Spor ve Rekreasyonda Oyunla Öğrenme

Drama Oyun ve Rekreasyon İlişkisi

Drama önceden amaçları ve araçları saptanmış ve planlanarak yapılan etkinliklere verilen bir addır. Oyun ise daha spontane ve sonucunda ne çıkacağı belli olmayan bir süreçtir. oyunun kuralları ve amacı olsa da değişebilirliği ve tartışabilirliği daha fazladır. Rekreasyon etkinliklerinden olan oyun, bireyi zorlayıcı, ikna edici bir tutum sergilemez. Katılan bireyler gönüllü olarak, kendi isteği doğrultusunda karar verir. Rekrasyon, kişilerin mevcut sosyal programlarının haricinde sahip oldukları boş zamanları doğru şekilde değerlendirmelerini ve bireylerin toplum içerisinde diğer bireylerle aktif bir biçimde sosyalleşmesini hedefler. Yaratıcı drama ise bu boş zaman değerlendirme aktivitelerinden bir tanesidir.

Yani, rekreasyon yönetimi yaratıcı drama uygulamasını kapsayan bir üst kavramdır.

Kişilerin sosyal ve fiziksel yapılarını, sağlıklarını ve psikolojik durumlarını oyun yoluyla açığa çıkarabilir ve ayrıca vatandaşlık duygularını da oynadığımız rollerle anlatabiliriz. Dramada, yaparak ve yaşayarak öğrenme, yaşantıya dair öğrenme, canlandırma gibi etkenler söz konusudur. Oyunlar aracılığıyla öğrencilerin kendini ve başkalarını tanıması, yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirmesi, yaşadığı yakın çevre ve dünyayı algılayarak toplumsallaşması hedeflenmektedir. Yaratıcı dramanın beden eğitimi dersleri işlenirken yöntem olarak değerlendirilmesi öğrencilerin dersi sevmelerine ve yaşam boyu spor alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olabilir. Bundan dolayı beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin drama eğitimi almaları önemlidir.

Örgün ya da yaygın eğitimde yer alan bazı derslerin amaçlarına daha etkili bir şekilde ulaşmak için dramanın yöntemlerinden faydalanılabilir. Özellikle öğretmenlerin derslerinde yaratıcı dramayı kullanması, fiziksel gelişimin yanında bilişsel ve duyusal gelişimi de sağlar.

Oyunla Öğrenme

Huizinga, oyun kavramı üzerine yazdıklarıyla bir yol açmıştır. Oyunun kendini ifade etme, sonucu düşünmeden spontan hareketi ortaya çıkarma, deneyimleri öğrenmeye dönüştürme, uyum oluşturma, hayal ile gerçek arasında köprü kurma, insanın iç dünyasını eyleme dönüştürme nitelikleriyle yaşama dönük ve insanı yaşama hazırlayan önemli bir araç ve kavram olduğu çok açıktır.

Bireyler, yaratıcı drama sayesinde kendini daha iyi tanıyarak bağımsız düşünme ve karar verme becerilerini geliştirirler. Farklı olay, durum ve kişilere karşı deneyim kazanarak yeni davranış geliştirme modelleri öğrenirler.

ısınma, dramada başlangıç noktasıdır. kişilerin ve grubun birbirine yakınlaşmasını sağlar. Her oyun öncesi olmazsa olmaz bir kuraldır. Burada yapılan oyunlar esas oyuna geçiş niteliği de taşır. Esas çalışma, doğaçlamalarla, rol oynamalarla bireyin kendini tanımasını sonucun değil birlikte bir süreci yaşamanın ve öğrenmenin zevkini anlar.Sonuçta yapılan değerlendirme çalışması liderin doğru sorularla yönlendirmeleriyle hedef ve amaca ulaşılıp ulaşılmadığın gösterir.

Dramanın Amacı

  • Sosyal gelişim ve birlikte çalışma becerisi geliştirir.
  • Problemlere yaklaşım ve çözme becerisi geliştirir.
  • Dinleme becerilerini geliştirir.
  • Olayları değerlendirme yeteneği kazandırır.
  • İnsanların diğer insanlar, durumlar ve doğal olaylar hakkındaki gözlemlerini geliştirir.
  • Empati becerisi geliştirir.
  • Kendini tanır, hayal gücünü geliştirir.
  • Sanat anlayışı ve ruhu kazanır.

Çocuk, drama etkinliğini genellikle oyun olarak algılar ve böyle algıladığı için de dikkatini ve enerjisini tıpkı oyun sırasında olduğu gibi etkinlik üzerinde yoğunlaştırır. Bu sayede çocuğa drama yolu ile birçok kavram, konu, sosyal davranışlar daha etkili olarak öğretilebilir.va