Yaratıcı Drama ve Yaratıcı Dramaya İlişkin Bazı Kavramlar

Erken çocukluk döneminden başlayarak gerçekleşen öğrenmeler öykünmelerden beslenir. Bir çocuğun gerçek dünyada olan bitene ilişkin algıladığı ve ilgisini çeken şeylere yönelik yapmış olduğu öykünmeler, gelecek yaşamında değerli bir yer kaplar. Drama alanını ve çalışmalarını anlamak için drama alanı ile ilişkili olabilecek kavramları bilmek, anlamak ve öğrenmek gerekmektedir.

Dram-Drama

Dram, Türkçe sözlükte hem sahnede oynanmak üzere yazılmış, konuşmalar ve devinimlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla sonuçlanan oyun, yapıt hem de mecazi anlamda acıklı olay olarak; drama ise tiyatro yazını, oyun yazma sanatı, (televizyonda) oyun biçiminde oyun, yapıt olarak tanımlanmaktadır.

Drama sözcüğünün kökü Yunanca "dran"dır. Dran itmek, çekmek, yapmak, etmek, eylemek anlamlarında kullanılır.

Dramatik

İnsanın insanla, doğayla, kendisiyle ya da herhangi bir cansız varlıkla girdiği etkileşimler kimi zaman karşıtlıkları, çözülmesi gereken problem durumlarını ya da tek bir doğru ile ifade edilemeyecek gerilimleri içerir. İşte bu merak, heyecan, çatışma, bilinmezlik gibi olgular dramatik kavramı ile ilişkilidir.

Dramatik Oyun

Erken çocukluk döneminde gerçekleştirilen öykünmeye dayalı oyunlar, çocukların çevrelerini taklit ettikleri ve bu taklitler yolu ile yeni öğrenmeler gerçekleştirdikleri oyunlardır. Bu oyunlar dramatik oyunlar olarak adlandırılır. En bilindik dramatik oyunlar evcilik oyunları olarak karşımıza çıkar.

Dramatizasyon

Dramatizasyon, özellikle erken çocukluk döneminde gerçekleştirilen canlandırmalarda sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Eğitimde drama çalışmaları ile karıştırılan bir kavram olarak bilinmektedir. Öğretmenlerin erken çocukluk döneminde bir öykü ya da masal gibi yazılı bir metine bağlı kalarak yaptırdıkları çalışmalara dramatizasyon adı verilir.

Dramaturgi-Dramaturg

Dramaturgi; bir metnin sahnelenmek amacıyla seçilmesinden, sahneye aktarımına kadar izlenen metnin seçilmesi, çözümlenmesi, günün koşullarına ters düşen bölümlerine dikkat çekilerek gerekiyorsa yorum doğrultusunda düzenlenmesi, belirlenen yorumdan sapılan noktalara nesnel biçimde müdahale edilmesini kapsayan bir süreçler bütünüdür.

Dramaturg ise bu çalışmaların tümünü gerçekleştiren araştırmacı sanat insanıdır.

"-mış Gibi" Yapmak ve Kendiliğindenlik

Drama etkinliklerinde herhangi bir rol oynanıldığında “ -mış gibi yapmak” eyleminden yararlanılır. “ –mış gibi yapmak” drama çalışmalarında yapılan canlandırmaların ya da üstlenilen rolün gerçek olmadığını, kurgusal bir düzlemde ele alındığını ifade eden bir kavramdır. Bununla beraber oynanılan rolün kendiliğinden ortaya çıkan, gerçeği kadar doğal ve inandırıcı olması gibi bir beklentisi olduğu söylenebilir.

Yaratıcılık

Yaratıcılık, daha önceden ilişki kurulmamış iki şey arasında özgün ve yeni bağ kurma süreci olarak tanımlanabilir. Yaratıcılık, insanın her türlü eyleminde bulunabilecek bir süreçtir.

Yaratıcılık yalnız sanatsal süreçlerde değil, insan yaşamının tüm yönlerinde yer alan temel bir yetidir. Yaratıcılığa bilim, teknik, sanat ve eğitim çevrelerinin yaklaşımları farklıdır.

İletişim

Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon gibi anlamlara gelir.

Drama çalışmalarının temel etkinlikleri arasında iletişim ve etkileşim çalışmaları yer almaktadır .