Akut ve Kronik Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre sağlık; sadece hastalık ve sakatlık halinin olmayışı değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Hastalık ise sağlığın bozulması olarak ifade edilmektedir.

Akut Hastalıklar

Akut hastalık; aniden gelişen, herhangi bir kaza, yaralanma sonucu ortaya çıkan, kısa süreli devam eden, tedavisi mümkün olan hastalıktır. Bir başka tanıma gör ise, olayın ciddiyeti ve çocukta oluşabilecek fiziksel problemlerin derecesine göre tedavi süresi tam olarak belirlenemeyen durumlardır.

Nazofarenjit

Bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sıkılıkla virüs kaynaklı bakterilere bağlı da gelişebilmektedir. Yakın temas, hava yolu bazen de kontamine materyal aracılığı işle bulaşma söz konusudur.

Tonsilit

Halk arasında bademcik olarak da bilinen tonsilit, tonsillerin enfeksiyonu durumudur. Sıklıkla bakteri kaynaklı gelişmektedir.

Otitis Media

Orta kulağın iltihaplanması durumudur. Sıklıkla sonbahar ve kış mevsiminde görülür. Nazofarenkste oluşan enflamasyon ve enfeksiyon çocuklarda östaki borusunun anatomik olarak kısa olması, destekleyici kıkırdak yapının gevşek olması otitis media gelişimini kolaylaştırır. Tedavide temel amaç; bulguların ortadan kaldırılması ve komplikasyonlara bağlı çocukta kalıcı işitme kaybının önlenmesidir.

Krup

Sıklıkla virüslere bağlı olarak gelişen larenks, trakea ve ana bronşlarda meydana gelen enfeksiyon durumudur. Genellikle sonbahar ve kış alarında görülür. Çocukta larenks ve trakeayı kaplayan mukozanın enflamasyonu ile hava yollarının daralması buna bağlı olarak da ses kısıklığı, havlar tarzda öksürük ve huzursuzluk görülür.

Bronşit

Sıklıkla bakterilerin neden olduğu trakea ve büyük bronşların enfeksiyonudur. Solunum yolu enfeksiyonlarında bronşların etkilenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Belirtileri 38 °C’yi aşmayan ateş, halsizlik, burun akıntısı, boğaz ve baş ağrısıdır. En önemli belirtisi kuru ya da balgamlı öksürüktür.

Pnömoni

Akciğer parankim dokusunun inflamasyonudur. Virüs, bakteri ya da alt solunum yollarına yabancı cismin aspire edilmesiyle gelişebilir. Damlacık yolu ile bulaşır. Kış ve bahar aylarında daha sık görülür.

Suçiçeği

Varicellazoster virüsünün neden olduğu döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Solunum yolu vasıtası ile hasta bireyin öksürük ya aksırık sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşabildiği gibi bazı durumlarda enfekte olmuş materyal yolu ile de bulaşma olabilmektedir. Kuluçka süresi 14-21 gündür.

Kızamık

Morbilivirüsün neden olduğu en sık görülen çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Kış ve ilkbahar aylarında görülme sıklığı artar.

Kabakulak

Paramiksovirüs’ün neden olduğu, paratis bezinde tek ya da çift taraflı şişme ile seyreden bir hastalıktır. Virüs damlacık yolu ile bulaşabildiği gibi dolaylı olarak enfekte materyal vasıtası ile de bulaşabilmektedir. En sık kış ve ilkbahar aylarında görülür. Solunum yolu ile bulaşan diğer virüslere oranla 14-21 gün gibi uzun bir kuluçka süresi vardır.

İdrara Yolu Enfeksiyonu

Çocukluk çağı bakteriyel enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden biri olan idrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalık oluşturma riski taşıyan önemli bir akut hastalıktır. Etkeni sıklıkla Escherichia coli’dir.

Diyare

Çocuğun bir gün içerisinde üç defadan fazla ve sulu şekilde dışkılaması diyaredir. Diyare sırasında bağırsaktaki peristaltik hareketler artar ve emilim azalır. Buna bağlı olarak da dışkı miktarı artar, sulu ve sık biçimde dışkılama söz konusu olur. Etkeni sıklıkla viraldir.

Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıklar; normalden sapma veya bozukluk gösteren, kalıcı yetersizlik bırakan, geriye dönüşü olmayan, patolojik değişiklikler sonucu oluşan, hastanın rehabilitasyonu için özel eğitim gerektiren, periyodik izlem ve destek bakım gerektiren bir durumdur.

Astım

Solunum sisteminin kronik enflamatuar bir hastalığıdır. Etiyolojisinde genetik faktörler ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Hava yolu tıkanıklığı ve tekrarlayıcı öksürük krizleri ile seyreder. Solunum sıkıntısı, öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunum ile karakterizedir ve nöbetler halinde görülmektedir.

Kronik Böbrek Yetmezliği

Aşırı nefron hasarı ile seyreden böbrek fonksiyonlarının kronik renal ya da sistemik hastalıklar nedeni ile geri döndürülemez biçimde kaybının olduğu hastalıktır. Belirtileri; halsizlik, solukluk, fazla idrar yapma (poliüri), fazla su içme (polidipsi), iştahta azalma, bulantı, kusma, hipertansiyon, anemi, ödem ve enfeksiyon hastalıklarına yatkınlıktır.

Tip 1 Diyabet

Pankreasta insülin hücrelerini salgılayan β-hücrelerinin hasarı sonucu gelişen insülin salınım eksikliği ile karakterize bir hastalıktır. Tip 1 diyabet; genetik, çevresel, otoimmün ya da idiyopatik (nedeni belli olmayan) nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Genellikle sık idrara çıkma, çok su içme, tuvalet eğitimi olan bir çocukta idrar kaçırmaların başlaması, çok yemek yemeğe rağmen belirgin kilo kaybı, halsizlik, okul başarısında düşme ve bulanık görme gibi karakteristik belirtilerle kendini gösterir.

Epilepsi

Halk arasında "sara hastalığı" olarak da bilinen epilepsi, beyin aktivitesinin anormal hale geldiği, nöbetlere veya alışılmadık davranışlara, duyulara ve bazen bilinç kaybına neden olan merkezi sinir sisteminin (nörolojik) bir bozukluktur. Epilepsi perinatal enfeksiyon, genetik faktörler, beyin enfeksiyon hastalıkları, kafa travmaları ve doğumda oksijensiz kalma gibi pek çok faktöre bağlı gelişebilmektedir.