Yaratıcı Dramanın Özellikleri ve Amaçları
Yaratıcı Dramanın Özellikleri
Yaratıcı drama çağdaş eğitim yaklaşımlarıyla benzerlikler ve farklılıklar göstermektedir. Çocuk merkezli ve farklı disiplinleri bir araya getiren bir alan olması açısından diğer yaklaşım ve yöntemlerle karıştırılabilmektedir. Oysaki yaratıcı dramanın kendisini diğer yaklaşım ve yöntemlerden ayıran özellikleri bulunmaktadır.
Yaratıcı drama belirli bir grup ile gerçekleştirilebilecek bir etkinliktir.
Yaratıcı drama, katılımcıların deneyimlerine dayalıdır ve sürecin merkezinde çocuklar vardır.
Yaratıcı drama canlandırma odaklıdır. Bir sürecin yaratıcı drama olabilmesi için rol oynama ve doğaçlama tekniklerinden yararlanması gerekir. Bu süreçte " -mış gibi" yapma, kendiliğindenlik ve kurguya dayalı olma söz konusudur.
Yaratıcı drama çalışmalarında "şimdi ve burada" olgusu bulunmaktadır.
Yaratıcı drama önemli olan sonuç değil katılımcıların süreç boyunca edindikleri kazanımlardır.
Yaratıcı drama çalışmaları yaratıcı drama alanını bilen, yaratıcı drama çalışmalarını planlayan, uygulayan ve değerlendiren bir eğitmenin veya dramayı bilen ve bir yöntem olarak kullanabilecek olan bir öğretmenin yönlendirmesiyle gerçekleştirilir.
Yaratıcı drama çalışmalarına katılmak için herhangi bir yeterlik söz konusu değildir. Sürece gönüllü katılım ve kurallara uymak yeterlidir.
Yaratıcı drama farklı disiplinleri bir araya getiren bir alandır, eğitim ve tiyatrodan doğrudan beslenir. Ancak yaratıcı drama tiyatro yapmak demek değildir.
Yaratıcı drama çalışmaları çocukların sağlık ve güvenliklerini olumsuz etkilemeyecek her türlü ortamda gerçekleştirilebilir.
Yaratıcı drama oyunun genel özelliklerinden yararlanır ve yaratıcı drama sadece oyun oynamak değildir.
Yaratıcı drama süreçlerine katılım için bir oyunculuk yeterliğine sahip olma zorunluluğu ya da ön koşulu yoktur.
Yaratıcı drama eğitim süreçlerinde kullanılabilecek bir yöntem olmasının yanı sıra kendisine ait bilgi birikimine sahip bir etkinlik /ders özelliğini barındırmaktadır.
Yaratıcı drama sürecinin yapılandırılması belirli bir sistematik gerektirir.
Yaratıcı drama, psikodrama gibi katılımcılarının yaşantılarındaki sorunları tedavi etmeye odaklanmaz. Böyle bir amacı bulunmamaktadır.
Yaratıcı Dramanın Amaçları
Yaratıcı drama katılımcılarına belirli becerileri, değer ve tutumları kazandırmayı amaçlar.
Yararıcı drama katılımcıların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarını sağlayarak bu becerilerin gelişimine katkı sağlar.
Yaratıcı drama bireyin kendisini tanımasını ve çevresiyle etkili iletişim kurmasını hedefler.
Yaratıcı dramada demokratik tutum ve davranış geliştirme amacı bulunmaktadır.
Yaratıcı drama sanat eğitiminin bir boyutu olan katılımcılara estetik değer kazandırmayı sağlar.
Yaratıcı drama çocukların bağımsız ve eleştirel düşünen bireyler olmalarını destekler.
Bir grup etkinliği olan yaratıcı dramada çocukların işbirliği içinde çalışmaları ve birlikte çalışma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Yaratıcı drama çocuklara, topluma uyumlarını ve toplumun devamlılığı için önemli bir özellik olan sosyal duyarlılık kazandırmayı amaçlar.
Yaratıcı drama çocukların duygularını kontrol etmelerini ve sağlıklı bir biçimde boşalımını sağlar.
Yaratıcı drama etkili bir iletişimin gerekliliği olan dil gelişimini destekler, sözel ve sözel olmayan biçimlerde kendilerini ifade etmelerini öğrenmelerini hedefler.
Yaratıcı dramayla çocukların sözel ve sözel olmayan biçimlerde kendilerini ifade edebilmelerine yönelik becerileri desteklenir.