Davranış Bilimlerinin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi

Davranış ve Davranış Bilimleri

“Davranmak” ile ilişkilendiren “davranış kavramı”; tutum, tavır ve hareket tarzı gibi anlamlara gelmektedir. Davranış kavramının konusunu, insan davranışlarının arkasındaki temel motivasyonu, güdüleri, inanç ve tutumları incelemek oluşturur.

Davranış Bilimleri

Davranış bilimleri birkaç bilim dalından oluşan bir bilimler seti veya grubudur. Dolayısıyla davranış bilimleri sosyal bilimler içinde konusu insan olan her bilim dalıyla şu ya da bu ölçüde ilgilidir. Temel amacı ise insanı anlamak, davranışlarının arkasındaki temel niyeti sorgulamaktır.

Davranış Bilimlerinin Özellikleri

Davranış bilimlerinin özellikleri şunlardır: Uygulamalı bir disiplindir, değer yönelimlidir, insanların değerlerini anlamaya çalışır, insancıldır ve iyimserdir, kurumun veya herhangi bir örgütün iklimiyle ilgilidir, çalışma gruplarının önemini vurgular, kişiler arası ilişkilerin yeterli düzeye gelmesi için çaba harcar, örgütü tüm bir sistem olarak görür.

Davranış Bilimlerinin Diğer Disiplinlerle İlişkisi

Davranış bilimleri, devamlı olarak bilim dallarının ayrılmasını durdurma ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Davranışları bir bütün olarak değerlendirme ihtiyacı, insanı konu alan sosyal bilimlerde disiplinler arası bir mutabakatın sağlanması zorunluluğunu doğurmuştur ki, bunun sonucu olarak davranış bilimleri, bir disiplin grubu olarak oluşmuştur.

Davranış Bilimleri ve Psikoloji İlişkisi

Psikoloji, davranış bilimleri içerisinde en hâkim konumda olan disiplindir. Psikoloji kişilik sistemleri ile insan faaliyetleri arasındaki ilişkiyi bilimsel olarak ele alıp inceler. Psikolojinin amacı davranışı anlamak, tahmin etmek ve kontrol etmektir. Psikoloji bir taraftan insanlar arasındaki kişilik, tutum vb. alanlardaki farklılıkları ortaya çıkarmaya çalışırken diğer taraftan da motivasyon, öğrenme gibi süreçler üzerinde durur.

Davranış Bilimleri ve Sosyoloji İlişkisi

Sosyoloji bireysel davranışlar yerine aile, din grupları, sapkın grup davranışı, siyasal gruplar, endüstriyel organizasyonlar, ekonomi ve eğitim gibi konular üzerinde çalışır. Sosyoloji sosyal grup davranışı ve sosyal süreçlerle ilgilenir. Toplumlar, kurumlar, örgütler ve gruplar sosyolojinin başlıca inceleme alanlarıdır. Sosyoloji, grupların, ailelerin ve toplumların yaşam tarzlarını, sosyal tabakalaşma ve sosyal değişim kuramları gibi konuları inceler. Sosyoloji bir grup içinde insanların grupsal davranışlarını inceler.

Davranış Bilimleri ve Sosyal Psikoloji İlişkisi

Sosyal psikoloji grup içinde kişiler arası etkileşimle ilgilenir. Kişiler arası ilişkiler bireysel amaçları etkileyerek davranışları yönlendirmektedir. Sosyal psikoloji bireyin kişilik oluşumunda sosyal ve kültürel çevresinin etkilerini, sosyalleşmesini, sosyal tutum ve değerlerini, grup içi ve gruplar arası iletişim ve etkileşimi inceleme konusu yapar. Muzaffer Şerif’e göre sosyal psikoloji, sosyal uyaran durumlarıyla ilgili bireylerin deneyim ve davranışlarının bilimsel incelemesidir. Sosyal uyaran durumları, insanlar, bireyler, gruplar ve sosyo kültürel ortamın öğelerinden oluşur.

Davranış Bilimleri ve Antropoloji İlişkisi

Antropolojinin konusu insan, toplumlar ve kültürlerdir. Bugün antropoloji, genetik veya somatik, etnolojik veya kültürel, psikolojik insan ve eylemi gibi görünüşlerle uğraşan spesifik bir bilim dalıdır. Antropoloji insanın kökenini, biyolojik yapısını, somatik ve kültürel özelliklerini, toplumsal davranışlarını konu edinen ve bunları kendine özgü yöntemleriyle inceleyen bilim dalıdır. Antropoloji, kültürel antropoloji ve fiziksel antropoloji olarak iki kısma ayrılmaktadır. Kültürel antropoloji; arkeoloji, etnoloji, lengüistik ve sosyal antropolojiyi içerir. Buna karşılık fiziksel antropoloji ise antropometri alt disiplinini içine alır.