Dijitalleşmenin Kavramsal ve Tarihsel Süreci
1950’li yıllarda bir oda büyüklüğünde olan ve askeri amaçlı tasarlanan ENIAC adlı bilgisayarla başlayan süreç, yine ABD ordularının birbirleriyle iletişimini sağlamak amacıyla kurulan 1980’li yıllardan sonra ARPANET internet bağlantısı ile sürdürülmüş ve bireysel kullanıma da açılan internetle birlikte dijitalleşmenin temelleri atılmıştır. 2000’li yıllarla birlikte bu süreç önemli bir ivme kazanarak fiber bağlantı hızı ve bu bağlantıyı sağlayacak daha etkin donanıma sahip bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarıyla birlikte toplumsal hayatın hemen hemen tüm kurumları ve bu kuramların pratiklerinde kendisini göstermeye başlamıştır.
Dijitalleşme Kavramı ve Dijitalleşmenin Etki Ettiği Alanlar
Dijitalleşme, veri, müzik, ses, metin, fotoğraf, görüntü biçiminde her türlü enformasyonun “bit”lere (0 ve 1’lere) ya da bilgisayar “diline”, mikro işlemciler yardımıyla dönüştürülmesidir. el araştırmalar sistematik, gerçek bilgiye odaklı, bilimsel düşünceyi temel alan ve sonunda raporlandırılması gereken araştırmalardır.
Dijitalleşmenin Etki Ettiği Alanlar
Dijitalleşme, çok farklı alanlarda kendisini gösterebilmektedir. Bunar: Dijital İletişim, Dijital Halkla İlişkiler, Dijital Devlet, Dijital Eğitim, Dijital Sağlık ve Dijital Siyaset olarak sınıflandırılabilir.
Dijitalleşmenin Gelişim Süreci
İnsanlık tarihinin gelişimine ilişkin farklı kriterler göz önünde bulundurularak yapılan pek çok sınıflama söz konusudur:
1. Daniel Bell’in Tarihsel Sınıflaması: Üretim ilişkilerindeki temel unsura odaklı bir sınıflama söz konusudur. Temel kategoriler: Tarım Toplumu, Sanayi Toplumu, Bilgi Toplumu.
2.McLuhan’ın İletişim Araçlarına Göre Sınıflaması: Bilgiye erişim olanaklarına göre yapılan bir sınıflamadır. Temel kategoriler: Kabilelik Çağı, Edebiyat Çağı, Basım Çağı, Eklektronik Çağ.
3. Masuda’nın Bilginin Nesnelleştirilmesi Süreci: : Bilginin nesnelleştirilmesi sürecine göre yapılan sınıflamadır. Temel kategoriler: Dil Devrimi, Yazı Devrimi, Basım Devrimi, Bilgisayar/İletişim Devrimi.
4. Toffler’in Sınıflaması: Servetin ölçüsü ve değişim için kullanılan materyallerdeki değişimi göz önünde bulundurularak yapılan sınıflamadır. Temel kategoriler: Birinci Dalga, İkinci Dalga, Üçüncü Dalga.
5. Sözlü Kültür, Yazılı Kültür ve Elektrik -Elektronik Medya Kültürü: İnsanlık tarihine ilişkin bir başka sınıflama da yazı, matbaa ve telgraf, radyo ve televizyonun bulunması süreçleri milat olarak kabul edilmiştir. Temel Kategoriler: Sözlü Kültür, Yazılı Kültür, Elektronik Medya Kültürü.
Dijitalleşmenin Önündeki Engeller
Bilimsel araştırmalarda en sık kullanılan veri toplama araçları anket, görüşme, gözlem ve dokümanlardır.
Sayısal Uçurum: Dijital bölünme" terimi, hem bilgi ve iletişim teknolojilerine (BİT'lere) erişme fırsatları hem de İnternet’i geniş bir alanda kullanma imkânları bakımından farklı sosyo- ekonomik düzeyler arasındaki farkı ifade eder.
Gizlilik ve Güven: Kişisel verilerin korunamaması ve üçüncü şahıslarla bu bilgilerin paylaşılabilirliği ile ilgili kaygıları içerir.
Kaynak Yetersizliği: Dijitalleşmenin yaygınlaştırılması ve toplumun tabanına yayılabilmesinde çözüm arayan sorunlardan birisi de kaynak yetersizliğidir. Kaynak yetersizliği ise iki temel çerçevede ele alınabilir: (a) Teknik Kadro ve Yetişmiş İnsan Gücü Eksikliği ve (b) Finansman Engeli.