Dağıtım Kanalları Stratejileri

Dağıtım kanalının temel amacı, üretilen ürünlerin, müşterinin istediği zamanda istediği nitelikte ve istediği yere ulaşmasını sağlamak ve dağıtım kanalının kârlılığının maksimum olmasını sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için dağıtım kanalını oluşturan her bir halkanın optimum düzeyde çalışması gerekmektedir.

Pazarlamada Ürün

Miktar açısından üretim ve tüketimin birbirine denk olması için talebin oluşturulması gerekir. Talebi oluşturabilmek için de kullanılacak stratejiler ürün pazarlama stratejileridir. Söz konusu bu stratejiler genel olarak “tek ürün -tek mesaj, aynı ürün -farklı mesaj, farklı ürün -aynı mesaj ve farklı ürün -farklı mesaj” başlıkları altında incelenebilir.

Fiyatlandırma

Fiyat bir bakıma firmanın kârlılık performansının yansımasıdır. Ancak yüksek kara ulaşmak için yüksek fiyat uygulaması günümüz koşullarında işe yaramamaktadır.

Dağıtım Stratejileri

Dağıtım Stratejisine Göre Dağıtım Kanalları

Dağıtım kanalında bulunacak aracıların sayısı, dağıtım kanalının türü, ürünün pazarlanacağı pazarın durumu dağıtım kanalı seçiminde dikkate alınması gereken önceliklerdir.

Özel dağıtım (Sınırlı dağıtım)

Özel/sınırlı dağıtım firmanın sadece belirli müşterilerine ürün satışı yaptığı dağıtım şeklidir. Özel nitelikli ürünler veya endüstriyel ürünler için geçerlidir.

Seçimli dağıtım

İşletme ürünün dağıtımını üstlenmek isteyen bütün aracılar ile değil belirli standartlara sahip bir kaçı ile çalışır. Bu dağıtım yönteminde ürün satışında ve sonrasında verilecek hizmet ve destekler çok önemlidir.

Yoğun dağıtım

Bu dağıtım türünde amaç, ürünün maksimum miktarda pazarda dağıtımını sağlamaktır. Ürüne talebin olduğu her yerde ürünün satışının sağlanması istenmektedir. Aracı olmak isteyen her alıcı ile çalışılır.

Yönetim Stratejilerine Göre Dağıtım Kanalları

Yönetim açısından dağıtım kanalları iki başlıkta incelenebilir. İlki, bağımsız yani bireysel dağıtım kanallarıdır. Bu tip kanalda aracı kuruluşlar bağımsızdır.

Kuruluşlar arasında belirli bir bağ veya iletişim yoktur ya da çok azdır. Genel bir standarttan bahsedilemez. Birbirlerinden bağımsız hareket ederler. Diğeri ise dikey kanallardır. Aynı standartlara sahip, aralarında güçlü ve sistematik bir iletişim vardır

Bütünleşmenin Yönüne Göre Dağıtım Kanalları

Bu tür dağıtım kanallarında kuruluşlar rekabette güçlü olabilmek ve pazardan daha fazla pay alabilmek için bütünleşme yoluna giderler. Bu sayede pazardaki diğer dağıtım kanallarına karşı daha güçlü hâle gelirler. Diğer yandan da kanal üyeleri pazara yayılabilirler. Örneğin, farklı bölgelerde şube açarak pazar paylarını artırabilirler. Süper marketler buna bir örnektir.

Çoklu Dağıtım Kanalları ve E -Ticaret

Günümüzde dağıtım kanallarına etki eden önemli faktörlerden biri de e - ticarettir. İnternet ve bilgi teknolojilerinin gelişimiyle bugün e -ticaret sistemleri alternatif bir dağıtım kanalı olmaktan öte ana bir dağıtım kanalı gibi işlev görmektedir.

Mobil Ticaret

Artık günümüzde iletişimden, eğlenceye, bankacılık işlemlerinden sağlığa, ulaşımdan iş hayatımıza kadar günlük hayatımızda kullanabileceğimiz birçok programı mobil telefonlar yardımıyla gerçekleştirebiliyoruz. Mobil ticarette bu fonksiyonlardan biridir.