Amaç, Ders ve Yöntem Olarak Yaratıcı Drama
Okulöncesi dönemde bilişsel olarak gelişen çocukların aynı zamanda sosyalduyusal, motor ve dil becerilerinin de gelişmesi çocukları geleceğe hazırlaması bağlamında önemlidir. Çocukların bu tür gelişimlerine katkı sağlama sürecinde çocuklara uygulanan yöntemler gün geçtikçe çok daha fazla önem kazanmaktadır.
Eğitim, Öğrenme, Öğretim ve Eğitim Programı
Eğitim bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla istendik ve kasıtlı davranış değişikliği meydana getirme süreci olarak tanımlanmaktadır. Öğrenme ise yaşantı yoluyla nispeten kalıcı izli davranış değişikliğidir. Bu davranış değişikliğinin oluşabilmesi için seçilmiş kontrollü çevrede yapılan planlı öğretme etkinlikleri ise öğretim olarak tanımlanmaktadır. Eğitim, öğrenme ve öğretimin gerçekleşebilmesi için öğretmenlere eğitim programları rehberlik eder.
Yaratıcı Drama
Yaratıcı drama , herhangi bir konuyu, doğaçlama, rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak, bir grupla ve grup üyelerinin yaşantılarından yola çıkarak canlandırmalar yapmaktır.
Yaratıcı dramanın öğretmen, grup, mekân ve konu-tema olmak üzere dört temel bileşeni vardır.
Yaratıcı Dramanın Önemi
Yaratıcı drama sürecinde çocukların her alanda birçok özelliği gelişir. Yaratıcı drama çocukların kendilerini ifade etmeleri ve hayal güçlerinin geliştirmeleri için ortam sunar. Sanatsal, sosyal, bilişsel farkındalık kazandıran yaratıcı drama süreci çocukların konuşmalarının daha akıcı olması, kendilerini daha iyi tanımaları, öz saygı geliştirmeleri, kendilerine güvenmeleri ve kendilerini disipline etmeleri gibi özellikler kazanmalarına katkı sağlamaktadır. Çocukların gruptaki diğer arkadaşlarıyla işbirliği içerisinde öğrenmeleri, daha planlı düşünme ve düşüncelerini organize etmesi gibi özelliklerinin gelişimine de yarar sağlar. Bu süreç ayrıca çocukların fiziksel koordinasyonun gelişmesine yardımcı olmakta, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri sorunların farkına varmasına ve ahlak gelişimlerine de olumlu katkılar sunar. Böylece çocukların duygusal olgunlaşmalarına ve daha sonraki yaşamlarına da hazırlanmalarına katkı sağlamaktadır.
Yaratıcı Dramanın Boyutları
Yaratıcı dramanın disiplin, sanat ve yöntem olmak üzere üç boyutu vardır.
Disiplin Olarak Yaratıcı Drama
Yaratıcı drama, başlı başına kendi amaçları, içeriği, öğrenme öğretme süreci ve değerlendirme boyutu olan bir etkinlik alanıdır. Bu boyutuyla, hem diğer disiplinlerin amaçlarına yanıt ararken hem de kendi içeriğine uygun olarak çatışma durumlarını çözmeye çalışır. Etkinlik olarak yaratıcı drama, estetik bir eğitim sürecini de barındırır . Tüm yönleri ile çocuğun gelişimine katkı sağlamak amacıyla, Okul Öncesi Programda yer alan kazanımların ele alınarak drama etkinliklerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi yaratıcı dramanın disiplin boyutu içerisinde değerlendirilebilir.
Sanatta Yaratıcı Drama
Çocuklar kendilerini imgesel düşünme gücünü özgürce kullanacağı bir ortamın içinde bulur. Yaratıcı drama etkinliklerinde öğretmen, resim, müzik, heykel, tiyatro, dans-devinim ve yazılı-sözlü edebi sanat ürünlerini dramatik kurgunun başlangıç, çıkış noktası olarak kullanabilir ya da çocuklar drama süreci içerisinde veya sonunda kendi sanat ürünlerini oluşturmasını isteyebilir. Böylelikle de çocuklar sosyal ve kültürel yönden gelişmiş olurlar. Resim, müzik, heykel, tiyatro, dans-devinim ve edebi metinler aracılığıyla da çocuklar kendilerine ve çevreye farkındalığı gelişen ve duyarlı, empati becerisi gelişmiş bir birey olur
Yöntem Olarak Yaratıcı Drama
Yaratıcı drama yöntemini kullanan öğretmenler yaratıcı dramanın bir konunun çalışılmasında çocukların ilgisini çeken değerli bir araç olduğunu anlar. Öğretmenler yaratıcı dramayı çok farklı şekillerde kullanabilirler. Bazı öğretmenler çocuklara okudukları öykülerden yola çıkarak kendilerinin kısa oyunlar oluşturarak doğaçlamalar yapmalarına izin verebilirler. Yaratıcı drama sürecinde bazı öğretmenler yazılı metinler kullanırken bazı öğretmenler kullanmayabilir
Yaratıcı drama hazırlık, canlandırma ve değerlendirme olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilir.