyon eğitimi için düzenlenen alanların artması bir yandan sportif aktivitelerin insanların günlük yaşamının bir parçası haline gelmesine katkıda bulunurken diğer yandan da ortak ilgi ve heyecanların paylaşıldığı ortamlar yaratarak kişileri yabancılaşmaktan kurtarmakta; hoşgörü, gelişmiş sosyal ilişkiler ve sosyal uyum yaratmaktadırlar. Bu anlamda oyun yoluyla sportif faaliyetleri birleştirmek alana büyük katkı sunmaktadır. Çocukluğundan beri spor yapan bir kuşağın, özellikle ciddi olarak eğilim gösterdikleri oyunlar; sokak oyunları, drama performansları onları tesadüfi katılımcılardan ayırmaktadır.