Çocuklarda Sağlık, Bakım ve Güvenlik

Sağlık

Sağlık; “Yalnızca hasta veya sakat olmamak değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden tam bir iyilik h âli” olarak tanımlanmaktadır.

Çocuk Sağlığının Önemi

Erken yıllar bir çok nedenden dolayı hastalıkların ortaya çıkması açışından önemli görülmektedir. Çocuklara dönük hizmetler yürüten meslek elemanları, gün boyu çocuklarla birlikte olmaktadır. Bu süreçte çocukları yakından izleyip gözlemleyebilmekte, sağlık ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunları erkenden fark ederek gerekli kişi ve kurumlarla iletişime geçebilmektedir.

Hastalık

Hastalık, doku ve hücrelerde normal dışı değişikliklerdir. Hastalığa neden olan etmenler, kalıtım ile ilgili nedenler ve çevresel nedenler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çocuklarda Sık Görülen Şikâyetler

Çocuk sağlığını, annenin sağlığı, aile sağlığı, sosyo ekonomik durum, ailenin yaşam şekli, kültürü, gelenekleri, alışkanlıklar, çevrenin desteği, sosyal destek gibi faktörlerin yanında beslenme şekli, kazalar gibi durumlar da etkileyebilmektedir. Çocuklarda ateş, aşırı ağlama, kusma, ishal (diyare), kabızlık, kulak ağrıları, öksürük, pişik, iştahsızlık, havale, ağrılar, pamukçuk ve ağız yaraları, gaz sancıları ve karın ağrıları sık görülen şikayetlerdendir.

Bakım

Bakım; yeni doğanın, bebeklerin ve çocukların gelişimlerinin desteklenmesinde uygun ortam, uygulama ve yaklaşımlar olarak ifade edilmektedir. Çeşitli nedenlerle kurum bakımı altında olan çocuklar, ailelerinden uzak kalmaktadır. Kurum bakımı altındaki çocukların gelişimlerinin desteklenmesi, sağlıklarının korunması için bu kurumlarda hizmet veren personelin de diğer kurumların çalışanları gibi çocuklarda bakım uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bebekler yaşaması için yetişkinlere bağımlıdır. Bu nedenle bebek bakımı çok önemlidir. İhtiyaçlarının bilinmesi, onları tanıma ve sağlıklı büyümeleri açısından önemli olup, temel ihtiyaçları zamanında ve eksiksiz karşılanmalıdır. Bebekler ve çocuklara düzenli olarak banyo yaptırılmalı, temizliği sağlanmalıdır. Bebeklerin ve çocukların tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Çocuklarda tuvalet alışkanlığının kazandırılmasında yaşı, gelişim özellikleri ve olgunlaşma, çocuğun ve çocukla ilgilenen yetişkinin hazır olmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet eğitiminde zamanlama, model olma, çocuğun klozete ve lavaboya erişimi için tabure koyma gibi çevresel hazırlık ve yine rutin oluşturma önemli görülmektedir.

Bebekle veya çocukla ilgilenen yetişkinlerin beslenme, uyku, alt değiştirme, banyo gibi etkinliklerde doğru zamanda onunla sevgi dolu konuşması, şefkat göstermesi, kucağına alması ve oynaması gibi davranışlarda bulunması çocuğun güven duygusu oluşturmasında önemlidir.

Güvenlik

Güvenlik kavramı çocukların veya yetişkinlerin tehdit olarak hissettiği ve bu yöndeki ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. İster kurum ister okul çocuğun, bulunduğu her ortamda kendisini güvende hissetmesi beklenmektedir.

Kazalar

Çocukların gelişim özelliklerinin bilinmesi, gelişim özelliklerine ve bireysel farklılıklarına göre yaşayabilecekleri tehlikeler ve kazalara karşı gerekli önlemlerin alınması ve bu gibi durumlarda ilk uygulamalar, acil yardım için aranması gereken telefon numaralarının ve ilkyardımın bilinmesi hayati önem taşımaktadır. Düşmeler, burkulmalar, kırık-çıkık, kesikler, kanamalar, yanıklar, elektrik çarpmaları, zehirlenmeler, boğulmalar, böcek sokmaları çocuklarda sık görülen kaza ve durumlardandır.

Çocuğun erken yıllarda geçirdiği yaşantıların niteliği ve temel ihtiyaçlarının karşılanması, onun bütün gelişim alanlarında etkili olmakta, temel ihtiyaçları zamanında karşılanan, doğru bakım uygulamalarına sahip olmuş ve güvenlikleri sağlanmış çocuklar sağlıklı bireyler olarak toplumda yerlerini alırken gelişimleri de desteklenmektedir.

Okul Güvenliği

Güvenlik konusunda okul güvenliğinin sağlanmasında yetişkinlere büyük görevler düşmektedir. Görev yapılan kurumun çocuk güvenliği ile ilgili kurallarına uyulmalıdır. Çocuklara kişisel bilgilerini paylaşmamaları, acil durumlarda hangi yetişkinlerden yardım istemesi gerektiği konusunda rehber olunmalıdır. Çocukların internet ve çevrim içi etkinliklerden olumsuz bir şekilde etkilenmesini önlemek için gerekli düzenlemelerin ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, doğru model olunması gerekmektedir. Çocuğun bulunduğu kuruma geliş gidişleri doğru planlanmalı, koruyucu önlemler içermelidir. Okul çıkışlarında çocukların yola çıkmasını engelleyecek bariyerler olmalı, karşıdan karşıya geçme noktasında kurum ve polis işbirliği yapmalıdır.