İthalat İşlemleri

İthalât

İthalât, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yurtdışından alınan bir malın, kambiyo mevzuatına uygun olarak bedelinin ödenerek yurda getirilmesi işlemidir.

Kimler İthalât Yapabilir?

İthalât Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ve istisnalar haricinde, Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalât yapabilirler.

İthalâtta İşlemi

İthalâtçı sıfatını kazanan firma ilk aşamada ithalâtla ilgili yurtiçi ve yurtdışı konuları içeren bir ön araştırma yapar. Araştırmada, sipariş ve yükleme öncesi yapılması gerekenler belirlenir. Bu aşamada ilk olarak ithal edilmek istenen malın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) araştırılır. GTİP’nin doğru bir biçimde tespit edilmesi hem ithal edilecek malla ilgili gümrük vergilerinin doğru olarak hesaplanmasını hem de hangi belgeleri düzenlememiz gerektiği konusunda bize yardımcı olur.

İthalâtta İşlem Süreci

  • İthalatçı sıfatının kazanılması,
  • İhracatta olduğu gibi gümrük idaresine başvurma,
  • İhracatçının bulunması ve sözleşme yapılması,
  • Banka ile görüşülmesi,
  • Vesaikin/belgelerin ihracatçıdan gelmesi,
  • Nakliye ile ilgili yükümlülük alıcıya ait ise sigortanın yaptırılması,
  • Sözleşmede belirtilen hükümlere göre ödemenin yapılması,
  • Gümrük beyannamesini düzenleyip vergilerin ödenmesi ve malın gümrükten çekilmesidir.

İthalâtı İzne Tabi Mallarda İzni Verebilecek Kurumlar

İthalaât Rejimi çerçevesinde gerçekleştirilecek işlemlerde, uygulanacak prosedür ve ilgili kurumlardan alınması gereken izinler Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü ile Ürün Güveliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan İthalât Tebliğleri ve Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğleri kapsamında düzenlenmektedir.

İthalâtı Yasak Olan Mallar

Dış ticaret mevzuatımızda İhracatı Yasak Mallar adı altında bütünleştirilmiş bir düzenleme yapılmış olmasına rağmen İthalâtı Yasak Mallar ile ilgili toplulaştırılmış bir düzenleme bulunmamaktadır. Hangi malların ithalâtının yasak olduğu farklı kurumlar tarafından yapılan düzenlemelerin bir araya getirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bu kurumların başında Ticaret Bakanlığı gelmektedir.

İthalâtı Belirli Kurumlarca Yapılan Mallar

İthalât Yönetmeliğine göre ithalâtı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabilir.

İthalât Türleri

Normal ithalât

Bedelsiz ithalât

Geçici ithalât

İzne Bağlı veya Özelliği Olan İthalât

Özel Anlaşmalara Dayanan İthalât

İthalâtta Vergi ve Yükümlülükler

İthalât vergileri eşyanın ithalâtında ödenecek gümrük vergisi, diğer eş etkili vergiler ve mali yükler ile tarım politikası veya tarım ürünlerinin işlenmesi sonucu elde edilen bazı ürünlere uygulanan özel düzenlemeler çerçevesinde ithalâtta alınacak vergileri ve diğer mali yükleri ifade eder.

İthalat Bedellerinin Ödenmesi

İthalât bedelleri, TPKK Hakkında 32 sayılı Karar, bu karara ilişkin 2008/32 -34 Sayılı Tebliğ ve Hazine Müsteşarlığı tarafından bunlara ek olarak yapılacak düzenlemeler çerçevesinde ithalâtçı ile ihracatçı arasındaki sözleşmeye ve uluslararası kurallar ile bankacılık teamüllerine göre bankalar aracılığıyla döviz veya TL olarak ödenir.

İthalât bedellerinin kısmen veya tamamen mal ve/veya hizmet ihracı bedeli dövizlerle mahsuben ödenmesi mümkündür. Yine ithalât işlemleri sebebiyle yurtdışına yapılan komisyonculuk hizmetleri karşılığı bedeller, faturada veya sözleşmede oranı veya tutarının gösterilmiş olması kaydıyla ya da ihracatçının talimatı üzerine transfer edilecek mal bedelinden mahsuben tahsil edilerek ödenebilir.

İthalâtta Haksız Rekabet: Damping ve Subvansiyon

Genel olarak damping, bir malın normal değerinin altında, diğer bir ifadeyle, ihracatçı ülkenin iç piyasa fiyatlarının altında bir fiyatla Türkiye’ye ihraç edilmesidir.

Sübvansiyon ise bir ürün için menşe veya ihracatçı ülkenin işletmelerine fayda sağlayan, doğrudan veya dolaylı mali katkısını veya herhangi bir gelir veya fiyat desteğini ifade eder.