Dış Ticarette Temel Kavramlar
Dış ticaret bir ülkenin ekonomik gelişmesine, millî gelirinin artmasına, ülkeler arası ilişkilerinin iyileşmesine ve ülkelerinin tanıtımına katkıda bulunur.
Dış ticaretteki firmalar farklı ülkelerde bulunmakta ve çoğu zaman birbirini tanımamaktadır.
Dış Ticaret Terimleri Ve Uzman İhtiyacı
Dış ticaret alanında çalışan firmaların işi iyi bilen insan kaynağına ihtiyaçları vardır. Bundan kasıt yabancı dil bilen, dış ticaret pazarlaması yapabilen ve dış ticaret terimlerine hâkim olan insan kaynağıdır.
Dış Ticarette Mesleki Terimler
Diğer mesleklerde olduğu gibi dış ticarette de önemli mesleki terimler vardır.
Bu ticari terimler, ülkeden ülkeye farklı olabilecek uygulamaların önüne geçmek için dış ticarette ortak bir dil geliştirmek amacıyla ortaya çıkmıştır.
Bu terimlerin dış ticaretle uğraşan taraflarca doğru bir şekilde anlaşılması, sürecin etkin işlemesi açısından son derece önem arz eder.
Dış Ticaret
Uluslararası ürün değişimine ilişkin işlemler dış ticaret olarak adlandırılır. Dış ticaret ekonomik gelişmeye, millî gelirinin artmasına, uluslararası ilişkilerinin gelişmesine ve ülkelerin diğer uluslar nezdinde tanıtımına katkıda bulunur.
Dış Ticaret Genel Terimleri
Dış ticaretin terimsel olarak ithalat ve ihracat şeklinde iki kanalı vardır.
İthalat - İhracat
- İthalat, ülkeden döviz çıkışına neden olurken, ihracat döviz girişi sağlar.
- Dış ticarette amaç ihracatın ithalâttan fazla olmasını sağlamaktır.
- Dış ticarette bir ülkenin tanıtımı açısından, ürün, hizmet, marka ve imajın büyük rol oynar.
- Dış ticaret, iç ticaretten büyük farklılıklar gösterir.
- Bu bakımdan dış ticaretle ilgilenenlerin diğer ticari kavramlara ek olarak dış ticaret terminolojisine de hâkim olması gerekir.
Dış Ticaret Riskleri, Yazılı Belgeler Ve Ortak Terimler
Dış ticaretle ilgili işlemler, ticari risk söz konusu olduğu için genellikle yazılı belgeler aracılığıyla gerçekleşir.
Bu işlemleri gerçekleştirirken, muhatap tarafından yanlış anlaşılması veya yazışmalara uygun düşmeyen kavramların kullanılması, dış ticaret erbabı için sıkıntı oluşturabilir.
Dış Ticaret Politikaları Ve Terminolojisi
Bu açıdan alanla ilgili terminolojinin (alanla ilgili terim ve kavramlar) bilinmesinde büyük yarar vardır.
Ticari faaliyetler, iç ve dış ticaret olarak ikiye ayrılır. Bunlardan ikincisi olan dış ticaret, ürünler (mal ve hizmetler) ve sermayenin ulusal sınırların dışına çıkmasıyla ilgilidir.
Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalât ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ekonomik kalkınma açısından ihracat çok önemlidir ve artırılmaya çalışılır İthalât ise azaltılmak istenir.
Hükümetlerin dış ticareti etkilemek için aldığı karar ve düzenlemeler dış ticaret politikası denir.
Bir ekonominin dış ticaret sektörünü gümrük vergileri, ambargo, dış ticaret antlaşmaları, sübvansiyonlar ve dış ticaretle bağlantılı şirketlere uygulanan korumacılık konuları oluşturur.
Gümrük vergileri (dış ticarette uygulanan tarifeler) ithalât, ihracat ve transit ticaret olmak üzere üç alanda uygulanabilir.
Serbest ticaretle birlikte ihracatta kullanılan belge, tanım ve uygulamalar standart hâle gelmektedir.
Türkiye, 1996’da başlayan Gümrük Birliği süreciyle bu standartlaştırmada büyük ilerleme sağlamıştır. Bu minvalde AB standartlarına uymak için kanun ve yönetmeliklerinde değişiklikler yapmıştır.
Dış Ticarette Genel Terimler - Özel Terimler
Dış ticarette genel terimler yanında özel olarak dış ticaretle veya dış ticaretin finansmanı ile ilgili çok sayıda terim bulunmaktadır. Bunlar arasındaki ayrım, ihracat ve ithalat işlemlerindeki rutin faaliyetlerin farklılaşmasıdır.
Teknik konular ve belgelerle ilgili olanlar dış ticaretin teknik yönünü oluştururken, ödeme biçimlerini ilgilendiren kavramlar da dış ticaretin finans ayağını teşkil eder.