Depolama Teknolojileri ve Başlıca Yazılımların Özellikleri
Bilgi sistemleri her alanda olduğu gibi depolama alanında da işleri kolaylaştırmakta ve etkin yönetime yardımcı olmaktadır. Depolama teknolojileri ile envanter kontrolü, sipariş etkinliği ve iş gücü verimliliği sağlanmaktadır. Depolama alanında teknolojinin sağladığı faydalar, bilgi sistemlerinin depo yönetimlerinde kullanılmasıyla görülmektedir.
Depo yönetim sistemleri, depo ya da depoların etkinlik ve verimlilik temelinde işletilmesinin sağlanması amacıyla kullanılan teknolojik altyapılardır.
Depo yönetim sistemlerinin başlıca avantajları aşağıdaki gibidir;
- Stok sayımının hızlı ve doğru yapılabilmesi,
- Hatasız mal kabulü ve sevkiyatı,
- Sipariş kontrollü sevkiyat,
- Adres takibi ile depo içinde malzeme yerinin tespit edilebilmesi
- Radyo frekanslı el terminalleri ile bilgisayar ve evrak kullanmadan işlem yapılabilmesi,
- Barkod ve el terminali ile depo hareketlerinin hızlı yapılabilmesi
- Her türlü ticari programla uyum sağlaması ve işlemlerin otomatik olarak programa aktarılabilmesi,
- Maliyeti düşürme,
- Depo hareketleri için hazırlanması gereken resmî ve gayri resmî evrakların bilgisayar kullanılmadan basılabilmesi,
- Personelin zaman kaybını önlemesi,
- Anlık ve doğru olarak stok miktarının bilinmesi,
- Anlık işlem ve personel takibi ile iş verimliliğinin artırılabilmesidir.
Bu sistemler arasında mağaza yönetim sistemleri, bilgi yönetimi sistemleri, üretim planlama ve kontrol sistemleri, yatırım kaynak planlama (ERP), materyal akış kontrol sistemleri, depo kontrol sistemleri gibi sistemler sayılabilmektedir.
Otomatik veri toplama (Adc), Rfid ve Barkod, depolamada kullanılan başlıca teknoloji ve yazılımlardır.
Adc, hiç insan katkısı olmadan ya da çok az insan katkısıyla bilgilerin teknoloji vasıtası ile bilgisayarlara girilmesi sağlar.
Rfid, radyo frekans yayınları kullanarak nesneleri tanımlayan bir teknolojidir. En temel hâliyle, Rfid iki bileşen gerektirir. İlk bileşen, nesneye iliştirilmiş bir radyo sinyal vericisi veya etikettir (malların tanımlanması için konulan transponderler). Bu etiket, üzerinde bulunduğu nesne hakkında tanımlama bilgisi ve bu bilgiyi radyo dalgalarıyla iletmeyi sağlayan bir antenden oluşur. İkinci bileşen, radyo dalgalarını algılayan bir radyo frekans alanı oluşturan okuyucudur (transponderlerdeki bilgileri okuyan cihaz). Etiket, uyumlu bir okuyucunun oluşturduğu bir radyo frekans alanından geçerken, üzerinde bulunduğu nesne hakkındaki tanımlama bilgisini okuyucuya gönderir ve böylelikle nesneyi tanımlar.
Sadece okunma özelliğine sahip Rfid etiketlerinin yanı sıra, hem okunma hem de yazılma özelliğine sahip Rfid etiketleri de vardır. Okunma ve yazılma özelliğine sahip etiketler daha pahalı olmakla birlikte, daha çok yeniden kullanılabilir taşıma paketleme sistemlerinde kullanılırlar. Rfid etiketleri içinde tutulan bilgi değiştirilebilmektedir.
Veri, radyo frekansı ile gönderildiğinden transponder ile okuyucu arasında iletim boyunca görüş alanına gerek yoktur.
Transponderlerin tüm çeşitlerinde veri iletimi için bir anten, anten sinyalleri ile bağlantı kurmak için bir verici ve hafızadaki veriyi kontrol etmek için mikro -denetleyici bulunmaktadır. Denetleyici ve bellek tek bir çip üzerine entegre edilmiştir.
Yazma/okuma cihazı tarafından alınan aktif veri, daha fazla işlem için seri arayüz vasıtasıyla bir bilgisayara aktarılabilir.
Rfid sistemleri çeşitli biçimlerde kullanılmaktadır. Temel farklılıklar veri iletiminde kullanılan güç kaynağı, bellek teknolojisi ve frekans aralıkları/veri iletimi/kapsama ile ilgilidir.
Barkod, dağıtım ve pazarlama sırasında lojistik amaçlar için olduğu kadar iş yeri ve fabrikalarda malzemenin dokümantasyonu ve iç yönetiminde de kullanılan, onluk (binary) sistemde hazırlanmış şerit ve sayılardan oluşmuş kodlamadır.
Barkodlar gıdadan oyuncağa, ilaçtan kırtasiyeye ve elektronik malzemelere kadar hayatımızın her alanında her tip ürün ambalajının üzerinde bulunabilirler. Barkodlar değişik genişlikte siyah ve beyaz şeritlerden oluşur. Bunların kombinasyonu herhangi bir ürün için harf ve sayıları verir.
Bu teknoloji ve yazılımların ortak amacı, ürün nitelik ve niceliği hakkında kapsamlı bilgi vermesinin yanı sıra, ürünün depoya ne zaman girdiği, şimdi nerede bulunduğu, hangi iş süreçlerinden geçtiği (paketleme, ambalajlama, etiketleme vb.); eş zamanlı izleme, denetim ve operasyonel işlemler boyutunda zaman kaybının önüne geçilmesidir.