Yasal Defterler ve Bildirimler
İşletmeler defter tutma konusunda 1. Sınıf ve 2. Sınıf diye ikiye ayrılır ve buna göre de defter tutarlar. 2019 yılı rakamlarına göre bir işletmenin yıl içinde satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların, yıllık alımları tutarı 230.000 TL ve bir yıllık satışları toplamı 320.000 – TL’yi aşanlar, izleyen yıl 1. sınıf tacir sayılırlar ve Bilanço esasına göre defter tutmak, bu tutarların altındaki ticari işlemi yapan işletmeler ise İşletme Hesabı Defteri tutmak zorundadırlar. Bu defterlerin kullanma gününden önce tasdik ettirilmesi mecburidir.
Bilanço esasında şu defterler tutulur: 1. Yevmiye defteri, 2. Defter-i kebir, 3. Envanter defteri
Bilanço, envanterde gösterilen kıymetlerin (varlıkların ve kıymetlerin) sınıflandırılmış ve karşılıklı olarak değerlerini gösteren özet bir tablodur. Diğer ifadeyle envanter günündeki varlıkları, borçları ve sermayeyi özet şekilde gösteren tablodur. Bilanço aktif ve pasif olmak üzere iki taraflı bir tablodur.
Envanter defterine işe başlama tarihinde ve bunu izleyen her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanterler ile işletmenin çıkardığı bilançolar yazılır ve bu tarihe “envanter günü” ya da "bilanço günü" denir.
Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda (Aralık) ve Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde defterlerinin noter tasdikini yeniletmeye mecburdurlar.
01.01.2019 tarihinden itibaren fatura kesme haddi 1.200 – TL olup bu yazar kasanın üst sınırı demektir. Fakat bu rakamdan az alım yapan bir müşteri yazar kasa fişi yerine fatura isterse, işletme o faturayı düzenlemek zorundadır. Bu rakam her yıl Maliye Bakanlığınca yenilenir.
Unutmayalım ki Yevmiye Defterinin yeni yılın Ocak ayı sonuna kadar, Envanter Defterinin ise yeni yılın Mart ayı sonuna kadar kapanış tasdikine tabi tutulması yasal bir zorunluluktur.
Kapanış tasdikinin amacı; defter sayfalarının boş veya satırlarının aralıklı olup olmadığını denetlemek ve böylece, sonradan geriye dönük, eski tarihli kayıt yapılmasının önüne geçmektir.
İş yerine Asılması Zorunlu Olan Levhalar şunlardır:
- Ticaret unvanını gösteren levha
- Yazar Kasa levhası
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
- Fiyat listeleri yönetmeliğine tabi işletmeler için fiyat tarifesi
- Ustalık belgesi
- Kültür ve Turizm bakanlığı sertifikası
İşyerlerinde asılması zorunlu olan veya bulundurulması zorunlu olan levhaları bir veya daha fazla şirketin olması halinde her şirkette ayrı ayrı asmaları ve bulundurmaları gerekmektedir. Teknolojik gelişmelerle birlikte yapılan yeni düzenlemeler, işverenlerin yükünü biraz azaltmıştır.
Vergi Levhası
Vergi Usul Kanununa göre, Gelir Vergisi Mükellefleri ve Sermaye Şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi hesaplamasında dikkate alınan kazanç tutarları ile hesaplanan vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. Vergi levhası alınacak olup iş yerinde asma zorunluluğu yoktur.
Bildirimler
Mükelleflerden işe başlayanlar bu durumlarını vergi dairesine bildirmeleri gerekir.
Gerçek Usul (Şahıs)
Gerçek Usulde mükellefiyet için işe başlama / bırakma bildiriminin doldurulması gerekmektedir.
Tüzel Kişiler (Şirketler) Tüzel kişilerin mükellefiyet için işe başlama / bırakma bildiriminin düzenlenmesi gerekmektedir.
Ana Sözleşme:
Ana Sözleşme Hazırlanırken:
Şirket unvanı belirlenme aşamasında şirket sözleşmesi notere tasdik ettirilmeden önce Ticaret Sicili Memurluğundan bu unvan sorgulanıp, aynı ünvanlı başka şirket olup olmadığı araştırılır. Ayrıca unvanın Türkçe kelime olması gerekmektedir. Unvanda Cumhuriyet, Milli, Türkiye gibi ibarelerin kullanımı yasaktır.
Sermaye; Limited için minimum sermaye tutarı 10.000 TL’dir.
Anonim Şirket için minimum sermaye tutarı 50.000 TL’dir.
Ortakların adı, soyadı, uyrukları ve ikametgâh adresleri
Müdürün kaç yıllığına ve kimin olacağı belirtilir
Ortakların hisse oranlarını ve sermaye payları belirtilir
Ortakların ikametgâh ve nüfus cüzdan fotokopileri
Şirket merkezinin adresi
İş yeri kira sözleşmesi
Noter İşlemleri: Noterde ortakların tamamı nüfus cüzdanları ile hazır bulunmalıdır. Eğer ortaklardan biri veya birkaçı vekâlet vermişse, vekil edilen kişi ve vekâletnamesi olmalı.
Ticaret Sicil İşlemleri: Şirket Kuruluş Bildirim Dilekçesi ve Formu
Vergi Dairesi İşlemleri: İşe Başlama Formunu düzenlemek
Ticaret ve Sanayi Odası İşlemleri: Söz konusu şirket sanayici ise Sanayi Odasına kaydolmak
Belediye İşlemleri: İş yeri Açma ve İzin Ruhsatı almak