Oyun Dağarcığı Geliştirme 3
Okul Öncesi Eğitim ve Oyun
Okul öncesi eğitim çocuğun doğumu ile ilkokula başladığı zamana kadar geçen 0-72 ay arasındaki dönemi kapsayan ve gelişimin doğum öncesinden sonra en önemli dönemlerini içeren “Erken Çocukluk Çağı” olarak adlandırılan eğitim sürecidir.
Bloom ‘a göre 0-4 yaş arasında çocuğun zekâ gelişiminin %50’sinin, 4-8 yaşta ise %30’unun tamamlanır [2]. Zihinsel gelişim için oldukça önemli olan okul öncesi eğitim, tesadüfi öğrenmelere açık kapı bırakılacak bir dönem değildir. Doğru planlama ile çocuğun tüm gelişim alanlarının desteklenmesi gerekir. Kazanımlar doğrultusunda iyi yapılandırılmış eğitim, çocuğun çevreye uyumu nu kolaylaştırarak çocuğu gelecekteki yaşamına hazırlar
Okul öncesi eğitim kurumları çocukların gelişimlerini desteklemek için oyunun yoğun olarak kullanıldığı bir eğitim kademesidir. Oyun ile çocukların bilişsel, dil, motor, duygusal ve sosyal gelişimleri için etkinliker planlanır. Çocuklar bu etkinliklerde aktif katılım gösterirken öğretmen için eğitimin kazanım göstergelerine ulaşmak daha kolay olur.
Program, çocukların gelişimlerini desteklemesinin yanı sıra çocuk merkezli, esnek, dengeli, sarmal ve oyun temellidir. Öğrenme merkezleri okul öncesi eğitim programı için önemlidir
Çocukların sağlıklı büyümelerini, bilişsel, dil, motor, sosyal, duygusal ve öz bakım alanlarında gelişimlerini destekleme; Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarına yardımcı olma, ilkokula hazır bulunuşluk seviyelerini artırma ve farklı sosyoekonomik özelliğe sahip yaşamları olan tüm çocuklara ortak bir gelişime ortamı sunma amacını taşır.
Okul, eğitim kavramları düşünülünce ilk akla gelen ders tenefüstür belki de. Oysa okul öncesi eğitim etkinleri bir bütündür ayrı ders saatleri aralar yoktur. Düşünülünce üniversite öğrencileri bile elli dakikalık bir dersten sonra on dakika dinlemek isterken altı yaşındaki öğrencilerimiz araya ihtiyaç duymadan okul öncesi etkinliklere katılırlar. Burada okul öncesi eğitimin çocuk merkezli olması oyunu temele alması önemlidir. Oyun, çocuğun enerjisinin doğru yolla boşalmasını sağlar bazen de enerji depolamasını etkinliklerde hazır hâle gelmesini sağlar. Okul öncesi eğitim kurumlarında etkinlikerde bir araç ve amaç olarak ister istemez kullanılır.
Okul Öncesi Eğitim Programında Uygulanan Oyun Etkinlikleri
Öğrenme merkezlerinde oyun etkinliği, sanat etkinliği, türkçe dil etkinliği, fen ve matametik etkinliği, müzik etkinliği, okuma yazmaya hazırlık çalışmaları günlük plan içinde okul öncesi eğitim etkinlikleridir. Bu etkinlikler çocukların gelişim dönemlerine ilgi ve ihtiyaçlarına göre planlanır ve çocuğa ulaşmanın en kolay yolu olan oyunun da yardımıyla öğrenme durumlarına dönüştürülür.
Öğrenme Merkezlerinde Oyun
Öğrenme merkezleri çocukların serbest oyun oynama gereksinimlerini karşılamak için yapılandırılmış alanlardır. Öğrenme merkezlerinin en temel amacı çocukların en önemli işi olan oyun yoluyla öğrenmelerine fırsat oluşturmaktır. Bir sınıfta kaç merkez olacağını sınıftaki çocuk sayısı ve sınıfın fiziksel koşulları belirler. Oluşturulan merkezin sınırları, uygun etkileşimlerin bir alandan diğer alana kolaylıkla taşınabilmesi ve çocukların değişken ilgilerini yanıtlayabilmesi için esnek olmalıdır. Bunun yanı sıra var olan öğrenme merkezleri; kazanımlara uygun olarak yeni materyaller eklenmesi, bazı materyallerin kaldırılması, bazılarının da tekrar yerine konması şeklinde güncellenmelidir.
Özel Günlerde Oyun
Özel günler içinde çocukların oyun etkinlikleri ile kendilerini ifade etmeleri önemlidir. Oyun okul öncesi eğitim etkinliklerinin vazgeçilmez bir unsurudur.