İhracat İşlemleri
İhracat, ülkelerin gelişme sürecine ivme kazandıran bir faktördür. 1980’ lerin sonlarına doğru ihracatı canlandırabilmek adına sübvansiyonlardan ziyade yeni destek araçları devreye sokulmuş ve Türkiye İhracat Kredi Bankası olan Eximbank 1987 yılında kurulmuştur. Diğer taraftan ihracatı artırabilecek birçok tedbir devreye sokulmuş ve ihracatçılar için birçok istisna uygulanmıştır. Bu kapsamda “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı ” dahi alınmış ve yardımlardan faydalanabilecek firmaların onay yetkisi nihai olarak Ticaret Bakanlığı ’na verilmiştir. Bu çerçevede Yurtiçi İhtisas Fuarları, Çevre Maliyetleri, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri, Marka Yerleştirilmesi, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi vb. konuların desteklenmesi kararları alınmıştır.
İhracat, kısaca dışa satımdır. Başka ülkelere mal/hizmet satılması ve bedelinin tahsil edilmesiyle tamamlanan sürece ihracat denir.
İhracat; Satış ve karları artırmak, dünya pazarlarından pay almak, iç pazara olan bağımlılığı azaltmak, pazar dalgalanmalarını dengede tutmak, rekabet gücünü artırmak, fazla üretim kapasitesini satmak gibi önemli roller üstlenir.
Türkiye ’nin ihracat rakamlarında yıllar itibarı ile artışlar meydana gelse bile, sürekli ithalat rakamlarının gerisinde kalmış, 2010 yılındaki yaklaşık 71.6 milyar dolarlık dış ticaret açığı rekor olarak kayıtlara geçmiş durumdadır.
Türkiye ’de ihracatın çoğunluğu, mal karşılığında ödeme ve teslimat anında ödeme yöntemi ile finanse edilmektedir. Bu yöntemle finanse edilen ihracatın değeri 2001 yılında 14 milyar ABD Doları seviyesinde iken 2008 yılında 75 milyar ABD Doları düzeyine ulaşmıştır .
Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ihracatı teşvik etmek ve artırmak için bu konuda devletin verdiği yardımlar söz konusudur.
İnternetim tüm dünyada yaygınlaşmasıyla beraber internet üzerinden alışverişi de (e -ticaret) de gittikçe artan bir ivme gözlenmektedir. Bünyesinde bazı sorunlar barındırmasına rağmen e -ticarette dikkat çekici bir artış söz konusudur. İnsanların oturduğu yerden bilgisayar hatta cep telefonu vasıtasıyla ihtiyaç duyduğu ürünlere hem nitelik hem de fiyat açısından çok sayıda alternatifle birlikte ulaşabilmesi ve sipariş verebilmesi e-ticareti cazip kılmaktadır. Bu gelişmelerle beraber birçok ülke e -ticareti artırabilmek adına teşvik ve destek uygulamaları gerçekleştirmektedir. E - ticarette alım şekli işletmeden müşteriye (B 2C) hatta müşteriden müşteriye (C 2C) dönüşmektedir. Geleneksel ticaret akışı ile tek kanallı yapı yerine günümüzde sıklıkla tam kanallı (omni chanel) yapının tercih edildiği görülmektedir.
Dünyada son 10 yılda 10 kattan fazla büyüyeni e -ticaret, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını, şirketlerin özellikle de perakendecilerin ise iş modellerini yeniden şekillendirmelerini zorunlu hale getirmeye başlamıştır. Gittikçe artan bir ivme ile yakın gelecekte de devam edecek e- ticaretin, toplum ve ekonomiye de çok sayıda faydası söz konusudur
Hariçte işleme faaliyeti; serbest dolaşımda bulunan eşyanın daha ileri safhada işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere ihraç edilmesi ve bu faaliyetler sonucunda elde edilen ürünlerin, belli şartlarla, yeniden serbest dolaşıma girmesi ve standart değişim sistemi kapsamında ithali ile ilgili faaliyetleri kapsar.