Çocuklarda Egzersiz ve Antrenman

Günümüzde çocukların fiziksel aktivite düzeylerindeki azalmaya paralel olarak çocukluk çağı hastalıklarında artış olmuştur. Bu nedenle çocukların fiziksel aktivite düzeylerini yükseltecek aktivitelere katılmaları önem kazanmıştır (Meydanlıoğlu, 2005). Özellikle büyüme döneminde çocuklarda düzenli spor ve eğitime katılımın hem fiziksel gelişim hem de sağlık açısından birçok faydası vardır. Ayrıca düzenli spor alışkanlıkları çocuklarda kişilik oluşumunu desteklemeye ve ruh sağlığını korumaya yardımcı olur. Çocukların sosyal gelişimlerini desteklemede spor ve eğitim faaliyetlerine katılım da çok önemlidir. Spor yoluyla çocuklar çevrelerini tanır, iletişim becerilerini geliştirir, özgüvenlerini arttırır ve toplumdaki konumlarını güçlendirir. Psikolojik açıdan bakıldığında spor ve egzersiz aktiviteleri çocukların kendini kontrol etme, konsantrasyon, irade kullanma ve başarı motivasyonu gibi becerilerini geliştirir (Ceylan, 2008).

Çocuk ve gençlik antrenmanı birbirini takip eden amaçlı, planlı bir süreçtir. Sporda yüksek düzeyde bir başarı bekliyorsak, çocukları spora erken yaşta ve doğru bir şekilde başlatmalıyız. Çocuklarda ve gençlerde antrenman konusuna bakıldığında, çocuğun büyümesini ve gelişimini göz önünde bulundurmak gerekir. Çocuk sürekli gelişen bir varlıktır. Bu gelişim sürecinde çocuğun fizyolojik, psikolojik, motor hareketi vb. Özelliklerinin gelişimi ve gelişme hızı bazı dönemlere göre farklılık gösterir. Çocuklarda spor uygulamalarının amacı, bilimsel veriler ışığında pedagojik bir yaklaşımla spor performansını geliştirmenin yanı sıra optimum fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini sağlamak olmalıdır (Mengütay 1997). Çocuk minyatür bir yetişkin değildir ve zihniyeti yetişkinlerden sadece niceliksel olarak değil niteliksel olarak da farklı olmaktadır (Muratlı 1997).

Sevim; Antrenmanın, fiziki ve moral gücün, teknik ve taktik becerilerin organik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik bir eğitim süreci olduğunu dile getirmektedir (Sevim, 2007).

Antrenmanla ilgili dikkat çeken bir başka tanımda şöyledir; insan organizmasının iç ve dış etkenlere karşı mükemmel uyum yeteneğine sahip olduğu, bu uyum yeteneği ve kazanılan özelliklerin uzun süre devam ettirilmesi antrenman terimi ve önemini ortaya çıkarmış olduğudur. Organizmanın verimi maksimal sınırsal değere vardırılmak istenirse, bu taktirde kişiye özel olarak hazırlanmış belirli hedefleri olan birtakım yüklerin uygulanması gerektiğini, bütün bu faaliyetlere verilen isim ise antrenman’dır, denilmiştir (Ekici, 2017; Gündüz, 1997).

Çocuklara gerçekleştirilen antrenman bir amaca yönelik olarak yapılan çok fonksiyonlu hareket çeşitlerini içeren, belirli bir spor dalına çocuğu hazırlamaya yönelik antrenman türüdür(Hahn, 1982). Çocuk antrenmanlarının kendine özgü bileşenleri olduğu unutulmamalıdır. Antrenman çocuklarda belirlenmiş kural ve koşullara uygun olarak yapılmaktadır. Çocuklarda antrenmanların içeriği sınırlandırılmış düzeydeki yetişkin antrenmanı olarak algılamak yanlıştır.

Çocuklarda antrenmanın amacı, antrenman bilim ve pedagojik araçlarla sportif performans gelişimi sağlamaktadır. Söz konusu sportif başarı gelişimi belirli kurallara uygun olarak gerçekleşir. Sistematik bir başarı gelişimi gerçekleşmesini sağlayan birbirini takip eden antrenman amaçlarının, kurallı bir sıralanışı olduğu söylenebilir. Örnek olarak bir çocuk yüzücü olmak istiyor ise önce su içerisinde güvenliğini sağlamayı su üstünde durmayı suda hareket etmeyi genel olarak öğrenir. Ondan sonra kulaç tekniğini, dönmeyi ve çıkış gibi diğer tekniklerin kaba şeklini öğrenmektedir. Bununla birlikte genel dayanıklılıkta gelişmektedir. Bu aşamadan sonraki ana amaç koordinasyonu sağlamaya yönelik olmalıdır. Teknik aşamalı bir şekilde kazanıldığında yüzme süratini geliştirmeye yönelik egzersizlere geçilir. Oluşturulan bu temel üzerine süratte devamlılık ve genel performans antrenmanları yapılabilir. Bu aşamadan sonra antrenman yüklenmeleri sistematik olarak arttırılmalıdır.