Dağıtım Kanallarında Bilgi Yönetimi
Dağıtımını yaptığı markanın verdiği destek, büyüme ve gelişimine sağladığı katkı, artı değer yarattığında göreceği takdir ve karşılık, ilişkide açık ve dürüst olmak uzun soluklu ilişkileri tesis eder. Böylece, dağıtım kanalı bilgi sistemleri sadece teknik bir sistem sorunu değil değerli bir bilgi kaynağı yönetimi felsefesi sunabilir. Dağıtım kanalı bilgi sistemleri hem bilginin hem de fiziksel malların etkin ve verimli akışlarına kesintisiz bir şekilde izin verebilir.
Dağıtım kanallarında, kanalı kullanacak tüm paydaşlar ve kanalın çevresi daha hızlı ve etkin kararlar alınabilmesi için karar destek sistemlerinin yardımına ihtiyaç duyarlar.
Karar Destek Sistemleri: Dağıtım kanallarında verilen kararların bir bölümü rutin konular için verilmekte iken, önemli büyüklükteki bir bölümü de kurum ve kuruluşların iş süreçlerinin gelişimi ve verilen hizmetin iyileştirilmesine yönelik rutin dışı konulara ilişkin kararlardır. Rutin dışı faaliyetler, karar vericilere, karmaşık, belirsizliklerle dolu, aynı anda birbirleri ile çelişen birçok hedefin maksimize ya da minimize edilmeye çalışıldığı, farklı bakış açılarının farklı sonuçları öngördüğü karar ortamları sunarak gerek kişisel gerekse yönetimsel karar verme süreçlerini zor ve karmaşık hâle getirmektedir. Karar vericilerin en önemli görevi, işletme için en doğru kararı, en kısa sürede verebilmektir. İyi bir karar ise bilgilerin doğru, güncel ve zamanında üretilebilmesiyle orantılıdır
Bu ünitede dağıtım kanallarında bilgi akışının gelişen teknlojiyle nasıl ilişkilendirileceği, dağıtım kanalı bilgi sistemlerinin unsurları, servis hedeflerini gerçekleştirebilmek için bilgi sistemlerinin nasıl kullanıldığı konularında ayrıntılı bilgiler sunulmuştur. Günümüzde hemen hemen bütün çalışma alanları bilgi sistemleri kullanmaya ihtiyaç duyarlar, bilgi sistemleri ve yeni teknolojiler üzerine kurulu alanlar daha etkin ve verimli bir çalışma ağını ifade eder. Dağıtım kanallarının azar çevresi ve tüketiciler hakkında bilgi toplama, tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun mal ve hizmetleri sınıflandırma gibi faydaları vardır. Bu ve bunun gibi faydaları elde edebilmek, maliyetleri düşürmek ve bütün süreçlerin daha etkin yönetimini sağlamak ancak belirlenen ihtiyaçlara uygun bilgi sistemi kullanımıyla mümkündür. Dağıtım kanallarında etkin bilgi sistemleri uygulamaları pazarlama kararlarının kalitesini artırmaya yardımcı olur, pazarda ortaya çıkan fırsatların yakalanmasına imkân tanır, rekabet avantajı sağlar ve işletmelerin büyümesi için hareket planları oluşturur. Dağıtım kanalı bilgi sistemlerinde altyapıyı destekleyen işletim sistemleri, mobil teknolojiler, bulut bilişim teknolojileri, internet teknolojileri ve bir servis olarak yazılımdır.
Veri ambarı, veri tabanı ve iş zekâsı teknoljileri dağıtım kanallarında verinin bilgiye dönüşmesinde rol oynar. Daha çok depo yönetim sistemlerinde kullanılan veri toplama teknolojilerinden uygulama sahasında en çok karşılaşılanlar barkod ve RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojileridir. Dağıtım kanalı ve bağlantılı süreçlerin tekil bir veri tabanı üzerinde yönetilmesini sağlayan Kurumsal Kaynak Planlaması, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi gibi kurumsal yazılımlar kullanılır. Bunların yanı sıra süreçlerin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar için benzetim, optimizasyon ve karar verme tekniklerinden yararlanılır. İnternet veya benzer ağlar üzerinden ürün, hizmet veya bilgi alım, satım, transferi yapmak bilgisayar ve diğer elektronik cihazların haberleşme ağlarıyla birbirine bağlanması elektronik ticaretin temelini oluşturur. Elektronik İş ile yakından ilişkili konular Elektronik Ticaret ve Elektronik Lojistik'tir.