Fiziksel Gelişimi Etkileyen Faktörler

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgeler: Ticari belgeler, Sevk (taşıma) belgeleri, Sigorta belgeleri, Resmi belgeler ve Finansman belgeleri şeklinde gruplandırılabilir.

Proforma fatura: Proforma fatura satıcı tarafından malların sevkinden önce düzenlenen teklif niteliğinde hazırlanan ön faturadır. Bu faturanın ticari faturadan ayrılabilmesi için üzerine mutlaka “proforma ” ibaresi yazılmalıdır.

Dış ticarette kullanılan faturalar; Resmi (yerli) Fatura (Domestic Invoice, Internal Invoice), Proforma Fatura (Proforma Invoice), Orijinal (Ticari) Fatura (Original Invoice, Commercial Invoice, Sales Invoice), Navlun Faturası (Freight Invoice), Konsolosluk Faturası (Consular Invoice), Tasdikli Fatura (Certified/Legalized Invoice)'dır.

Koli listesi: Gönderilen malların ambalajlanmış olması, kolinin veya konteynırın içinde bulunması halinde, her ambalajın, kolinin ve konteynırın içindeki malların dökümünü (cins ve miktar) belirten belgedir. Koli listesindeki malların dökümü ile faturadaki malların dökümü birebir uyumlu olmak zorundadır.

Çeki listesi: Çeki listesi, bir fatura kapsamındaki malın çeşitli cins ve türde ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması halinde, her kapta ne miktarda eşya bulunduğunu göstermek amacıyla düzenlenen bir belgedir.

Menşe şahadetnamesi: Uluslararası ticarete konu olan bir malın, hangi ülkede üretildiğini gösteren belgedir. İhracatçının ülkesindeki yetkili bir makam tarafından onaylandığından resmi belge niteliğindedir. Özellikle gümrük vergilerinin daha sağlıklı bir şekilde belirlenebilmesi için, malın hangi ülkede üretildiğinin ispatı olarak kullanılır. Ticaret ve sanayi odalarından alınabilir.

Uluslararası Sözleşme, farklı ülkelerdeki iki veya daha fazla kişi/firma arasında iş yapmak için yapılmış bir anlaşmadır. Teorik olarak sözleşmeler sözlü ve yazılı olabilir ancak, uluslararası ticaret için yapılan sözleşmelerin yazılı olması veya mutlaka belgelere dayanması gerekir. Dış ticaret işlemleri bu sözleşmenin yapılmasıyla başlar. Malların taşınmasında ve tesliminde alıcı ve satıcının yükümlülükleri, ödemenin ne şekilde yapılacağı, malların tesliminden önce taşınması ve yükleme ve boşaltılması sırasında meydana gelecek hasarlarda riskin kime ait olduğu, malların istenen kalitede olmaması durumunda tarafların hak ve yükümlülükleri, anlaşmazlıkların ne şekilde çözüleceği gibi hususlar bu sözleşmede açık ve net bir şekilde yer almalıdır.

Dış Ticarette kullanılan uluslararası sözleşmelerden bazıları: Taşıma Sözleşmeleri, Joint Venture, Konsorsiyum Sözleşmeleri, Yatırım/İmalat Sözleşmeleri, Marka Lisansı Kullanma Sözleşmeleri, Dağıtım Sözleşmeleri, Franchising Sözleşmeleridir.

Joint Venture: İki ya da daha fazla gerçek ya da tüzel kişinin bir araya gelerek, kararlaştırdıkları bir yatırım projesini gerçekleştirmek üzere birlikte hareket etmek için oluşturdukları ortak işletme yapısı. Türkiye mevzuatında her ne kadar bu kavram ayıntılı bir şekilde yer bulmasa da çok benzer anlam içeren “ortak girişim ” kavramına yer verilmektedir.

Franchise sözleşmesi ile franchise veren tarafından yaratılan ve geliştirilen mal ve hizmetlerin pazarlanmasını kapsayan bir tür pazarlama tekniği çerçevesinde, franchise veren, franchise alanların işletmelerini kendi sistemine üye yapmayı ve bu işletmeleri sürekli olarak maddi ve manevi açıdan desteklemeyi taahhüt ederken; franchise alan, verenin talimatlarına göre mal ve hizmet sürümünü sağlama ve desteklemeyi ve satışlardan bağımsız, periyodik olarak belli bir miktar para ödemeyi üstlenir.