Yön Bulma
Yön nereye varacağımız nerede olduğumuzu anlamamıza yarar. Yön, bir yere nasıl varacağınız ve ne yapacağınızı bildiren talimatların bütünüdür. Yön; belli bir noktaya göre olan hedef, yer, taraf, bir yere gitmek için izlenen yol ve istikamet gibi anlamları karşılamaktadır. Anlamıyla yönün göreceli veya farklı pozisyonlara göre değiştiğini söylemek de mümkündür.
Kıble kuzey yarım kürede yaşayanlar için güney yönünde kalmaktadır. Türkiye’de yaşayan birisi için kıble pusulada her zaman Güney yönünde kalmaktadır. Dünyada ise diğer ülkeler için Kabe’nin batısında veya doğusunda kalma durumlarına gore güneybatı veya kuzeydoğu yönleri kolayca tayin edilebilir.
Doğada nerede olduğunuzu bilmiyorken en önemli şeylerden birisi yönü bilmektir. Bu durum hayatta kalma süresini uzatacaktır. İnsanoğlu bilgi ve tecrübesi ile yön duygusunu da öğrenecek ve kendini geliştirirken çevresindekilere de faydalı olacaktır.
Pusula ve harita doğada kullanabileceğiniz en iyi yön belirleyicilerdir. Farklı amaçlar için tasarlanmış çok çeşitli haritalar mevcuttur. Eğer bilinmedik bir bölgedeyseniz doğru haritayı seçmiş olmak hayati önem taşır. Harita ve pusula ile sadece yön bulmak için değil bir bölgeden başka bir bölgeye sağlıklı bir şekilde intikal edebilmek de mümkündür.
Navigasyon cihazları doğada kullanımı oldukça kolay cihazlar olup kesin sonuçlar verbilmektedir. Kordinatlama sistemiyle çalışır doğa sporcuları, denizciler, askerler ve ölçüm yapanlar her zaman kullanırlar fakat pili bitebilecek bir malzeme olduğundan doğada tedbirli olmak gerekir.
Pusulalardan haritayı kuzey yönüne koymak için yararlanıldığı gibi doğrudan arazide yön tayininde de kullanılır. Harita ve pusula doğada yön bulmada kullanılan en kesin çözümdü Doğada geceleri Kutup Yıldızı yardımıyla yön tespiti yapılabilir. Dünyanın hareketiyle bütün yıldızların yerleri değişirken kuzey yani Kutup Yıldızı’nın konumu değişmez.
Analog bir saat ve ayın durumundan da yön tahmini yapmak mümkündür, fakat bu yöntemler tecrübe gerektirir. Daha önceden pratik yapılması gerekmektedir.
Doğal ve beşerî bir çok unsur yön bulmada kolaylık sağlar, hatta kendileri referans olurlar. Ağaçlardaki yosunlar kuzeyi göstererir. Karıncalar yuvalarını ve yuva girişlerini güneye yaparlar. Cami minarelerinin kapıları dagüneye bakarlar. Ancak özellikle doğal unsurlarla yön tespiti yapabilmek yeterli bilgi, tecrübe ve gözlem yeteneği gerektirir. Yön bulmak geliştirilebilir bir yetenek, bilgi ve deneyimin birleşimidir.